Två mys & två spännande

Två mys & två spännande

Nu är jag ungefär där jag vill vara i min läsning igen. Jag vill ha en mix av sött och salt och en släng av surt, kanske man kan säga… med det menar jag att det ska vara både mys och spännande och gärna med en och annan biografi. Just den genren har det varit lite dåligt av på senaste tiden, men det är på g!

En del författare fortsätter med sina serier i oändlighet kan man tycka, både på gott och ont. Andra gör en kort serie och man får nästan sorg när de är slut. Några skriver på ungefär samma sätt hela tiden, men med olika fristående historier varje gång.

Den här högen innehåller en av varje kanske man kan säga. Mari Jungstedt fortsätter att mörda folk på Gotland och är alltid lika bra på det. Johanna Schreiber avslutar sin fantastiska serie om Förlaget Schantz och jag har lite ont i hjärtat. Mattias Edvardsson hittar den ena konstiga familjen efter den andra och behöver definitivt inte nysta vidare i något gammalt spår. Å Anna Lönnkvist fortsätter att skildra vackra livshistorier, oberoende av varandra.

Vi början väl uppifrån som vanligt:

Det slutna rummet – Mari Jungstedt

Detta är 17:e delen i serien om Poliskommissarie Anders Knutas. 17! Hur kan man ens komma på så många böcker om en och samma person? Ändå blir det inte tråkigt eller en massa upprepningar, det är otroligt fascinerande och skickligt tycker jag.

Den här gången blir en kvinna mördad långt inne i Lummelundagrottan under en mörkertur i grottan. Kommissarie Knutas leder utredningen och fallet visar sig ha kopplingar till ett grottmysterium i Norrland många år tidigare. Knutas kollega, tillika höggravida sambo Karin, ger sig dit på eget bevåg och hamnar lite illa till kan man nog säga.

Jungstedt väver återigen ihop en spännande historia med gamla familjehemligheter som kommer upp i ljuset, hämndbegär och gamla oförrätter. I detta får hon dessutom in Knutas funderingar över att återigen bli pappa som 65-åring och allt som det för med sej. Otroligt lättläst och ytterligare en bladvändare, jag läste den på lite drygt en dag.


Ett lyckligare slut – Johanna Schreiber

Jag tror att första delen i serien om Förlaget Schantz var min första kontakt med Johanna Schreiber. Jag älskade den boken! Den andra var precis lika bra och så är även den tredje. Å nu är det slut! Nog för att jag gillar korta bokserier och att knyta ihop säcken, men den här kunde gott ha varit någon bok till tycker jag.

Det handlar om kollegorna och vännerna Clara, Emily, Daniel och bokförlaget Schantz som stått och fortfarande står inför en mängd större utmaningar. I de andra böckerna har tjejerna fått stå i huvudrollen, den här gången är det Daniel. Han tvingas samarbeta med sin chef som även är delägare till förlaget, för att försöka rädda det. Ett uppdrag han tycker sådär om, men är lojal både mot sin chef och företaget.

Mitt i alltihop dimper det ner en inbjudan som han inte riktigt vet vad han ska göra med. Den väcker upp en massa gamla känslor och minnen…

Oj, som jag gillar detta! Jag tycker om språket, tempot, karaktärerna och miljöerna. Extra roligt att handlingen utspelar sej i en bokmiljö, när man som jag älskar böcker. Det spelar faktiskt ingen roll vad Johanna skriver om nästan gång. Jag kommer att läsa! Å ni som inte läst serien än, guuud som jag avundas er 🙂


Världen från ovan – Anna Lönnkvist

Alla kan inte knyta ihop dåtid och nutid, men det kan Anna Lönnkvist! Här hänger vi i Jämtlandsfjällen på 60-talet, samtidigt som vi är i Stockholm på 2020-talet. Å det funkar perfekt!!

Lill kom som krigsbarn från Finland som liten flicka och är som vuxen en av de första kvinnliga piloterna i Sverige. Flygandet är hennes stora passion, men vägen dit har varit allt annat än enkel. Priset för att försöka hävda sig i en mansdominerad värld har varit högt, men också det enda som hjälpt henne att förtränga känslan av övergivenhet.

Pauline jobbar som skräddare, och tillbringar dagarna i sin syateljé med att uppfylla främlingars drömmar om perfekta brudklänningar och rädda favoritplagg från att slängas. När hon lagar en äldre kvinnas kappa hittar hon ett gammalt foto som föreställer kvinnan i förarkabinen på ett flygplan.

De två kvinnornas vägar korsas, tillsammans kommer de långsamt ur sin personliga trauman och öppnar upp sej för varandra. Kan den enas berättelse förändra den andras framtid? Det är så fint, intressant och fängslande. En bok man inte vill lägga ifrån sej ens när den är utläst, dessutom ett himla snyggt omslag. Kan vi kanske få en fortsättning?


Lova mej tystnad – Mattias Edvardsson

Första gången jag läste någon av Mattias Edvardsson knockades jag totalt. Jag tror att det var boken ”En helt vanlig familj” och jag slogs direkt av hur intelligent han skriver. Här finns en helt annan ton än i andra böcker och det är så otroligt snyggt alltsammans.

Böckerna är ingen serie, men tonen och sättet han lägger upp storyn på är alltid densamma. Det speciella är nämligen att han berättar historien från flera håll, från varje huvudkaraktärs vinkel. Och då blir det ruskigt intressant!

Jari och Maria befinner sig mitt i livet med lyckade karriärer och en välordnad tillvaro på vackra gräddhyllan i Trelleborg med barnen Isabella och Amanda. På andra sidan stan bor Sasho och Linda i skuggan av den gamla gummifabriken. Sonen Niko är det stora glädjeämnet, duktig och disciplinerad. En sommarkväll träffas Amanda och Niko och det slår omedelbart gnistor om dem, men föräldrarna tycks inte lika nöjda med sina tonåringars förälskelse. Familjerna delar ett mörkt förflutet och det dröjer inte länge förrän livet vänds upp och ner, snart är katastrofen ett faktum.

Jag kan inte säga det nog: detta är så bra! Har ni inte läst någon av hans böcker och gillar spänning, så måste ni göra det direkt. Detta är något helt annat än läst förut.


Fyra otroligt bra och läsvärda böcker. En sån där drömhög! Önskar nästan att jag hade den framför mej att se fram emot 🙂Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ett svar på ”Två mys & två spännande

  1. Oj, oj, oj, nu fylldes min boklista på rejält!!!
    Förresten så är det Jungstedts böcker om Knutas som fått mig att vilja åka till Gotland 🙂 Har dock inte varit där ännu….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *