Två spännande boktips

Två spännande boktips

Det är så härligt att kunna läsa igen, jag är faktiskt alldeles euforisk över detta. När en bokmal som jag drabbas av utbrändhet och en hjärnan som säger stopp är det rätt traumatiskt faktiskt. Att inte förstå vad man läser eller kunna koncentrera sej på orden är väldigt jobbigt. Men nu kan jag! Det tog 20 år, men nu kan jag läsa igen och nu plöjer jag böcker igen!

Jag har frossat i svenska deckare, Cold Case – Försvunnen av Tina Frennstedt och Himmelskriket av Mons Kallentoft. Två lagom tjocka böcker som man lätt läser på några dagar.

”Försvunnen” är första delen i Cold Case, en deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen (i verkligheten Helena-fallet i Mariestad). Fallet blir aldrig uppklarat. Sexton år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Till en början famlar polisen i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet.

Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, tar sig an fallet. Hon brinner för att utreda gamla fall och att slutligen kunna ge anhöriga svar på vad som egentligen hände. Parallellt kämpar Tess med sitt ganska misslyckade privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen har lämnat henne.

”Försvunnen” är en välskriven bok med många detaljer men ändå väldigt lättläst. Det känns extra bra att detta är första delen i en serie, eftersom jag gärna återvänder till Tess och lär känna henne bättre. Ser fram emot nästa del 🙂

Sen har jag även läst Himmelskriket av Mons Kallentoft som är en riktigt läskig historia. Himmelskriket är den tolfte boken i hans hyllade serie om kriminalinspektör Malin Fors, och den tredje i sviten som är inspirerad av de fem sinnena.

En dallrande het augustidag hittas en liten pojke död i en bil. När Malin Fors kommer till platsen sitter hans mamma i skuggan under ett träd med sonen tätt intill sig i famnen. Hennes förtvivlade skrik har övergått i ett klagande läte. Polisutredningen avslutas snabbt. Av allt att döma har mamman glömt den sovande pojken i bilen. Hon har nyligen varit utbränd och kan varken lita på sina sinnen eller minnen

Veckorna som följer utsätts hon för hat och hot på nätet och av Linköpings invånare. Ska man kunna orsaka ett barns död utan att straffas för det? Malin vet att det inte finns några enkla svar, att gränsen mellan rätt och fel kan vara hårfin. Och hur ska man döma den som redan fått värsta tänkbara straff? Så sker ett mord som tvingar henne och hennes kolleger att återvända till fallet.

Den börjar riktigt vidrigt med ett litet barns död. Det är välskrivet och man känner både barnets dödskamp och mammans ångest. Man är fast från första början och kan inte lägga ifrån sej boken. Historien ändrar riktning flera gånger och det gillar jag. Jag vill bli överraskad och inte veta vem mördaren är förrän på sista sidorna och så är det här. Jag gissade helt fel! Jag tror inte att jag läst något av Kallentoft förut, men nu vill jag absolut läsa mer och kommer nog att gå tillbaka lite till hans äldre alster.

Detta är två böcker jag absolut kan rekommendera. Jag läser det mesta, men är just nu inne i period med svenska författare. Vi har väldigt många bra! Så jag plockar väl fram en ny ur mina samlingar och kör igång nästa, nu när jag faktiskt kan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *