Allvarligt talat!

Allvarligt talat!

Såg precis att det är Earth Hour igen på lördag. Då ska man alltså släcka ner under en timme, vilket ingen längre gör. Jag fattar ju grejen med att manifestera, men en manifestation som ingen bryr sej om är rätt värdelös tycker jag. Så jag har en idé!

I Gambia förbjöd man plastpåsar för länge sedan och införde även allmänna städdagar. Första lördagen i varje månad SKA man vara med och städa där man bor, under förmiddagen, om man inte har giltigt förfall. Gör man inte detta så kan man få böter och grannarna tittar snett på en. Lilla Gambia. Kan de så kan väl vi. Kanske inte var fjärde lördag, men iaf en gång om året.

Mitt förslag är nämligen att vi den 30/3 istället för Earth Hour tar en timme per person att städa där vi bor. Då gör vi skillnad! Tänk om alla 10 miljoner svenskar skulle städa i sitt närområde, plocka skräp på sin närmaste strand osv. Och tänk om detta kunde sprida sej till andra länder så att alla städade samtidigt där de bor, de som är vakna just då iaf… andra halvan av jordklotet får väl städa 12 timmar senare eller nåt.

Men tänk tanken! Släckt ljuset har vi gjort nog nu och är inget som längre uppmärksammas av de flesta. Inte ens kommunerna släcker längre… Det gör ingen skillnad. Det behövs något nytt! Tänk om Greta Thunberg kunde uppmana sina hundratusentals anhängare att faktiskt göra något annat och väldigt konkret under Earth Hour. Undrar hur många som skulle hänga på då?

Vad skulle hända om man faktiskt gjorde något annat? Om man faktiskt bytte ut Earth Hour mot något annat, minst lika konkret. Vad säger ni om tanken? Är det genomförbart tro? Går det i Gambia, så borde det ju gå här 🙂

4 svar på ”Allvarligt talat!

 1. Det hela faller ju på att det inte är skräpigt i hela Sverige. Tex om vi skulle ta oss nånstans för att hitta skräp att städa upp skulle vi bli tvungna att ta bilen och åka bra långt och det är ju inte bra för miljön heller.
  Det finns visst dom som släcker ner på Earth hour. Vi gör alltid det. Vi passar på att spela spel i skenet från levande ljus.
  Min familj gör det också.

  1. Var bor du? Där jag bor finns massor med skräp så det skulle räcka till alla som bor här utan problem. Oavsett så tror jag att det behövs något nytt, för här släcker ingen längre. Som jag skrev, inte ens kommunen…

   1. Är väl skillnad på landsbygd och städer kanske. Vi bor ensligt 5 km till närmaste granne. Så som sagt var att leta skräp skulle innebära bilåkning. Kanske finns nåt skräp nån gång i diket men sällsynt och man kan ju inte åka omkring kilometer efter kilometer och stanna för ett skräp. Men jag plockar gärna upp skräp om jag har möjlighet. När jag gick i skolan hade vi nån sån kampanj där vi skulle lära oss att inte skräpa ner. Jag slänger aldrig nåt i naturen så det funkade:)
    Idén är inte dum, absolut inte, men funkar inte i hela landet. Jag tror på att fortsätta informera vuxna som barn om hur man lever på ett bra sätt när det gäller miljön.
    Bor man i villaområden där det finns mycket skräp så kan väl gatorna/områdena ha städdagar. Eller det kanske redan finns?
    Vi lever i så olika miljöer så det som gäller där du bor gäller inte där jag bor. Det är väl därför vi ser det så olika.
    Men olika är inte dåligt. Bara det att vi har olika möjligheter att värna om miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *