Vad får man…

Vad får man…

… om man korsar en förkylning med Tourettes syndrom? Jo, man får en hackmaskin som kallas för Senior och som hostar två hostningar på exakt samma sätt ungefär var tredje var fjärde minut hela sin vakna tid.

Alltså: Senior var förkyld och när han är förkyld med hosta så blir det ofta tics av hostan. Han är alltså inte förkyld längre utan ticsar i form av hostningar. Ticsen kan vara allt från några dagar till någon månad, innan de försvinner eller byts ut till något annat tics. Så nu gör vi allt för att få honom att göra och tänka på något annat för att ticsen inte ska stanna längre än nödvändigt. Ibland kan man lyckas bryta man beteendet innan det blir en vana.

Medicinen mot ADHD´n hjälper till viss del och även astmamedicinen, allergimedicinen och hostmedicinen. Detta får kroppen att slappna av lite och tar bort en del av tvånget att hosta. Sen måste han göra resten själv och lixom tvinga sej att inte hosta. Allt för att avbryta beteendet så snart som möjligt.

Många tror kanske att han är förkyld, men det är han inte. Det trodde han själv ända tills vi påtalade beteendet i morse. Är man förkyld hostar man inte exakt likadant med en sådan regelbundenhet som han gör nu.

Det är detta som är en del av Touretten och som man helt enkelt får leva med. Men vi hjälps åt att stå ut och vrålar ikapp att han ska lägga av. Stackarn. Men han tar det med glimten i ögat och kan hosta bara för att  🙂

Här hemma är högt i tak, tack o lov. Tyvärr blir ticsen jobbigare när han är trött, stressad eller upphetsad och just nu är han allt på en gång inför studenten. Tyvärr är vi också trötta och tålamodet lite sämre… hans tics och vårt bristande tålamod är ingen bra kombo. Men vi gör vad vi kan åt alla håll och det funkar ok.

Så är det att leva med en person som har Tourettes syndrom. Alla ni som tror att det handlar om könsord, svordomar och konstiga ljud kan ju alltid läsa ovanstående text och lära er något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *