Vad gjorde du för 10 år sen?

Vad gjorde du för 10 år sen?

Idag är det exakt 10 år sedan terrordåden i USA. Det är också på dagen 8 år sedan Anna Lindh mördades. Kommer du ihåg vad du gjorde de här dagarna? Jag minns allt exakt!

Den 11/9 2001 hade jag besök av min gode väl C som var hemma på besök från Etiopien där han bodde då. Han satt i soffan och slökollade på tv medan jag städade vårt akvarium. Jag stod med ena handen i akvariet när C sa att jag skulle titta på tv´n. Vi såg bägge två hur det första tornet var skadat och hur ett plan flög in i det andra. Yrkesskadad sedan min tid på SF tyckte jag; ”Wow! Vad snyggt trickat och filmat!” Bägge tittade fascinerat. Sen insåg vi att det var inget trick, det var på riktigt… De där planen satt det folk i och de körde rätt in i tvillingtornen där det också fanns folk. Vi insåg ganska snabbt att det skulle dö väldigt många människor. Sen började vi fundera; har vi någon vi känner på plats? Å det hade vi ju… men våra vänner klarade sej, tack o lov.

Jag var i New York något år senare. Jag besökte Ground Zero, plus allt annat man ska se där. Säkerheten vid alla platser var rigorös, särskilt när jag skulle upp i FN-huset. Frihetsgudinnan var stängd, för där kunde man inte garantera allas säkerhet. Den öppnade igen några år senare.

För 8 år sedan gick jag förbi NK och det var ett enormt pådrag med polisbilar, poliser och ambulanser. Jag gick alltid förbi NK när jag skulle till jobbet. Jag jobbade då på Swedfund som ligger på Sveavägen. När jag kom upp till jobbet hann jag bara pusta ut och säga att något stort måste ha hänt, när en kollega hörde på radion att Anna Lindh hade knivskurits inne på NK. Klart det var pådrag då!

Jag hade äran att träffa Anna Lindh vid ett par tillfällen. Hon var en vänlig människa, mycket korrekt och hon skrattade mycket. Vi hade definitivt inte samma åsikter om särskilt mycket, men det behöver man ju inte ha för att ändå ha trevligt tillsammans.

Idag minns vi dessa två händelser, den ena lite mer uppmärksammad än den andra kan man väl konstatera. Den ena har påverkat världen lite mer än den andra…men bägge ger oss anledning att fundera på demokrati och vår egen säkerhet. Finns det anledning att vara rädd när vi är hemma eller reser? Jag tror att man alltid måste räkna med att sånt här händer, har hänt och kommer att hända – men jag vägrar att gå omkring och vara rädd!

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *