Vad har gått fel?

Vad har gått fel?

Detta riksdagsval har omgärdast av en mängd olika konstigheter… valkuvert som kommit bort och missats och inte kommit med i räkningsproceduren helt enkelt. Sånt förstör folks förtroende för demokratin otroligt mycket. Förmodligen har det gått lika illa till även andra år, men då har resultatet inte varit så här jämt och då har inte så här många varit intresserade.

Jag har varit med ute i vallokalen sedan valet -98, alltså deltagit i 6-7 olika val (EU, kyrkan och riksdagsval). Jag tycker mej kunna processen ganska bra och förstår var det kan gå fel. Det är lätt att det blir fel när man suttit och jobbat sedan 7.30 på morgonen. Särskilt i år när deltagandet varit lite högre än vanligt, mycket högre i vissa vallokaler. Vi hade 20-25 meter kö i princip hela dagen där jag satt.

Problemet kan alltså vara trötthet. Men även att man tar in lite för omogna personer som inte riktigt fattar hur noggrann man måste vara och vad konsekvenserna blir om man slarvar. Här i Botkyrka har vi en bra utbildning några dagar innan det är dax. Men den är inte obligatoriskt och därför struntar vissa reserver i att gå den. På utbildningen får gamla och nya valförättare chansen att träffas och man går igenom hela valproceduren plus de förändringar som kommit. Jag vet inte om man har så i andra kommuner, men det borde man ha.

Iår funkade det bra för oss, det mesta stämde redan efter första genomräkningen och gjorde det inte det så stämde det efter andra. Vi fick hjälp av en fräsch person som kom vid 19-tiden eftersom vi hade såna otroliga mängder som skulle räknas. Det var otroligt skönt och hjälpt oss mycket! Uppsala har ett sånt system att det kommer in extra personer framåt kvällen som är fräscha i skallen, som bara hjälper till att räkna. Då är det iaf någon som ögonen inte går i kors på.

Jag tror att det finns några saker som man skulle kunna åtgärda ganska enkelt för att säkra systemet:

*Det bästa vore naturligtvis om allt kunde skötas via dator. Då skulle räkningen gå fort och rösterna kan inte komma bort. Resultatet skulle visas direkt.

*Att varje valförrättare skrev på ett dokument, ett slags kontrakt där man lovar att följa valmyndighetens regler och även delta i utbildningen. Har man inte gått utbildningen eller varit med förr får man inte jobba.

* Extra rösträknare kommer till lokalen vid 19-tiden för att hjälpa till med sammanräkningen.

* Att alla som deltagit får göra en utvärdering, inte som hos oss där det enbart är ordförande som utvärderar sin ”personal”.

Jag tror inte så mycket på valobservatörer, de är väl lika trötta som valförrättarna på kvällen och kan väl också missa detaljer?

Man kan tycka vad man vill om ersättningen som utgår, det kan ju låta mycket att man (i Botkyrka) får 1300 kr för en enda dags arbete plus 300 kr för utbildningskvällen. Ordförande har lite mer. Övriga år har vi varit hemma vid 22-tiden, i år vid 02… då är inte timpenningen så hög…

Oavsett ersättningens storlek och arbetsdagens längd så tycker jag ändå att det är värt jobbet. Jag tycker att alla någongång borde vara med i vallokalen under ett val och sätta sej in i hur det fungerar. Det är lixom något som alla borde veta och ha gjort. Just nu är det en handfull människor som kan proceduren och vet hur allt fungerar. Det borde alla göra!

Det enda positiva man kan säga om årets strul är väl att folk nu är mer medvetna och att en hel del rutiner behöver ändras. Folk är mer intresserade och då har det iaf kommit något gott ur det. Eller hur?

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *