Vaddå inte råd?

Vaddå inte råd?

Treriksröset 2004

Jag blir så trött på alla som säger att de inte har råd med semester! Vad är egentligen semester? Är det enda som räknas en utomlandsresa till nåt flashigt ställe? Vad lägger man i begreppet semester som måste kosta så himla mycket?

Semester är ledig tid och det måste vi ha allihop, enligt lag. Det enda semester kostar är möjligen ett inkomstbortfall, men detta kan vi inte förhandla bort eftersom vi enligt lag ska ha våra fyra veckor per person. Vad man sedan vill göra på sin semester DET styrs av plånboken. Men behöver det kosta så mycket då? Det finns mycket man VILL göra och en hel del som man KAN göra. Det där man VILL göra kostar förmodligen väldigt mycket mer än alla grejer som man KAN göra.

Att cykla iväg med tältet och matsäcken i en ryggsäck och hitta ett fint ställe att tälta på någon natt behöver ju inte kosta något alls. Att upptäcka sin egen stad eller kommun via fot eller cykel behöver inte heller kosta något. Kommunen ordnar ofta utflykter som antingen är helt gratis eller kostar en symbolisk summa. Äta måste vi alla göra, så varför inte fixa picknick på den egna tomten eller ta bussen till ändhållplatsen och utforska den orten. I mina ögon finns det massor att göra utan att det ska kosta skjortan. I mina ögon ALLA har råd med en rolig semester!

Att däremot ta en semesterresa till ett annat land eller en hel dag på Gröna Lund, DET har inte alla möjlighet till. Men måste man det då? Ibland känns som att det är kravet på en bra semester… Att kunna berätta för kreti och pleti hur mycket häftigt man gjorde på sin semester. Men det enda som faktiskt betyder något är ju om man uppskattade sin ledighet och fick vila. Det är ju det som semestern är till för, inte hur många häftiga grejer man lyckades trycka in och hur mycket pengar man lyckats spendera.

Allt beror på vad man värderar och hur förutsättningarna ser ut. Barnen ser ju inte till pengarna, de vill ju bara ha skoj tillsammans med sina närmaste och kanske någon kompis. Då räcker oftast en cykeltur eller en dag i badhuset. Den med häftigaste semestern vinner lixom inte…

Vår absolut roligaste semester gjorde vi när killarna var 8-9 år gamla. Då packade vi in oss i bilen och körde runt södra Sverige. Jag mailade alla som jag kände på vägen och bad om en övernattning per familj. På så sätt var vi ute i två veckor och det enda som kostade var bensin och mat. Så många härliga vänner vi fick på vägen och de visade oss sina hemorter och vi fick verkligen SE och UPPLEVA Sverige. Några år senare gjorde vi samma sak igen men då tog vi norra Sverige istället och det blev precis lika roligt och billigt!

Så visst har alla råd med semester! Det är bara fantasin som sätter gränsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *