Varför blir de så arga?

Varför blir de så arga?

Jag vet ju att många ifrågasätter vårt sätt att leva. Att jobba på distans och bo långa perioder i husbilen är en dröm för många, men kan tydligen dessutom reta upp folk en del.

Förra helgen var jag med i P4 och pratade om annorlunda boenden med Lasse Persson och Eva Röse. När man berättar att man planerar att permanent bo i husbil får man ofta två olika reaktioner; ”Oj, va häftigt” eller ”Å fy så trångt”. Sen börjar den man pratar med fundera lite och frågar varför, hur man tvättar, om man bråkar mycket och hur man får egen tid. Så var det även den här gången. det lät som Eva var lite mer pepp än Lasse på att testa vårt liv 🙂

Sen började kommentarerna komma i sociala medier. De flesta drömmer om samma sak, men så finns det en och annan som blir arg. Ibland väldigt arg. Någon skrev med stora bokstäver att distansarbete måste förbjudas. Jag hittar inte kommentaren nu, så han har förmodligen raderat den. Han ja… det är oftast män som skriver argt i just detta ämne, nästan aldrig kvinnor.

Vad är det man irriterar sej på och blir så arg över? Är det att vi har friheten? Är det att vi reser mycket? Eller är det helt enkelt bara en ilska över att vi gör något som andra drömmer om? Avundsjuka alltså.

I intervjuer vi gör hinner vi oftast inte berätta om vad vi gjort för att kunna leva så här. Att Martin omskolat sej som 40+ och satt sej i skolbänken under två år. Sedan kämpat för att få ett jobb och tom bytt namn. Hans utländska efternamn var ett stort hinder, upptäckte vi och det blev särskilt tydligt när han väl bytte namnet och aldrig fått så många jobberbjudanden som efter det. Sorgligt med sant.

Alla som känner oss vet hur vi kämpat med sociala medier, blogg, magasin och youtube för att få en inkomst. Det har varit många timmar hårt arbete och väldigt långa dagar, inte som vissa tror att man får en miljon följare på bara några månader och sedan tjänar storkovan. Sånt tar tid och massor med jobb. Så många storkovor blir det inte heller, tror vår bästa film gett sammanlagt 1000 kr hittills… Vi har nästan inga samarbeten, sånt tar för lång tid att förhandla om. Ett mail av 200 kanske ger nåt – min inkomst kommer mest från googleannonser. De där som ni blir irriterade på när ni besöker våra sidor 😛

Martin har även förhandlat med sin arbetsgivare och sina uppdragsgivare om att kunna jobba på distans. det har såklart krånglat till det för hans chefer, men pandemin visade ju att det går och många i hans bransch jobbade mycket på distans redan innan. Men uppdrag som krävt hans närvaro på ett fysiskt kontor har han ju haft svårt att ta och då finns det såklart ett dåligt samvete mot både kund, kollegor och chefer.

Hårt jobb lönar sej och nu har vi äntligen fått ett fast uppdrag av en campingtidning, Ett drömjobb att åka runt och faktiskt testa campingar och ställplatser och få betalt för det. Men jobbet ska ju göras också. Vi måste åka runt lite överallt och sedan ha tid tillsammans att redigera bilder och skriva texter. Vi har fram tills nu jobbat dygnet runt, men sedan 1/4 har Martin gått ner till 80% och tanken är nu att just uppdragen ska göras på den lediga dagen.

Just våra uppdrag är kanske lite udda. Men att bo i husbil blir allt vanligare, vi har numera flera bekanta som gör det. Många tror nog att det bara är pensionärer eller väldigt rika människor som bor i sin husbil. Men så är det inte! Vi är rätt många som har kontorsjobb som kan utföras på distans. Många jobbar med IT, som Martin, andra jobbar med ekonomi eller logistik. Det finns rätt många jobb som funkar att göra på distans, men det verkar inte all förstå.

Efter pandemin har arbetsgivarna dessutom sett att många av dem som jobbar på distans är mer effektiva än de som sitter på kontoret varje dag. Så varför blir folk så arga? Glorifierar jag distansarbetet? Ja, kanske… fast jag är ju frilans och har jobbat hur jag vill senaste 30 åren. Jag har lixom ingen arbetsplats att gå tillbaka till. Hemma är min arbetsplats oavsett vad Herr Johansson tycker om det. Och om alla skulle jobba 7-16… vad skulle hända då? Sjukvården… räddningstjänsten… butikerna… undrar om han dessutom menar 7-16 enbart på vardagarna?

Herr Paulsson tycker att vi ska vara ödmjuka. Asså… varför det? Glad är jag definitivt och stolt. Och jag är ödmjuk för att jag till slut har ett uppdrag som ger mej en inkomst. Och för att jag har en man som går med på alla mina konstiga idéer och att vi har möjlighet att leva som vi gör. Men ödmjuk för att jag jobbar på distans vet jag inte varför jag ska vara… det är ju jag som tillsammans med Martin har skapat den möjligheten.

Jag tror det var Tage Danielsson som sa att det är synd om människan. Och det kan jag verkligen hålla med om ibland. Om folk blir arga över hur vi lever, när vi inte stör någon, inte gör någon illa osv, ja, då är det synd om dem. Vilket otroligt fattigt liv de lever. Att inte kunna glädjas över att någon förverkligat sin dröm och gör något annorlunda är så otroligt sorgligt. Men väldigt svenskt – den svenska avundsjukan…

Visst, jag kanske både pratar och skriver (för) mycket om vårt liv i husbilen och hur vi gjort drömmen till verklighet. Men det är ju för att peppa! För att visa att det går! Martin och jag är inte unika eller speciella, vi har ingen särskild förmåga att göra drömmar till verklighet. Vi är helt vanliga människor, bara lite mer risktagande kanske. Nu avskyr jag uttrycket ”kan vi – kan alla”, men vi kan iaf visa att det är möjligt. Kanske inte för alla, men för många.

Å jag fattar inte hur folk kan bli så upprörda för det.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

24 svar på ”Varför blir de så arga?

 1. Jag fattar inte heller varför folk skulle bli arga för det. Jag kanske inte hade valt det ( men efter dina inlägg säger jag inte NEEEJ till husbil även om jag inte säger ja ännu) Alla är olika och alla har rätt att välja det dom mår bra utav. Helt som jag önskar har jag det inte, vill ha större där alla får plats, men det kanske kommer.

 2. Alle mennesker har brug for at spejle sig i andre mennesker. Til tider bliver nogle arrige fordi de ikke kan se at nogle har andre forudsætninger i livet. Sådan er det bare! Et valg om at leve i husbil eller hus eller lejlighed er et valg som man kan tage, nogle kan ikke og derfor er det vigtig at man finder sit eget ståsted i livet og ikke peger fingre af dem som vælger noget andet. At arbejde on-line/off kontor, er også et valg som nogle kan tage andre kan ikke, sådan er det bare ! Tag jeres eget valg og forsøg at se fremad i positiv retning. Undskyld mit lange indlæg og at jeg skriver på dansk, sådan er det bare !
  Følger jeres youtube 😉

 3. Man slutar aldrig att förundras över hur människor uttrycker sig på nätet. Att man kan hålla på att spy så mycket galla och vara så otrevliga mot människor de inte känner. Man måste ju inte läsa om det ni skriver, det är ju liksom inget tvång. Fortsätt att njuta av ert liv så som ni vill leva det och ha roligt. Så syns vi kanske nån gång på vägarna med våra husbilar😀

 4. Hejsan, jag tycker inte du vare sig pratar eller skriver för mycket, det är inspirerande och kul läsning, men tyvärr finns det elaka onda och avundsjuka som styr väldigt många. Tänk om alla skulle leva lika liv vad trist det skulle bli, vi är ute med husbilen så mycket vi bara kan, men lämna mitt hus är inget för mig för tillfället fast ingen av oss jobbar, och det är vårat val. Och ni har gjort erat val, är inte det underbart njut av det ni gör och fortsätt med era filmer. Grattis till nya bilen och tuta och kör.
  Kram Gisela

 5. Det är verkligen tragiskt. Men de bittra kommentarerna säger mer om dem än om er. Avund är en trist sjukdom. Och många sitter i så små fyrkantiga världar att de inte vågar titta över kanten. Risken finns ju att de vidgar sina vyer. Nej, var stolta över ert liv! Styrkekramar❤️

 6. Jag förstår resonemanget och att folk har olika uppfattningar om saker och speciellt det ni gör, vilket ni väljer själva och inte behöver skämmas flr! Men ett råd är att inte utlämna de som har åsikter negativt om det ni gör! Att utlämna dessa personer är mer för nackdel för er och ändrar inte dessa personers syn på saken! Det gör visar bara att det är ok med positiva kommenarer men inte okej att tycka annat! Bara en vänlig reflektion!💜

  1. Förstår hur du tänker. Jag är dock lite trött på att folk inte kan stå för sina åsikter och skriver en massa konstigheter. Varför ska de skyddas? En dag kanske de fattar att skärmen inte skyddar dem. Kan man inte stå för det man skriver, så ska man inte skriva. De här herrarna skriver frekvent på öppna sociala medier, inget stängt forum alltså. Det skulle vara en annan sak.

 7. Jobba på distans och själv kunna lägga sin arbetsdag är drömmen och målet för mig. Jag jobbar mycket effektivare utan störande moment i omgivningen och kan ofta halvera min arbetsdag bara jag får vara ifred. Men är man utanför det traditionella sticker det i ögonen på folk

 8. Många människor verkar ha mycket tid över trots att många klagar att det är så stressigt nu för tiden, ändå har man tid att lägga sin tid på att klaga och gnälla över inlägg som andra gör på nätet. Jag följer vissa grupper bland annat på Facebook och där är väldigt många väldigt fula, oförskämda rent ut i sina kommentarer. Varför inte skrolla vidare istället.
  Jag tycker det verkar vara väldigt roligt o spännande det ni gör, man ska följa sina drömmar om man har möjlighet.

 9. Ja, man blir väldigt konfunderad över människor och deras åsikter. Många gånger tror jag det enbart beror på avundsjuka. Vilket är då tråkigt!
  Och tyvärr ser man det i alla olika varianter av sociala medier…onödigt, tråkiga och arga kommentarer.. eller rent av sagt elaka kommentarer.
  Jag tycker det verkar härligt att kunna göra som ni. Det önskade jag att vi kunde göra men inga av våra jobb fungerar det med.
  Kram Kajsa

 10. Det är helt otroligt att det finns så missunnsamma människor som det faktiskt finns. Den svenska avundsjukan är vidrig, och det kan jag säga med inlevelse eftersom även jag har varit utsatt för den. Det är såå många som inte har den blekaste aning om hur hårt andra arbetar för det dom har och gör, men ändå kräker dom ur sig sin missunnsamhet. Personligen anser jag att människor som blir arga på andra för att dom lever/arbetar på annat sätt än dom själva, har någon form av psykisk störning. Ni ska vara stolta över er själva för att ni gör allt ni kan för att leva så som ni själva väljer.

 11. Ibland kan det vara rätt att folk har en åsikt, men oftast och särskilt på SM verkar många ta sig rätten att tycka hejvilt. Även till viss del vara oförskämda. Ta dig/er rätten att göra som du/ni vill, så länge man inte belastar någon annan. Att det finns tyckare av olika dignitet bakom skärmar, får man nog leva med. De gör bara bort sig själva. Trevlig helg.

 12. Tänker lite på orden ”har du inget snällt att säga behöver du inte säga något alls” 🙂 Kan inte heller förstå att folk måste berätta när de har en annan åsikt eller tex berätta för dig att du ska vara ödmjuk över att det är lyx att jobba hemma.
  Jag tror att det ofta handlar om att man själv inte vågar förändra sin egen situation. Då är det lättare att störa sig på att ni ”minsann ska BO i en husbil” 🙂 De där personerna skulle kanske må bra av att våga testa något annat: prova en kopp te istället för kaffe, att handla på Ica istället för Coop eller köra en annan väg till jobbet 😀

 13. Att bli arg för att andra tycker tänker och vill leva olikt det man själv vill och önskar både känns och är helt galet och onödigt.
  Har de tyckarna inget annat för sig i livet att opponera sig enormt har de inte mycket i livet.

  Tragiskt lev så som ni önskar både med de som är nej och ja sägare.

  https://kamillaskamera.com/

 14. Ja alla har ju syn på saken och har alltid sina åsikter vilket vara nog så frustrerande. Min karl han har distans ett par ggr i veckan och pendlar resten. Samt under pandemitiden så fick han inte vara på plats på sitt kontor för att han kom från annan kommun och då fick han vara på plats hemma. Det funkade ju kanon och då om ngt märkte man ju att distans fungerar och att det är ett sätt att fortsätta driva företag framåt.

  Sådana som är sådär negativa talar ju mer själva om hur de ser på spntanitet och faktiskt ett sätt att få saker att fungera. Jag vet också att många ser inte influencer som ett yrke och att det gnälls mycket på det.

  Jag tror man får skaka av sig det och man vet ju själv och ni vet själva attni får en fungerande vardag och att ni också får det att driva ert liv.

 15. Jag tror det är så att dem människorna som skriver dumma kommentarer är arga på något annat. Så häver dem ut sig till folk som inte har ett Svensson liv. Huvudsaken är ju att ni mår bra. Känner att ni klarar er på
  Dem pengarna som ni får in. Hur ni bor det spelar ingen roll alls.
  Jag tycker det är häftigt att ni bor stora delen av året i husbil. Det är frihet, kommer närmare naturen m.m. Jag är uppvuxen i husvagn på sommaren. Så jag vet känslan.

  Jag hörde på nyheterna i veckan att FK vill att man ska vara på kontoret 3 dagar i veckan. För att inte arbetare får tillräckligt gjort hemma. En del sant då man kanske sätter på en tvättmaskin när man ändå sitter hemma, nät handlar, kastar sopor. Såna saker. Men samtligt så blir man inte störd på samma sätt av kollegor även om spontanitet är trevligt ibland.
  Det var konstigt innan pandemin att folk jobba hemma. Men nu är det naturligt. Jag vet visa av mina kollegor får mer gjort hemma än på jobbet. Vi sitter i öppet landskap & vi är prat samma av oss 😊.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 16. Låter ju idiotiskt att andra ska bli arga, för dom val man gör i sitt liv! Låter roligt, dock inget för en annan!
  Visst kan man göra saker o skola om sig, även på äldre dar! Själv skolade jag om mig vid 46 års ålder, tog C-körkort. Jag gillar skarpt att ni gör det ni gör! Lycka till med era fortsatta äventyr! 😉

 17. Vi alla lever ju efter hur vi vill leva. Vissa kan inte ens välja hur de vill kunna bo på. Man gör precis som man vill. Den människan som blev arg hade nog inget bättre för sej 😂

 18. Visst är de trista, alla bittra män som sprider sitt mörker i sociala medier. Det var August Strindberg som i Ett drömspel låter Indras dotter gång på gång upprepa att det är synd om människorna.
  Marcus Krunegård har också gjort en låt som heter Det är synd om människorna. Här är hans refräng:

  ”Allting kastar skuggor men dom är inte du
  Du är ljus, du är ljuset utan slut
  Inifrån och ut, i mörkret du är ljus
  Allting kastar skuggor men dom är inte du
  Du är ljus”

  Fortsätt sprida ljus, Marlene!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *