Varför just 10 000 steg?

Varför just 10 000 steg?

Man läser ofta om att man ska ta minst 10 000 steg om dagen. Men ska man verkligen det? Vem har kommit fram till det egentligen? Kan det bara vara någon som hittat på en siffra? Det kan det väl inte… eller?

När jag jobbade på Viktväktarna i början av 2000-talet kom en ny stegräknare som tog hänsyn till ålder, vikt och längd och den sa att just jag skulle ta 7000 steg för att vara hälsosam – allt över det var en bonus. Detta tog jag fasta på, särskilt som jag jämförde med Martin som var betydligt tyngre och bara behövde gå 4500 steg för att bli hälsosam. För mej är det rätt självklart att den som är tyngre gör av med mer energi och alltså inte behöver gå lika långt för att uppnå en hälsosam nivå. Att en otränad person som väger över 100 kg ska pressa sej ut på promenader på över 10 000 steg kan ju faktiskt vara rent skadligt!

Så varför denna hets om 10 000 steg?

Det är faktiskt bara ett påhitt och kommer från en reklamkampanj från 1965. När man skulle namnge den första stegräknare döpte man den helt enkelt till det japanska tecknet för just 10 000 steg ser ut som en gående man. Jag vet inte om jag håller med, ni får avgöra själv om det ser ut så eller ej. Hur som helst så är det alltså bara ett påhittat namn på en ny produkt, som sedan blivit en måttstock för väldigt många. Men det fanns alltså inget stöd för att 10 000 är just stegen som gör oss hälsosamma.

Vad säger expertisen då?

Här finns måååånga studier! Men ingen säger väl egentligen att just 10 000 steg är det bästa. Forskning från 2020 visade att det troligtvis räcker att gå 6 000 steg om dagen för att uppnå en större hälsovinst. Jag tänker att allt handlar om hur vardagen ser ut och vad man vill ha ut av sina steg. Har man ett rörligt arbete eller är man stillasittande? Vill jag bli hälsosam eller gå ner i vikt? Hur mycket har man rört sej hittills och i vilket skick är man?

Vi är olika

För en person som sitter still mesta tiden är det ju en framgång att bara ens gå. När jag har en hel dag vid datorn blir det kanske 2000 steg på en hel dag. Om jag inte tar mina två dagliga promenader på 30 minuter, då kommer jag upp i 7-8000, tränar jag så blir det 10 000. Jag tar mina promenader för att för att hålla i gång knopp och kropp, och för att ryggen känns bättre när jag rör på mej.

Jag har en vän som är i ganska dålig form, jäkligt dålig form om sanningen ska fram. Vi är i samma ålder, men han väger runt 130 kg. När vi går ut och går så tar min vanliga runda betydligt längre tid än 30 minuter och han är rejält slut efter. För honom är alla steg en framgång! Att tvinga honom till 10 000 steg nu på direkten, skulle förmodligen ta livet av honom. Att han överhuvudtaget går är positivt. Allt beror alltså på vilka förutsättningar vi har och vilken plattform vi börjar från.

Räkna minuter istället

Folkhälsoinstitutet rekommenderar inget särskilt antal, de brukar istället rekommendera ungefär 150 minuter fysisk aktivitet varje vecka. Det kan alltså vara 30 minuters 5 dagar i veckan, 50 minuter tre dagar i veckan eller blanda hur sjutton man vill – allt är bra!

Jag går kanske 3 km på 30 minuter, vilket ger mej runt 4000 steg per promenad. Min kompis går alltså lika långt och får lika många steg, men på runt 50-60 minuter. Jag fixar enkelt mina 150 minuter på två dagar, för kompisen krävs det tre såna promenader på en vecka. Oftast lyckas både kompisen och jag. Vi är alltså bägge hälsosamma enligt Folkhälsoinstitutet, och för varje extra minut ger kompisen sin kropp bättre och bättre förutsättningar och sej själv chansen till en bättre hälsa. Å det är dit jag vill komma! Det handlar inte om steg – utan om hälsa!

Öka försiktigt

Det handlar inte om 10 000 steg, utan om att vi hela tiden strävar mot att ta ett steg till och ett till och ett till. För den som tar 1000 steg om dagen är 2000 en stor förbättring! Att sedan komma till 3000 steg är en kanongrej! Men fortfarande handlar det om tiden vi lägger ner på vår hälsa och på fysisk aktivitet. Det är tiden som är viktig, inte antalet steg. Min kropp är van vid 30 minuter två gånger om dagen, den behöver egentligen mer numera. Därför tar vi våra utflykter i naturen och upptäcker nya promenadstråk och naturstigar. Nya miljöer ger även knoppen lite extra genom nya intryck och nya utmaningar.

Att gå från 2000 steg till 5000 funkar, men att gå direkt från 2000 till 10 000 kan vara rent skadligt. Särskilt vid en högre vikt. Vi kanske bara skulle strunta i att räkna steg och istället räkna fåglar eller personer vi möter och faktiskt vara närvarande i promenaden och njuta av den istället för att bara känna press på att klara ett visst stegmål, som dessutom bara är påhittat av en japan på 60-talet.

En stegräknare kan väl vara bra för att ändå ha viss koll, men den ser inte skillnad på steg och steg. Att gå på platt mark eller i trappor är stor skillnad i energi, men det syns inte på stegräknaren. Att kratta löv ger inte många steg, men gör att man rör hela kroppen vilket är toppen! Som jag brukar säga ”En kilometer som man faktiskt tar, är bättre än milen man aldrig springer”.

En Harvardstudie med äldre kvinnor visar att man faktiskt ökar livslängden bara av att gå 4400 steg varje dag. Promenerade de ännu mer levde de längre, tills de nådde gränsen på 7 500 steg per dag. Detta innebär alltså att de extra 2 500 stegen för att nå upp till det klassiska 10 000, inte gör någon skillnad.

De siffror som forskarna rekommenderar gäller enbart hälsan. Hur många steg man behöver gå för att tappa kilon är omöjligt att säga. Där handlar det som vi alla vet om energi in – energi ut. Till 80% handlar det om kosten, så inte ens där är 10 000 steg avgörande. Men självklart är det bra att gå och röra på sej, det ska vi alla göra! Men vi kanske ska sluta stirra oss blinda på de där 10 000 stegen och helt enkelt bara gå för att det gör oss gott.

Ska vi säga så 🙂

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

22 svar på ”Varför just 10 000 steg?

  1. Jag kom inte långt in i din text förrän jag tänkte ”Jag har hört att 6000 steg kan vara bra” .. sedan ser jag att du nämner det.. Men jag är lite som du skriver, det beror på person till person. Att röra på sig över lag är bra men att man måste anpassa sig till vad man klarar av… Jag vet att jag klarar av 10.000 steg om dagen även om jag väger långt över 100kg men alla gör inte det och då ska de inte förkasta att de vart ute på en promenad på 3000 steg heller… Alla steg är bra =)

  2. Tror att de där 10 000 stegen har blivit otroligt pressande för många och skapat en prestationsångest för att uppnå dem för annars har man misslyckats. Alla steg räknas och alla steg är bra. Tror, som du skriver, att det är bättre att bestämma sig för att man ska gå en viss sträcka i stället. Jag slutade använda stegräknaren för längesedan för det fungerade inte för mig. Speciellt inte om man tränar styrketräning för då tränar man, men det blir dåligt med steg 😉 Tror det är viktigt att lyssna på sin kropp och alla är olika.

  3. Toppeninlägg! Jag som är ute i trädgården mycket och klipper, krattar, lyfter sten och… och… får sällan ihop 10000 steg där. Men tar jag en lugnare promenad som inte alls gör mig lika trött i kroppen (promenerar mycket) och vips är jag uppe i 14000 steg. Ibland har de där 10000 stegen stressat mig och vad intressant att få veta var detta kommer ifrån, reklam liksom… Som du skriver, bästa är att lyssna på kroppen! kram

  4. Jag har som mål att nå 11000 steg om dagen, men det är inte så att jag kämpar ihjäl mig om jag har 8000 steg när det är dags för sängen. Jag VET att jag når 11000 de flesta dagarna (livet med hund) och det är lite sporrande om jag har 9500 att få till några till när jag tex är ute på sista kvällsrundan. Precis som du skriver handlar det ju om hur mycket man normalt sett rör sig.

  5. Så bra inlägg, jag visste inte vart 10000 steg kom ifrån. Men precis som du säger – det behövs olika mycket för olika personer men varje steg är en framgång och bättre än att vara stilla.

  6. Ett mycket bra inlägg =) det är precis som du säger det är beroende på hur man är som person =). När jag va yngre hade jag en stegräknare men till slut blev jag så stressad av den att jag slutade och nu vet jag inte vart den är

  7. Jag vill ha mina 10 000 något jag oftast når på en dag förutom dagar då vi har APT och jag jobbar kväll och jour sen. Min man har som mål att gå 6000 steg. Att jag satt 10 000 är för att jag alltid har gått en hel del, och en stillasittande dag för mig så när jag 5000-6000 steg,

  8. Jag går oftast 13 – 17 000 steg en normal vardag eftersom jag har rörligt jobb men på helger kommer jag oftast bara upp i 10.000 steg..är nog inviduellt vad som är mycket och lite

  9. Jag går en runda som tar en timma och jag går raskt hela tiden och så går jag till och från praktiken varje dag och då kommer jag upp i 13 000 steg ungefär i runda slängar. Går jag rundan kommer jag upp i ungefär 8000 steg, så för mig är det hälsosamt att komma upp i de siffrorna, men som du säger man kan inte köra på så direkt.

  10. Jag bryr mig inte så mycket om antalet steg. Nu när jag läst detta så kollade jag i min telefon. I år har jag snittat på 4834 steg om dagen och förra året blev det 8551. Inte så underligt att det skiljer. Nu har vi ju det mesta av den ljusa tiden på året kvar. Förra veckan blev det 7166 steg per dag. Att 10 000 steg om dagen skulle behövas lika för alla är självklart nonsen. Förutom att vi alla är olika med ålder och vikt och allt möjligt så säger det sig självt att om det fanns ett sådant tal så skulle det inte vara så jämt som just 10 000. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *