Vill du följa med till Afrika?

Vill du följa med till Afrika?

Favoritstranden, 20 år gammal.

Som ni kanske vet så bodde jag i Gambia som ung och lämnade hjärtat där. Sedan dess har jag varit tillbaka med familjen flera gånger och alla älskar det! Om ett par år är det dax igen och då har du chansen att följa med! Då kan även du uppleva känslan av att på plats kunna gör skillnad för människor som inte äger mer än tak över huvudet och kläderna de har på kroppen!

För några år sedan blev min yngste son kompis med Smile som vi hjälpte även när vi kom hem. Med tiden blev hela hans familj vår fadderfamilj som vi hjälpt de senaste åren. Vi åkte till byn Soma i januari i år och fick träffa familjen och se hela byn som välkomnade oss hjärtligt. Så nu har vi inte bara en fadderfamilj, utan en hel fadderby!

Barnen i Soma

Gambia ligger i västra Afrika och har det förhållandevis bra för att vara ett afrikanskt land. Här finns inga svältkatastrofer eller tältläger som man kan se på tv. Men det kan ju vara fattigt utan dessa komponenter och utan att det visas på tv. Och är det inte katastrofläge så uteblir ganska mycket av hjälpen. De flesta har dock tillgång till rent vatten och skolan är gratis, det är en stor fördel!

Inne i turistområdena är det en ganska bra standard i de flesta bostäder, där man har både säng, soffa och kanske tom en tv (trots att man inte alltid har el…). Men man behöver inte åka särskilt långt för att komma till byar där man har fyra väggar, men inget mer. I vår by har man just fyra väggar och ett hyfsat helt tak som skyddar en mot det värsta regnet under regnperioden. Det bor minst tio personer inom de där fyra väggarna och de har kanske en säng att dela på. Många ligger alltså på ett tyg- eller platsstycke på golvet. Men man har ett hem och är otroligt stolt över detta!

Myggnät – livräddare

Vår första åtgärd var att köpa myggnät till Smiles familj. Sedan vi gjorde det har ingen dött i malaria som är största hotet i Gambia. Det känns helt fantastiskt att bara detta lilla faktiskt har räddat liv! Vår andra åtgärd var att avmaska hela familjen. 13 personer fick maskmedel och sedan dess har ingen av dem drabbats av mask, som också är vanligt särskilt under regnperioden. Med mask i magen tar man inte upp näring som man ska, då blir immunförsvaret sämre och man drabbas av en mängd andra sjukdomar. Ett myggnät kostar ca 75 kr, maskmedel för hela familjen kostade 800 kr – för ungefär 1000 kr har vi alltså räddat livet på en hel familj. Det känns väldigt bra i magen!

Risinköp i den lokala butiken

När vi besökte familjen i januari hade vi med oss olja, potatis, lök, ris, kläder och en massa annat. Smiles mamma visste till slut inte vad hon skulle säga, hon var så tacksam att hon blev helt stum. Vår mat som kostade runt 1200 kr räckte till ca 10 personer i drygt ett kvartal. Den hjälpen gjorde att Smile och hans bröder slapp stressen för några månader. Turistsäsongen är mellan oktober och april och förra säsongen var ganska dålig med få turister och därmed få jobb. Vår hjälp var alltså otroligt viktig för dem alla.

När vi ändå var på plats gick jag även runt med Smile och rekommenderade honom till en mängd olika arbetsgivare. Något som vi hoppas ska ge resultat inom kort, han är lovad en intervju på ett hotell där vi är bekanta med ägaren. Så nu hoppas vi på ett fast jobb hela säsongen som kan ge honom trygghet. Mina ord som vit väger ganska tungt när det kommer till rekommendationer, så är det bara…

Vilket välkomnande!!!

Nu kan man ju tro att det bara är Smile och hans familj som är tacksamma över vår hjälp. Men vi är minst lika tacksamma över att få hjälpa. Att faktiskt kunna göra skillnad för en människa med små medel och se skillnaden direkt är helt fantastiskt! I Gambia fungerar det som så att man delar med sej av allt, det man har delas även om det är lite. Hjälpen vi från början bara gav till Smile hjälpte hans familj och det hjälpte även byn. Vi har förstås förstått att det fungerar så och sa från början att det familjen inte behövde av våra gåvor, kunde de självklart dela med andra i byn. Men vi hade ingen aning om vår betydelse förrän vi gifte oss och hela byn ställde till med bröllopsfest på vår bröllopsdag. Att få bilder från festen och veta att det var för vår skulle var magiskt!

När vi kom till byn första gången möttes vi av barn som sjöng vid vägen och av kvinnor som sprang genom byn bankandes på bunkar. Alla var glada och ville träffas oss. Den känslan är omöjlig att beskriva, men det är nog så nära lycka man kan komma. Nu har du chansen att uppleva detta med oss!

Fantastiska soluppgångar

Vi åker tillbaka i januari 2019. Vi åker med Ving och kommer att bo på Kotubeach, antingen på Bakotuhotel eller Bungalow Beachhotel. Bägge är bra och prisvärda. Vi stannar i 2-3 veckor, men det finns även resor för bara en vecka. Var och en bokar för sej, men vi finns på plats för tips och råd. En dag åker vi upp till byn som ligger ca 3 timmar bort. Vi köper med oss mat på vägen (till byn, vi själva har med snacks) och kanske lite nya myggnät och fotbollar till barnen. Ni kommer att få en upplevelse ni aldrig kommer att glömma och få så mycket kärlek att ni kan leva på känslan i flera månader.

Två veckor i Gambia vid den tiden, men schysst boende och mat kostar runt 10 000 kr per vuxen. Ni har ca 25 månader på er att spara pengar. Så läger ni undan en femhundring i månaden from nu har ni även fickpengar.

Barnen i Juffureh och jag

Vi kommer att åka oavsett om det bara blir vi eller ett helt gäng. Men vi kan göra så otroligt mycket mer med er hjälp!!! Ju fler vi åker desto mer kan vi hjälpa! Vår lilla familj har gjort mycket, men tillsammans kan vi göra så otroligt mycket mer! Med er hjälp kan ännu fler liv räddas och det är en fantastiskt känsla som vi gärna delar med oss av.

Gambia kommer bjuda er på underbara solnedgångar, vacker natur, god mat, hjärtliga människor, värme, sol och total avkoppling. Så vad säger ni? Hänger ni med till Gambia?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *