Bläddra efter
Månad: juli 2023

Matsedel v 31 – augusti

Matsedel v 31 – augusti

Snart augusti! Varför går sommaren och min favoritårstid så fort? Tänk om man kunde stoppa tiden när det är som bäst, då hade jag stannat den ungefär nu. Vår dröm om att bo i solen på vintern blir bara starkare och starkare och vi kommer ett steg närmare varje dag 🙂

Vi är på väg hem efter nästan sju veckor på rull. Vi har hittat massor med roliga saker att skriva om och träffat mängder med härliga människor på vägen. Några av er som följer bloggen faktiskt 🙂

Vi experimenterar med husbilsmat och fortsätter på den inslagna vägen med lite ”lättare” mat, lättlagat och sånt som passar matlådan till dagar man inte har lust att laga något. Nu börjar vi även fundera på matlådor igen, inför höstens (förmodligen) späckade schema.

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för Viktväktare)

Måndag: Äppelpannkaka (18 P för allt)

Tisdag: Torsk med äggsås (11 P för allt, plus potatis)

Onsdag: Kassler med senap- och basilikasås (26 P för all sås, plus pasta)

Torsdag: Kyckling med chili- och limesås (16 P för allt, plus pasta) 

Fredag: Pad Thai med räkor (29 P för allt)

Lördag: Grillat med vitkålsgratäng (13 P för hela gratängen)

Söndag: Grillad laxsida (0 P för hela laxen)

Just nu testar vi massor med nya recept, håll koll på instagram @marlenerinda och på Du i Fokus – där recepten läggs in så fort vi hinner. Vi försöker ha en blandning av fågel, fisk och mittemellan och så lite sött också – precis som i mina veckomenyer.

Ha en fin vecka och ta hand om er!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Härliga Smögen

Härliga Smögen

Vi kom alltså till Smögen. En plats jag velat se i många år och inte visste något om. Östkusten och Öland är ju mer min grej.

Det är rätt häftigt att köra över bron till Smögen och se vattnet och alla öar. Vi visste att det bara fanns en ställplats för husbilar och att vi måste vara där tidigt för att få plats. Så vi körde tidigt från Kloster Marina där vi stod natten innan och var i Smögen redan strax efter 9 och kunde rätt enkelt knipa en bra plats.

För en gångs skull så sken solen, det har den gjort kanske 5 dagar under hela juli. Så när Martin slutade jobba tog vi våra kameror och gick vi runt och tittade. Vi hade blivit tipsade av våra husbilsgrannar om Ekelöfs restaurang, där skulle det finnas prisvärd och god mat. Så vi började med att lokalisera den. På vägen passerade vi bryggor, vatten, fina små hus och butiker. När vi hittat den började vi utforska stället.

Som sagt: vi visste inget om Smögen. Smögenbryggan? Vad var det? Det skulle snart visa sej vara en alldeles bedårande plats! Så mysigt att gå här, äta en glass och titta på båtarna. Och här fanns ju dessutom de där färgglada husen som jag ville ha en bild på.

Är man i Smögen så måste man äta skaldjur. Så när det var dax för middag gick vi tillbaka till Ekelöfs och tog varsin räkfrossa. För 269 kr kunde vi äta huuuur mycket vi ville, både av räkor, bröd och aioli. Jag älskar räkor, de här var superfärska och så otroligt goda. Vi åt tills vi inte fick plats med en enda liten räka till och gick långsamt tillbaka till bilen. Proppmätta.

När vi kom tillbaka till bilen hade vi gått över 20 000 steg. Det blir några stycken när man ska utforska en plats noga och här finns ju både berg, kobbar, bryggor och en massa annat spännande. Från bilen tar det kanske 10 minuter att nå bryggan, en fin promenad bland gamla hus och små gränder.

Jag vill absolut se mer av Smögen, men när det är lite lugnare. Nu i juli var det rätt hysteriskt. Ställplatsen är egentligen för 16 bilar, nu hade 24 klämt in sej där. Men den ligger bra med Ica som granne och en liten strand precis framför. Den här gången blev det bara ett litet smakprov, men vi kommer tillbaka!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Nu har jag också den bilden!

Nu har jag också den bilden!

Jag har inte längre någon bucketlist för platser eller länder jag vill besöka, däremot har jag en för bilder jag vill ta. Nu kan jag bocka av en till 🙂

Ni har säkert också sett bilden med den färgglada huslängan på västkusten. Det var det enda jag visste; att bilden var tagen på västkusten. Inte exakt var. Den lockade och pockade, jag vill ha exakt den bilden i min kamera!

Vi skulle ju till västkusten, så chansen fanns. Frågan vara bara var sjutton bilden var tagen och hur jag skulle hitta husen. Jag googlade på bilder, men fick inte veta mer än det jag redan visste; västkusten…

Så kom vi till Smögen. På ställplatsen började vi prata med våra grannar som varit där flera gånger. Jag frågade om husen och de sa att jodå, nere i hamnen fanns de. Tjoho vi var på rätt spår!

Vi gick ner till den omtalade hamnen och Smögenbryggan, men hittade inte det vi sökte. Jaja, det var väl inte här ändå… vädret var helt perfekt, vi strövade runt och bestämde oss för att gå bryggan hela vägen till slutet. Å där!!! Efter ett hörn och där bryggan tar slut, där fanns de! Yes!

Om ni undrar hur många bilder man kan ta på några hus så är svaret: massor! Vi gick runt, hittade nya vinklar, framifrån, uppifrån. När det inte gick att hitta fler varianter gick vi därifrån. Mycket nöjda!

Martin hade inte riktigt fattat vad jag var ute efter förrän vi stod där. Då blev han lika taggad som jag. Kanske ännu värre 🙂

Så nu har jag ytterligare en önskebild. Den är i gott sällskap av en valfena, giraffer, lejon och en massa andra bilder som jag drömt om och fångat. Det kanske låter konstigt att samla på bilder, men det är ju även ett sätt att samla på minnen.

Hur ser er bucketlist ut? Har ni något ni drömmer om?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Sjunde bröllopsdagen

Sjunde bröllopsdagen

Så var det dax igen! En dag om året blir vi ”larvigt romantiska”. Jag pratar förstås om bröllopsdagen, som alltid firas ordentligt!

Vi brukar säga att vi firar allt som går att fira och det gör vi verkligen. Men bröllopsdagen, som även är vår förlovningsdag, firar vi extra mycket. Då har vi bestämt att vi ska vara larvigt romantiska och pussas hela dagen, typ… 🙂

Vatten är vårt tema, eftersom Martin friade vid en strand, vi gifte oss på en båt och bröllopsresan var en kryssning. Så vi försöker att fira våra bröllopsdagar vid eller på vatten, så blev det dock inte i år. Det skulle bli regn, men det blev det inte… således blev det inget vattentema ens den vägen.

Istället blev det en väldigt behaglig dag i solen, med gott både på tallriken och i glasen. Vi lämnade Fjällbacka, som jag ska berätta om ett annat inlägg, och kom till First Camp i Tidaholm strax efter lunch. Vi hade förberett oss på regn, istället fick vi sooool och satte oss ute och läste och bara njöt i flera timmar. Det har inte blivit så mycket av den varan under juli.

Vi hade hört att campingen har en bra restaurang, så när det var dax för middag svidade vi om och gick dit. Jag tog en enkel kyckling med pommes och bea och Martin tog hamburgare, som snarare var som ett höghus. Det var den absolut högsta burgare jag sett och enligt Martin den bästa han ätit på länge. Efter maten gick vi tillbaka till bilen och öppnade en flaska bubbel. En skön dag!

Jag är så tacksam att jag har Martin! Och jag bara älskar bilden från bröllopet när jag står på pollaren på Stadshusbryggan. Den visar så väl hur vi har det, hur olika vi är, att vi hittar lösningar på det mesta och har roligt tillsammans. Det var absolut ingen självklarhet att vi skulle bli ett par eller ens träffas, det var en slump. En väldigt trevlig slump 🙂

I drygt 15 år har han stått ut med mej och även med mina barn och familj. Att komma in i ett färdigt hem där det även finns två blivande tonåringar och en galen hund är en utmaning. Han tog den, tvekade inte ens. Och så här i efterhand kan man ju konstatera att det blev himla bra.

För oss är bröllopsdagarna viktiga. Då utvärderar vi senaste året och frågar chans på varandra. Även i år sa bägge ja 🙂

Vi är rätt bra på att fira i vardagen också och är noga med att bekräfta varandra och uppmärksamma varandra. Vi pratar och pratar och pratar och rör ofta vid varandra. Vi märker direkt när vi inte haft tid att prata ordentligt eller tappat bort kramarna och försöker att åtgärda det omedelbums. Hittills har det funkat.

Jag hoppas verkligen att vi kommer att ha varandra tills döden skiljer oss åt, men det finns ju såklart inga garantier. Vi kan bara hoppas att det kommer att bli så och göra allt vi kan för att det ska bli så. Vi tror att vi har hittat vår väg, men det återstår att se.

Nu kör vi vidare ett år till. Nästa bröllopsdag ska firas vid vatten, så det så!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Tips till kräftskivan!

Tips till kräftskivan!

Nu är det återigen säsong för kräftor och kräftskivorna står som spön i backen. Vi älskar skaldjur och kräftor är en av favoriterna som vi gärna dukar fram bara sådär 🙂

Den traditionella kräftskivan kräver såklart kräftor, men även västerbottenpaj (som egentligen heter västerbottensostpaj) och kanske bröd och någon god sås eller röra.

Som Viktväktare kan pajen vara en riktigt kalorifälla, men den behöver inte vara det! Vi har tagit fram två ”billigare” alternativ som är precis lika goda som originalet, tycker iaf vi.

Här tipsar vi om olika varianter av paj, samt tillbehör som även passar för oss viktväktare.

Bon aptit!

(Siffrorna är för Viktväktare)

Traditionell Västerbottensostpaj (148 P för hela pajen)

Krämig Västerbottenpaj (54 P för hela pajen)

Smal Västerbottenpaj (22 P för hela pajen)

Bröd:

Snabb-bakade vitlöksbröd (4 P per bulle)

Kikärt- och morotsfrallor (3 P per bulle)

Andra goda tillbehör:

Kantarellpaj (30 P för hela pajen)

Grönsakspaj (25 P för hela)

Mangosalsa (0 PP)

Yoghurtaioli (4 P för hela satsen)

Vitlökssås (0 P för allt)

Tzatziki (0 P för hela satsen)

Hoppas ni får en riktigt god kräftskiva!


Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

Bananpannkakan – kollo för vuxna

Bananpannkakan – kollo för vuxna

När vi är ute på rull bor vi gärna på udda ställen. Såna som blir lite extra roliga att skriva om eller göra en film på. Bananpannkakan i Höganäs är inte som någon annan plats. Självklart ville vi kolla in det!

Bananpannkakan… varför döper man en ställplats till det? Jo, för att man har höns som lägger goda ägg och man gillar bananpannkaka såklart. Micke och Gittan som driver ställplatsen har som grej att ge en liten välkomstpåse till sina gäster, innehållande en banan, två ägg från gårdens hönor, två kakor och två skumbananer. För att man ska kunna fixa sin egen bananpannkaka och även få en riktig gofika.

De kallar sitt ställe för ett vuxendagis och har tom åldersgräns, som retar gallfeber på en del. Här måste man nämligen vara över 35 för att få bo och det är endast öppet för husbilar. Åldersgränsen är inte huggen i sten, men barn är inte välkomna och det är pga det finns en viss skaderisk. Ställplatsen ligger nämligen på en gammal skrot och här finns fortfarande gamla grejer kvar som barn kan skada sej på. Här finns också en damm med guldfiskar och skulle barn få vara här så skulle dammen vara tvungen att hägnas in och då skulle hela vitsen med den försvinna. Så det är inte för att jäklas som man har åldersgräns, utan för att det finns en säkerhetsaspekt.

När man kommer till Bananpannkakan möts man av skyltar, mängder med skyltar. Här är allt klart och tydligt, man behöver inte fundera på något alls. Allt står ju på skyltarna. Man väntar i sin bil vid entrén och snart kommer Micke och visar var man ska stå, han visar sedan även runt på området så allt ska vara glasklart. Det är andra gången vi får rundvisning av en plats, innan vi ens satt i kontakten till bilen 🙂

Efter rundvisningen installerar vi oss och ser oss om. Var sjutton har vi hamnat? Här går två stora gäss fritt, de är dock inte så kärvänliga att man ska klappa dem. Förr gick även hönsen fritt, numera är de dock i sin hönsgård – de sprätte för mycket och rev upp det som planterades. I dammen simmar fiskarna och kommer direkt när man står på kanten, vana att få mat förmodligen. Några katter går också omkring och retar gärna gästernas hundar 🙂

Vi står mitt i parets trädgård, där finns plats för ca 20 bilar. Till vänster om oss finns Plaja del Bananas, en välskött pool med soldäck. Till höger ligger dammen och en liten grillplats där bordet består av en flygplansvinge från en gammal Saab. Stjärtfenan från samma flygplan står strax framför bilen. Bakom oss ligger skroten, där man kan gå på skrotsafari, vilket vi gör såklart.

Första dagen filmar och fotar vi det vi ska, så länge vädret är fint. Vi har lärt oss att inte vänta, för då kan vädret snabbt vända och då får vi inte ihop materialet som vi behöver. Vi pratade också mycket med Micke och fick snabbt veta att han inte kom åt sitt instagram. Det ville vi såklart hjälpa honom med och trodde det skulle vara plättlätt… det tog oss typ två dagar, flera uppdateringar och ett gäng googlingar innan vi fattade vad som var fel. Men innan vi åkte så funkade allt och vi hade även en kort instagramkurs med både Micke och Gittan. Nu vet de hur det funkar och kan sköta det själva, även om jag finns där som lite stöd.

Första kvällen åt vi snabbt och satt sedan och jobbade, andra kvällen åt middag däremot med de andra vid flygplansvingen. Klockan 18 varje kväll tänder Micke grillen och äter sedan tillsammans med alla de gäster som vill. Vi blev ett gäng på åtta personer som satt och pratade läääänge. Det roliga med husbilsmänniskor är att alla är väldigt olika, har olika bilar och olika ekonomiska möjligheter – MEN ett gemensamt intresse förenar oss och gör att man kommer bra överens med nästan alla. Att dessutom träffas på Bananpannkakan som välkomnar allt som är annorlunda blir en bonus.

Medan vi sitter där och pratar kommer byns sheriff förbi på sin fina häst, vi passar såklart på att ta en massa bilder på det annorlunda inslaget. Å jag kommer på att jag faktiskt kan både klappa hästen och pussa på mulen utan att bli allergisk. Tjoho! Funkar förmodligen bara för att vi är utomhus, men alltid nåt!

Efter ett par mysiga dagar lämnar vi fantastiska Bananpannkakan högst motvilligt. Här hade vi kunnat stanna mycket längre, så fantastiska människor, sån annorlunda miljö och så många härliga djur. Vi har varit med och matat hönsen flera gånger och när vi åker ger Gittan oss en hel ask med färska ägg. Snacka om lyx!

Hit kommer vi att återkomma många gånger!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 30

Matsedel v 30

Martins semester är slut, men vi är fortfarande ute på sommarens roadtrip. Vi har varit ute i sex veckor nu, men långsamt är vi på väg hem. Det är dax för lite jobb på hemmaplan.

Dagarna har gått i ett galet tempo, trots att vi bara förflyttat oss kanske 10-15 mil varannan dag. Det finns så otroligt mycket att se precis överallt. Sverige är ju helt fantastiskt och har så mycket att se, uppleva och erbjuda. Överallt.

Just nu är vi på väg norrut längs västkusten, en del av landet som vi inte kan någonting om. Alla platser vi besöker ser vi med fötterna eller med cykel, på så sätt får vi även in lite motion också. Hantlarna är med, men blir inte använda jättemycket ska väl erkännas… måste bli bättre på det.

Trots att vårt kök är minimalt och dagarna är lite hullerombuller, så försöker vi ändå att följa vår veckomeny hyfsat. Men även om vi inte lyckas helt, så finns den här för er. Vassegoa!

Här är veckans matsedel:

(Siffror är för Viktväktare)

Måndag: Lök- och tomatpaj (29 P för hela pajen)

Tisdag: Sallad med lax och sparris (0 P för allt)

Onsdag: Kyckling med jalapeno (17 P för all sås plus pasta)

Torsdag: Taco Tubs (9 P för två)

Fredag: Pasta med kräftor och sugarsnaps (16 P för all sås, plus pasta)

Lördag: Kyckling & ananasspett (0 P)

Söndag: Kasslertorn (33 P för hela formen, plus ris)

Kycklingen med jalapeno är superenkelt och passar kanon i matlådan, precis som kasslertornen. Kycklingspetten är skitgoda rent ut sagt, marinerade i coca-cola. Å taco tubsen går att variera i all oändlighet. Perfekta till picknicken.

Ha nu en riktigt fin vecka och ta hand om er ordentligt.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Varför har vi inte gjort det förut?

Varför har vi inte gjort det förut?

För ett par veckor sedan var vi inbjudna att bevaka premiären av Diggiloo. Det har turnerat i 20 år, men vi var där för första gången. Så dumt att vi inte varit med förut, det var ju kanonmysigt!

Premiären av årets Diggiloo gick av stapeln på Hooks Herrgård strax nedanför Jönköping. Så natten innan passade vi på att besöka min kompis Å i Huskvarna där vi tvättade och pratade, pratade och pratade. Vi har alltid en massa att komma ikapp, eftersom vi bara ses någon gång om året.

För att komma ”hem” smidigt efter showen bokade vi plats på Hoks Naturcamping som ligger nära Herrgården. Vi kom dit strax efter lunch, installerade oss och gick iväg. Det tog kanske 20 minuter att gå, en perfekt promenad alltså. Man kunde åka traktor-taxi, men vi gillar ju att gå.

Showen började 18, men från 16 var publiken välkommen. Vi fick våra presspass och Martin sitt fotopass och kunde börja jobba. Vi hade inte bestämt träff med någon, men gjorde en kort intervju med Patrik Krall som är en av initiativtagarna och upphovsmännen till Diggiloo.

Vi har aldrig varit på Diggiloo förut och min bild av det var att man picknickar i gräset och har det allmänt mysigt. Men här fanns ju stolar också! Vi satt långt fram, precis vid en mittgång så Martin både kunde sitta och fota och gå runt lite som han ville och ta bilder. Jag filmade lite, inte för mycket, vi vill ju inte avslöja hela showen utan bara ge ett litet smakprov. Ni kan se filmen här vid sidan.

John Lundvik, Andreas Lundstedt, Annelie Rydé, Thomas Di Leva och Bruno Mitsogiannis är jag väl bekanta med och kan deras musik. Liamo, Maria Suur och Nike har jag ingen större koll på, men så otroligt härliga artister. Tillsammans med Jessica Anderson, Hanna Hedlund och Daniel Norberg blev det både roligt och mysigt.

Showen var helt suverän! Perfekt sammansättning av artister och låtar, roligt och otroligt underhållande. 3 timmars total njutning, till och med vädret var på gott humör. Det var riktigt häftig när Thomas Di Leva sjöng Life on Mars och hundratals såpbubblor steg mot skyn samtidigt som solen började skina. Detta kan ni se i filmen. Magiskt!

Efter showen sa vi hej till John Lundvik och snodde en kram, innan vi gick tillbaka till campingen. Klockan var runt 22 och då var det bara att börja jobba med texten. Martin fixade bilderna (bilderna här ovan är dock mina) och jag skrev och vid 24 kunde vi trycka på publicera. Jag orkar inte alltid jobba så snabbt, men den här gången funkade det.

Några dagar senare hade vi fixat filmen också och snart såg vi delar av vår recension i Diggiloos reklam, mission acomplished lixom. Det är ju så vårt jobb fungerar; vi ser en show, föreställning eller något annat och skriver en recension som i bästa fall syns efteråt. Sedan vi började ge betyg i form av stjärnor ser vi allt oftare hur våra ord kommer på affischer och lite annat. Det är en bekräftelse som heter duga och det är en utmaning att komma på en fyndig formulering som skulle kunna hamna på en affisch. Jättekul när vi lyckas!

Jag fattar inte varför vi inte varit på Diggiloo förut. Det blir definitivt fler gånger!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Gott med jordgubbar och hallon

Gott med jordgubbar och hallon

Finns det något somrigare är jordgubbar och hallon? Det tycker inte jag och därför vill jag ger er lite tips på gott att göra av dessa. Hoppas något ska locka 🙂

(Siffrorna är för Viktväktare)

Somriga dessert med jordgubbar och kaksmul 19 P för allt

Jordgubbs- och rabarberkompott 0 P

Jordgubbssalsa med fetaost 5 P för hela satsen

Somrig jordgubbsglass  0 P

Njallastrutar med jordgubbar fr 4 P

Chiapudding med jordgubbar 2 P per glas

Hallonplättar 2 P för hela satsen

Hallonsmoothie

Kokosgratinerade hallon 4 P per portion

Svalkande hallontårta 0 P för hela tårtan

Yoghurtmousse med hallon 4 P per portion

Halloncoulis 0 P

Hallonsorbet 0 P för allt

Marängrulle med hallonfyllning 4 P för hela rullen

Fruktremmar fr 1 P

Alla är toppengoda, men mina favoriter är bla desserten med kaksmul, jordgubbssalsan och de gratinerade hallonen. Så enkla!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Har hittat min stora stress-trigger…

Har hittat min stora stress-trigger…

Efter våra regniga dagar i Falkenberg och Ullared tog vi ett par dagar på en camping i Gnosjö. Vi visste att det skulle regna och hade planerat för jobb. Vad vi inte tänkte på var hur internet funkar i Smålandsskogarna. Eller inte funkar…

Det småregnade redan när vi kom fram till den lilla campingen vid Gnosjösjön. Jo, den heter faktiskt så 🙂

För första gången kom en campingvärd ut och visade oss runt, innan vi fick slå oss till ro. Redan när jag skulle swisha avgiften borde jag ha anat oråd, men det gjorde jag inte. Jag fick nämligen inte kontakt med banken förrän jag loggat in på deras Wi-Fi.

Sen började regnet vräka ner och slutade inte. Vi packade upp datorerna och körde igång, det gick sådär… internet vägrade att funka. Campingens Wi-Fi funkade ibland om jag hängde över diskbänken och riktade telefonen mot fönstret och deras reception.

Jag hade mängder med grejer jag skulle göra och fick ett lätt stresspåslag. Där och då insåg jag att dålig uppkoppling är något som stressar mej enormt. Kan ju låta sjukt, men det mesta av mitt jobb sköts via mail och sociala medier. Det är så jag får lön. Alltså måste jag ha bättre koll på hur det fungerar när vi planerar att stå och jobba på olika platser.

En del kunde vi iaf göra och snart skulle vi vidare. Istället för mörkaste Småland blev det en natt hos min fina vän Åsa i Huskvarna. Här blev det inget jobb gjort alls, vi pratade och pratade och pratade. Och tvättade! Det behövdes efter tre veckor på rull 🙂

Hur fungerar du när uppkopplingen trasslar?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 29 – Bröllopsdag!

Matsedel v 29 – Bröllopsdag!

Halva sommaren har passerat och många av er har säkert semester just nu. Vi med, eller.. iaf Martin… om man nu kan kalla det semester när man far runt i Sverige och intervjuar folk, tar bilder och försöker samla ihop material till en massa texter.

Den här veckan innebär iaf bröllopsdag! Och förlovningsdag faktiskt, för det är samma datum. Smart om man har dåligt minne och det har jag 🙂

På söndag firar vi 7 år som gifta och 8 år som förlovade, båda händelserna var vid vatten. Martin är en riktig romantiker som friade till mej vid vår strand på Öland, i solnedgången såklart. Sen gifte vi oss på en skärgårdsbåt samma datum men året efter. Och åkte på Medelhavskryssning på bröllopsresa, vatten vatten vatten. Var vi firar i år vet vi inte än, men vi närmar oss västkusten, så…

Experimentköket i Husbilen är i full gång, vi kallar det ”I Peppes kök”. Där leker vi fram rätter som passar att laga i mindre kök, som tex i husbil, husvagn och båt. Där finns lite olika recept tex picknickmat, tillbehör till grillat, pastasåser och sånt som är lättlagat och bara kräver en eller max två kastruller/pannor. Ha koll på Du i Fokus så missar du inget. Du hittar matlagningsfilmerna HÄR.

Här är veckans matsedel:

(Siffror är för Viktväktare)

Måndag: Pasta med tomatsås och burrata (7 P/port, plus pasta)

Tisdag: Krämig fiskgratäng med dill (13 P för hela gratängen, plus potatis)

Onsdag: Varm pastasallad ( 3 P/port, plus pasta)

Torsdag: Kyckling- och spenatpaj (29 P för hela pajen)

Fredag: Räkor med spenat och pasta (4 P/port, plus pasta) 

Lördag: Pasta med champinjoner och tomater (4 P/port, plus pasta)

Söndag: Grillat och grönsaksgratäng (8 P för hela gratängen)

Bröllopsdagsbonus: Enkel marängdessert (massor med points!)

Den här veckan passar det mesta till matlådor. Jag vill särskilt rekommendera fiskgratängen, pajen och grönsaksgratängen. Marängerna fixar man plättlätt, så det ska vi lyxa med på söndag – var vi än är 🙂

Hoppas ni får en riktigt fin vecka. Ni hänger väl med oss runt i Sverige?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

1 efterlängtad fortsättning och 3 nya

1 efterlängtad fortsättning och 3 nya

Så var en ny bokhög avklarad, här finns några riktiga godingar! En efterlängtad uppföljare och lite annat smått och gott!

Jag samlar gärna på mej flera delar i en serie och sträckläser, men ibland måste man ju vänta på en uppföljare… så var det nu. Jag plöjde de första tre böckerna om Ghettokungen, sen kastade jag mej över den fjärde när den släpptes och nu har nummer fem kommit. Den fick jag faktiskt av författaren innan den släpptes, med dedikation och allt 🙂

Men vi börjar högst upp i högen, som vanligt:

Ön bortom dimman – Veronica Almer

Veronica Almer är en ny författare för mej, som jag inte visste något om innan jag läste hennes fantastiska bok och första delen om Kurorten Marstrand. Allt börjar i början av 1800-talet, när Margareta kommer till Marstrand tillsammans med sin far för att öppna en kurort. På ön bor familjen Westerberg som fiskat i generationer, nu har sonen Oscar tagit över stafettpinnen från sin far.

Men sillen har tagit slut och Margareta Högmans far Ture har köpt de gamla sillmagasinen av Oscar, vars far blir vansinnig när han får höra om planerna. Det blir en fejd mellan familjerna som blir värre och värre och mitt i allt elände så börjar kärleken spira. Såklart 🙂

”Ön bortom dimman” är den första delen i serien om Kurorten Marstrand, en romantisk och historisk serie om en mytomspunnen ö i det karga kustbandet. Veronica Almer beskriver både miljöerna och karaktärerna på ett alldeles underbart sätt. Här finns härliga personbeskrivningar, målande miljöer, svek, familjehemligheter, sorg och kärlek. Alla ingredienser som behövs alltså. Jag är så otroligt glad att det är en serie och kan knappt vänta på fortsättningen.

Två veckor till midsommar – Marie-Louise Marc

Detta är också en ny författare för mej, jag har velat läsa hennes tidigare böcker – men det har inte blivit av. Nu kan det hända att jag får läsa ikapp lite, för detta tyckte jag väldigt mycket om.

Det handlar om Jenny som är en inbiten storstadskvinna och arbetar som chefredaktör på redaktionschef på magasinet Drömliv. Hennes drömjobb i ett tidigare liv, men hennes nuvarande liv är ingen dröm. Efter skilsmässan för fyra år sedan lägger hon all tid på tonårsdottern Tilda. Men deras relation är komplicerad, som det kan vara med en tonårsdotter i huset. Särskilt när man konkurrerar med en cool bonusmamma…

Så tvingas Jenny åka på en akut reportageresa till Storsjöhöjden i Jämtland, där lär hon känna människorna som bor och arbetar på gården. Hon charmas snabbt av de eviga sommarnätterna, och även av den trubbiga bonden Frank. En översvämning på redaktionen tvingar henne att stanna ett par dagar till och får henne att fundera över sitt liv. Hur vet man egentligen var man hör hemma?

Detta är så fint! Jag älskar den finstämda tonen, de udda karaktärerna och de härliga miljöerna. Här finns återigen alla ingredienser som behövs; familjeproblem, missförstånd, hemligheter, kärlek… ja, ni fattar. Läs den bara!

Ghettoexit – Sammy Jeridi

Jag har sträckläst de föregående fyra böckerna och såg verkligen fram emot femte delen. Nu börjar säcken att knytas ihop, en del till sen är serien förmodligen slut.

Leon vill komma på rätt köl och gör så gott han kan, men ännu en gång kommer det käppar i hjulet. Nu bestämmer han sej för att bli privatspanare och anställer sin trogna följeslagare Sarmed. Sarmed är egentligen turkisk torped men med ett hjärta av guld.

Första uppdraget blir att lokalisera en förrymd patient från Karsuddens rättspsyk. Leon är inte ensam om att söka efter honom och han hamnar direkt i korselden mellan den israeliska och iranska underrättelsetjänsten. Med små steg kommer han allt närmare ett hederligt liv och får bättre och bättre kontakt med sin lillebror.

Sammy Jeridi har gjort det igen! Han är helt enkelt en brilliant författare! Det finns ju en förklaring till att han vann Storytel awards i kategorin spänning 2023. Precis som i de andra böckerna finns en otroligt spännande grundhistoria, som sedan sprider ut sej i ett gäng parallella historier som är minst lika spännande. Det är fortfarande både brutalt och blodigt, men samtidigt en berörande berättelse om kärleken till familjen.

Nu ser jag ännu mer fram emot nästa bok och jag gillar att han tänker avsluta serien istället för att fortsätta i all oändlighet. Även om det kommer att bli lite tomt… Har ni inte läst böckerna så måste ni faktiskt göra det!

Nuckorna på hörnet – Karin Brunk Holmqvist

Jag har läst en bok förut av Karin Brunk Holmqvist, ”Kvinnan med bysten” tror jag att den hette. Den gillade jag, den här däremot tycker jag var lite sisådär…

Nuckorna på hörnet är i folkmun namnet på den gamla lärarinnebostaden i Löderup på Österlen. Där bor Elsa med hunden Bjäfseman och väninnan Inga-Märta som granne.  Lugnet störs när en ny granne flyttar in. Han har knappt anlänt innan det för första gången på länge blir inbrott i byn. Det måste vara något skumt med honom och Elsa tänker klura ut vad det är. När hon börjar spionera upptäcker hon att han gömmer en skattkarta i källaren och äger en pistol. Hon ska avslöja honom – om det så är det sista hon gör. 

Det är uppfriskande att läsa om lite äldre människor och boken är skriven med stor värme. Samtidigt känns det lite avslaget och i långsammaste laget. Dessutom tycker jag inte om omslaget. Men det är gullig liten historia och där finns både en intrig, missförstånd, vänskap och kärlek. Men den räcker inte riktigt fram på något sätt, även om jag inte kan sätta fingret på vad som fattas.


Fyra helt olika böcker. De två första rekommenderar jag varmt, den tredje beordrar jag er att läsa. Ja, inte bara den, utan hela serien förstås! Ghettoserien kan vara något av det bästa som skrivits i Sverige, enligt mej alltså. Marsstrandserien ser jag fram emot att läsa mer av, det är sådär lagom romantiskt och med lite svensk historia. Me like!


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

En gång var vi på Ullared tre gånger…

En gång var vi på Ullared tre gånger…

Vi hade planerat för shoppingtur på Gekås i Ullared på måndagen, men det blev lite mer än så… en akut shoppingtur, den planerade och ytterligare en som inte var för att shoppa…

Vi var ju i Falkenberg när vi fick ta en akut tur till Ullared för att köpa regnkläder. På 90 minuter lyckades vi både hitta det vi sökte och äta lunch, bra jobbat va!

På måndagen vaknade vi på Engelsons parkering och ekiperade oss med friluftskläder, innan vi körde den korta biten till Ullared igen. Den här gången för att göra årets inköp av deo, badskum, tvål och lite annat som är bättre pris här än hemma. Inköpslistan var inte så lång, vi måste ju tänka på lastvikten i bilen. Ändå gick vi runt i drygt 6 timmar!

Meningen var att vi skulle filma lite också, vi vet att många är nyfikna på särskilt campingavdelningen. Men vi orkade inte! Vi tog oss till Gekås Camping- och stugby istället och sköt upp filmandet till dagen efter.

Eftersom vårt uppdrag just nu är att kolla in campingar och ställplatser, var det bara att snöra på sej skorna igen och upptäcka området. Med regnet hängande i luften får man passa på så fort vädret tillåter. Å mycket riktigt kom ett skyfall med både regn, hagel och hård blåst. Men då satt vi tack o lov och åt i bistron.

Trötta men hyfsat nöjda stuvade vi undan våra inköp och somnade ovaggade. Mina öronproppar är välanvända, med dem får jag den sömn jag behöver. Utan dem hade jag nog inte sovit en blund.

Efter en snabb frukost körde vi tillbaka till Gekås, för tredje gången och tredje dagen i rad. Vi filmade det vi skulle och köpte mat, det finns ju också där. Sen blev det sushilunch innan vi drog vidare.

Nu hade vi bokat in oss två dagar på en liten camping i Småland där vi skulle stå och jobba. Trodde vi…


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Matsedel v 28 – mat för små kök

Matsedel v 28 – mat för små kök

Efter att vi blev med husbil har vi gjort ganska många recept på maträtter som som funkar i små utrymmen, det är en utmaning faktiskt – särskilt som vi fortfarande inte har någon grill. Små kök finns ju inte bara i husbilar, utan även i husvagn, båt och små lägenheter 🙂

Första helgen vi var ute hade vi fixat det mesta i förväg. Vi tog med matlådor med färdig sallad, hade en bunke med falsk potatissallad (som är något av det godaste jag vet) och rostbiff och hade med oss ingredienser så vi kunde göra en sommartallrik. Så kan man såklart göra, men kanske inte för en längre resa eller om man vill äta varm mat.

Även om vi är ute på vägarna vill vi äta ”bra” mat och håller vår planering med vegetariska måndagar, fisk/skaldjur på tisdagar, något lite extra på helgen och sedan en mix av fågel, fisk och mittemellan resten av veckan. Allt ska vara lättlagat och gå hyfsat snabbt att laga, det är så vi vill ha det. Särskilt på sommaren 🙂

Här är veckans matsedel:

(Siffrorna är för viktväktare)

Måndag: Couscous-sallad med nektarin och getost (52 P för hela skålen)

Tisdag: Wraps med tonfiskröra (0 P för röran, plus bröd)

Onsdag: Skink- och äggmuffins (2 P för allt)

Torsdag: Pasta med ostig skinksås (10 P/port, plus pasta)

Fredag: Tacopastagratäng (36 P för hela)

Lördag: Ljummen potatissallad med fetaost och kallskuret (18 P för allt)

Söndag: Härlig Sommartallrik (21 P för hela)

Semesterbonus: Krämig kvargfrutti (0 P för allt)

Matmuffinsen gör vi hemma, fryser in och tar med – men de går att göra i en Omnia. Om ni gillar camping och inte har testat en Omnia så har ni missat nåt. Det ser ut som en sockerkakasform med lock, och fungerar ungefär som en ugn. Godaste pizzarullen görs i en sån, sååå gott!

Vi har börjat filma maten som vi gör i husbilen, filmerna hittar ni på vår youtubekanal Jikitas på äventyr. Prenumerera gärna, vem gillar inte matfilmer lixom. Fler recept med husbil-, husvagn och campingmat hittar ni HÄR.

Vi kör runt i Sverige just nu, vi vet inte riktigt vart vi ska – dit solen skiner förmodligen. Ser ni oss får ni gärna säga hej, bilen har ett stort klistermärke med ”Jikitas på äventyr” baktill, ni kan inte missa oss 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Buskis i ösregn och paniktur till Ullared

Buskis i ösregn och paniktur till Ullared

Efter två effektiva dagar tog vi oss till Vallarna i Falkenberg. Men först blev det en akut inköpsresa till Ullared för att köpa regnjacka. Vi hade nämligen ingen lust att se utomhusteater i ösregn utan att vara klädda för det.

Ovädret skulle alltså fortsätta och även bli värre. Att sitta ute i ösregn i över två timmar och se teater var inte särskilt lockande. Vi behövde bättre kläder. Engelson ligger nära Vallarna i Falkenberg, men har stängt på söndagar. Så det fick bli en akut inköpsresa till Ullared. Där är tack o lov alltid öppet.

Jag hittade en perfekt regnjacka med teddyfoder för bara 299 kr, som jag köpte direkt. Tyvärr fanns inte motsvarande som passade Martin. Det är inte lätt att hitta kläder när man är 2 meter lång. Men vi köpte såna där plastrockar som brukar säljas på festivaler. Det fick duga så länge.

Så åkte vi tillbaka till Vallarna och väntade in kvällens premiär. Den här gången skulle vi inte filma eller intervjua, bara fota och recensera. Vädret var ok, t.o.m. en och annan solstråle. Vi klarade nästan hela första akten och pausen, sen körde det igång. Nästan hela andra akten vräkte regnet ner. Min jacka var jättebra, men den slutade strax ovanför knäna och snart rann det vatten längs benen ner i skorna.

Föreställningen ”Skrot, hopp och kärlek” var helt suverän. Nog det bästa jag sett i buskisväg. Men vädret hade mer att önska… vi blev dyngsura. När vi kom tillbaka till bilen, som vi smart nog parkerat två minuter bort, slet vi av oss alla blöta kläder och bytte till torra. Vi körde den korta biten till Engelsons parkering och började jobba.

Martin fixade alla bilder, medan jag skrev texten. Snart hade vi fått ihop en recension och kunde publicera den direkt. Dagen efter fanns våra ord i reklamen om förställningen. Vårt jobb blir alltså synligt rätt fort efter att vi gjort det. En skön bekräftelse. Den här gången var det lätt, men ibland är det knepigt att få ihop orden.

Engelson har en ställplats där man som kund får sova gratis över natten. De öppnar 7.30, då var vi i butiken och fick äntligen tag på ordentliga regnkläder till Martin plus friluftskläder till oss båda. Så nu ska vi nog hålla oss både varma och torra så länge vi lever.

Jag är verkligen inte gjord för dåligt väder eller kyla, men har efter 53 år insett att jag åtminstone kan ha bättre kläder för att stå ut lite bättre. Numera finns det ju faktiskt snygga regnkläder 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube