4 riktigt bra böcker!!!

4 riktigt bra böcker!!!

Inte blev det mycket läst under tiden i husbilen, desto mer sedan vi kom hem. Sju böcker har jag plöjt igenom, fyra av dem ska jag tipsa om den här gången. Fyra stycken som jag verkligen tycker att ni ska läsa!

Jag brukar lägga upp en hög med 5-6 böcker, varannan deckare – varannan feelgood, och sen trycker jag in lite annat däremellan. Men så ibland kommer en ny bok i brevlådan som jag bara måste läsa direkt, så var det den här gången. När första delen i Morden på Österlen kom, så la jag den direkt överst – det jag sett om boken innan lät ju bara för bra för att vara sant. Men det var det inte!

Vi börjar överst som vanligt:

Döden går på visning – Anders de la Motte & Måns Nilsson

Jag älskar de la Mottes böcker och jag gillar det jag hittills har sett av Måns Nilsson, en kombo borde vara helt i min smak. Å det var det! Feelgoodcrime vet jag inte om det finns som genre, om inte så har jag uppfunnit den nu. Kan mord vara mys… japp, det tycker jag! Det har både Christoffer Holst och Carin Hjulström visat, nu gör de la Motte och Nilsson det också.

Alla som sett Morden i Midsumer vet vad jag pratar om. Det är mysigt, men så kommer lite mord emellan lixom… å precis så är Morden i Österlen. Döden går på visning är den första i serien, och handlar om den lite Poirot-liknande utredaren Peter Vinston. Vinston är på semester i Skåne, säger han, men är egentligen sjukskriven, när han snubblar rätt in i ett mord och får bistå den lokala polisen och kriminalaren Tove Esping. Såklart tycker de inget vidare om varandra, men är så pass hängivna sitt arbete att de hittar ett sätt att samarbeta och långsamt blir det ändå någon slags vänskap.

Jag älskar det! Det är lite Poirot, Midsumer, svenska landskap och en intrig som iaf inte jag lyckas klura ut förrän alldeles i slutet. Jag ser redan fram emot nästa del.!

Vera Malms vidunderliga äventyr – Tomas Tivemark

Jag vill nog säga att den här boken är en blandning av “Forrest Gump” och “Hundraåringen”, allt som kan hända händer och huvudpersonen själv är fullständigt ovetande om allt kaos som skapas på vägen. Det är roligt, fullständigt osannolikt, kärleksfullt och tänkvärt. Allt på en gång.

När Vera Malm fyller arton år dör hennes morfar. Det är hos honom hon har växt upp, det är morfar och gården som varit hela hennes väld och det enda hon egentligen känner till. Plus Ella såklart. Nu kastas hon ut i ett Sverige hon vet alldeles för lite om. Enligt morfars önskan beger sig Vera till Stockholm där hon får bo hos en man som ser exakt ut som morfar men han är en otrevlig kopia. Hon får dessutom lära känna en politiker som bara vill göra gott, en före detta värsting och en tjej som kan allt om influencers. Det blir en resa som kommer att förändra inte bara Vera och de människor som hon träffar, utan hela Sveriges framtid. Ingenting är sig likt efter att man har fått möta Vera Malm.

Småputtrigt och massor med moralkakor, men även en del igenkänning och lite tänkvärt. Totalt osannolikt såklart, men ger därför en del gapskratt på vägen. Jag gillar den!

Där den sista lampan lyser – Mari Ljungstedt

Anders Knutas är på jakt igen! Efter en mördare såklart. Den här gången har två Stockholmspojkar, på höstlov på ett grådisigt och stillsamt Gotland. Kommissarie Knutas drar igång en jakt efter pojkarna i en intensiv kamp mot klockan. När så kroppen efter en antikvarie på Fornsalen spolas upp på en strand norr om Visby finner polisen skäl att leta samband. Hur pojkarna hittas är en riktigt ruskig historia…

Det handlar om passion och besatthet, sanningar som måste döljas och hur allt kan gå riktigt riktigt fel.

Mari Ljungstedt är som vanligt brilliant med sin penna! Det är välskrivet, lättläst, målande beskrivningar både av karaktärer och miljöer. Mördaren är inte självklar, men den här gången listade jag ändå ut det lite innan upplösningen. Detta är 16:e boken om Knutas, jag har inga problem med 16 till 🙂

Skärseld – Tina Frennstedt

Detta är den tredje fristående delen i serien Cold Case som baseras på verkliga fall. Bara det är ju extra spännande. Precis som dagens första boktips, utspelar sej även denna bok på Österlen. Det är nog lika farligt att bo där som i Midsumer 😛

Den här gången sätter en mordbrännare skräck i de boende på Österlen. På offrens utbrända hus hittar polisen siffror som man tror förövaren målat dit. En överlevande kvinnas berättelse ger kriminalinspektör Tess Hjalmarsson en flashback till ett fall hon misslyckats med i början av sin karriär.

Tillsammans med kollegan Marie Erling och den väldigt specielle profileraren Carsten Morris jagar Tess en gärningsman besatt av hämndbegär. Snart hotas även Tess egen trygghet tillsammans med den nya kärleken i huset på Österlen. Det förflutna har kommit ikapp henne och hon själv verkar stå på mordbrännarens lista.

Bara vetskapen av att det finns en verklig historia bakom detta gör hela berättelsen rätt ofattbar. Att det bara finns så onda människor. Jag har läst alla böckerna i serien och kommer att läsa resten också, hur många som än skrivs. Tina Frennstedt skriver ju så otroligt bra och griper tag i läsaren från första raden. Glöm att få något som helst gjort innan boken är utläst!

Mest mord och mordgåtor den här gången alltså. Nästa hög ligger strax genomläst, då blir det mer varierat. Bara ett mord, men ett dubbelt… och min favoritgenre: en biografi! Åsså lite feelgood på det, jag har så mycket läsvärt att tipsa om!!!

Hoppas mina tips ger er lite nya idéer om vad ni ska läsa nästa gång 🙂

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

9 svar på ”4 riktigt bra böcker!!!

  1. Just nu klarar jag inte riktigt av att läsa. Blir rastlös, och kroppen värker. Däremot lyssnar jag en hel del. Just nu serien om de sju systrarna som jag bara älskar.

  2. Jag är imponerad av hur mkt du hinner läsa!
    Har läst alla böcker om Knutas så den här ser jag fram emot. Har bara läst första av Frennstedt så där har jag ju nu två till på listan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *