80/20 – 90/10 – så håller du vikten resten av livet

80/20 – 90/10 – så håller du vikten resten av livet

Många frågar mej om vikt och viktnedgång, förstås – jag har ju jobbat med det! Det flesta frågorna är om hur man får viktnedgången beständig för att sluta jojo-banta. Jag och många med mej pratar om 80/20 – men nu pratar vi även om 90/10… häng med så får ni se hur jag tänker 🙂

När det gäller viktminskning så brukar man säga att 80% handlar om kosten och 20% om träning. Därav 80/20. Många som startar sin viktresa kör igång med flera förändringar på en gång och satsar 110%. Man skär ner på maten, tar bort fett och en massa andra grejer ur kosten, tränar flera dagar i veckan, går promenader, kanske börjar springa, missköter sömnen och stressen är total! Visst går vikten neråt, men hur länge orkar man hålla det tempot? Å vad händer när man nått sin målvikt?

Jag säger: ta hand om kosten först. Allt handlar om energi in – energi ut. Det spelar nämligen ingen roll hur mycket man tränar om man fortfarande äter för mycket, alltså är kosten viktigast. Jag hävdar även bestämt att det är viktigt att äta kompletta måltider och inte utesluta några näringsämnen. Detta ska funka i längden, då funkar det inte med förbud. För det jag pratar om är i längden, inga kurer – en ny livsstil!

När man har koll på kosten och portionsstorlekar kan man lägga till träning. Muskler ökar förbränningen, så är det – men man kan även bli hungrigare av träningen – så nu gäller det att extra koll på intaget. Promenader ger inga muskler men ger en slankare kropp, så det är hur bra som helst och något som de flesta kan göra. Styrketräning däremot ger muskler och att bygga muskler kan göra ont. Man får träningsvärk. Träningsvärk är små bristningar i musklerna, så att det ska kunna expandera. Kroppen samlar ofta vätska i de ömma musklerna och vågen kan visa plus. Då blir det panik hos de flesta. Man har ju tränat så bra och så visar vågen upp! Men detta rättar ju till sej igen, inget att få panik över när man vet orsaken.

80% handlar alltså om kosten, så se till att ha koll på den först, ta en och annan promenad och lägg sedan till träning för att bli friskare och hälsosammare – inte för att gå ner i vikt! Gör det för hälsan! Träna inte hysteriskt utan hitta ett läge som funkar i längden. Å där kommer 90/10 in.

Om man sköter sej 90% av tiden, så kan man faktiskt göra lite hur som helst resterande 10%. Man behöver inte gå all-in! Iaf inte varje dag, eller ens varje vecka… jag anser tom att man INTE SKA gå all in, för då håller det inte i längden. Å det är ju dit vi alla vill komma. Vi vill nå vår målvikt och hålla den i längden, för resten av livet. Då måste vi hitta ett sätt att leva som funkar i längden. Med fester, semestrar och helgdagar. Året om. Livet ut.

Jag har koll på min kost kanske 40-45 veckor om året och jag tränar 2-3 ggr i veckan. Jag håller vikten mer eller mindre, det diffar på ett par kilo upp eller ner. Det tog ett tag att komma dit, men de senaste 6-7 åren har jag lyckats. Jag gick i mål 2004 och sedan var det lite ”shejkigt” på vågen, inte förrän jag började tänka HÄLSA så funkade det helt. Jag äter det som är bra för min kropp i en hälsosam mängd och tränar för att det är bra för min kropp. Jag äter mitt lördagsgodis varje vecka, tar ett glas vin ibland, äter det som bjuds när jag är borta och har all-inklusive på semestern, men jag gör kloka/medvetna val så ofta jag kan. Jag mår dåligt under vintern och går ofta upp ett par kilo, dem försvinner när våren kommer. Jag går däremot ner på semestern (till skillnad mot många andra) eftersom vi rör oss mer när det är varmt och har tid att tänka på vad vi äter. All inklusive måste inte vara synonymt med plus på vågen.

Här finns mängder med tips på bra mat för att gå ner i vikt:FISKKÖTTSKALDJURKYCKLINGVEGETARISKT och EFTERRÄTTER. Alla med uträknade Smartpoints för oss som följer Viktväktarna, men maten passar förstås alla.

Genom att tänka 80/20 och 90/10 kommer du iofs inte att rasa i vikt, men det blir hållbart i längden. Då behöver man aldrig känna sej misslyckad eller börja om, man fortsätter bara framåt. Så vilket väljer du: snabb eller hållbar viktnedgång?

2 svar på ”80/20 – 90/10 – så håller du vikten resten av livet

  1. Så bra du tänker ,själv gammal vv kund fram o tillbaka bäst var det i 40 års åldern ,blir 65 i höst jobbar heltid o vill jobba något xtra år trivs med det gym inget för mig längre men promenader gillar jag helst ensam så man kan maxa farten ibland .tack för dina kloka råd👍😘

  2. Pingback: Matsedel v 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *