Åk innan det är försent!

Åk innan det är försent!

När vi var i Tanzania för några år sedan såg vi 17 noshörningar. Idag finns det bara 8 kvar… Detta berättade Nick Brandt om när hans fotoutställning på Fotografiska hade pressvisning i eftermiddags.

Nick Brandt är inte bara en otrolig fotograf utan även engagerad i de frågor som gäller djuren i Afrika. Särskilt Östafrika som Tanzania och Kenya med omgivningar. Det var på en resa till Tanzania för 20 år sedan som han blev
överväldigad av savannens fantastiska djurliv och valde att byta ut sin
framgångsrika karriär som regissör till att bli fotograf inriktad på att
dokumentera savannens djur på bild. När han förstod hur illa det stod till med tjuvjakt och hur snabbt djuren försvinner valde han att engagera sej djupare i frågan genom att bilda organisationen Big Life Foundation.

Hans verk har ställts ut förr och nu återvänder hans fantastiska bilder till Fotografiska. Bilderna berättar om en skrämmande verklighet. Varje år slaktas 30-35
000 elefanter, noshörningar jagas för sina horn och det finns 75
procent färre lejon idag än för tjugo år sedan. Vi hade alltså tur när vi var i Tanzania, som fick se alla djur medan de fortfarande finns kvar.

Nick har valt att visa sina bilder i svart/vitt och han väntar gärna tills det blir molning och riktigt murrigt. Själv vill jag gärna ha klara färger med afrikas röda jord och klarblå himmel. Ni får avgöra själva vad ni gillar bäst. Jag ger er ett exempel av mina bilder, en i färg och en i svart/vitt.


Det är verkligen fantastiskt att fotografera vilda djur och att få vara på plats på savannen i afrika är som att vara huvudpersonen i en naturfilm. Det är nästan så man väntar sej att David Attenborough ska börja berätta om allt man ser. Men djuren minskar alltså drastiskt i mängd. Så drömmer man om en safari ska man nog skynda sej. Det är verkligen magiskt att se lejonen jaga i skymningen eller att se elefantfamiljen långsamt varndra fram tillsammans. Men allt det här är alltså på väg att ta slut!

Se utställningen, lyssna på det Nick vill berätta med sina bilder och sprid hans budskap. Vi måste hjälpas åt att bevara de djur som finns och öka medvetenheten hos folk om vad som håller på att hända. Och sen säljer ni av alla onödiga saker och samlar ihop till en resa. Att se djuren på sin rätta plats är inget annat än fantastiskt och måste upplevas en gång i livet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *