Man måste ha ett mål!

Man måste ha ett mål!

Sommaren 2014

Även om jag slutat jobba på ViktVäktarna så är jag fortfarande engagerad i andras viktnedgång samtidigt som jag kämpar på själv här hemma. Med 14 år på VV har man ju fått en del kunskap som går att använda även i fortsättningen. Både för min egen del och för att hjälpa andra. För det gör jag fortfarande! Både här på bloggen, på olika FB-grupper och även lite privat försöker jag att stötta och pusha.

Vi som jobbar eller har jobbat med viktminskning vet att motivationen håller i sej i ca 6 veckor. Sen tröttnar man av olika anledningar. Många tar tag i sin vikt eller andra förändringar som ska göras i januari och/eller i augusti och efter ett par månader så rinner engagemanget ut i sanden och man säger att motivationen tappats bort. Hur ska man hitta den igen?

Jag påstår att motivation inte är något som kommer av sej själv. Motivation är något man själv skapar och ibland får lura sej till. För mej räcker det oftast med att ställa mej naken framför spegeln… det behövs inte särskilt många sekunder för att konstatera att jag inte gillar det jag ser och att jag faktiskt måste skärpa mej. Problemet är att mitt stora mål är nått och att jag inte har något nytt. Å har man inget konkret mål som är viktigt för en, då vet man inte vad man ska sträva efter eller vart man ska. Då är det svårt att komma dit man vill, eftersom man inte vet var man vill och  varför. Så jag måste hitta ett nytt mål! En viktig anledning att orka vidare. Något som är viktigt för mej.

Mitt stora mål var att nå bmi 25 och bli godkänd för en bröstförminskning. Det gjorde jag och operationen utfördes i augusti förra året. Nu mår jag mycket bättre och har den kropp jag alltid önskat mej. Jag är symetrisk, kan röra mej obehindrat och mår verkligen toppen i min nya kropp. Men vågen går stadigt åt fel håll och jag är lixom nöjd… trots att jag ser och känner att jag väger lite för mycket. Mitt bmi just nu är 25,7 och jag som är normalt byggd och inte tränar särskilt hårt kan numera gå efter bmi-tabellen och kan alltså konstatera att jag är för tjock. Kanske inte tjock, men jag väger för mycket för min hälsas skull.

Så hur får jag tillbaka motivationen? Vad ska bli mitt nya mål? Hmmm… motivationen brukar komma med solen. Men jag måste ju ta tag i mej även om det regnar… nytt mål skulle kunna vara att gilla det jag ser i spegeln. Men kommer jag någonsin att göra det? Jag har en känsla av att jag alltid kommer att se något fel hur ”perfekt” jag än blir. Knepigt!!!

Jag har hela tiden haft som mål att bli den piggaste pensionären. Men det är så luddigt. Vaddå piggast? Om alla andra är det minsta krassliga eller småfeta, så blir jag ju piggast nästan oavsett hur jag mår så länge jag ligger kvar på den vikt jag har… nä, det räcker inte! Jag ska väga 58 kg den dag jag fyller 50, för då ska jag glida runt i en ny läcker bikini på stranden på Samoa!!! Så! Nu har jag ett konkret mål! Väger jag inte 58 då, så blir det helt enkelt ingen drömresa!

Jag har 4,5 år på mej. Det ska väl baske mej räcka för att ta bort 5 kg!!! Så kom igen nu alla tappade sugar. Sätt upp ett konkret mål, så ska ni se att motivationen kommer tillbaka. Men ha inte så förbankat bråttom! Hållbar viktminskning tar tid, låt den göra det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *