Allt du behöver veta om regn

Allt du behöver veta om regn

Luften omkring oss innehåller en varierande mängd vatten. Ett litet ”vackert väder moln” består av ett stort antal av små vattendroppar och det kan finnas från hundratals till tusentals ton med vatten i varje moln.

Det som bestämmer om vattendropparna ska stanna i molnet eller falla ner till marken som regn är storleken på dropparna och de vertikala vindarna inuti molnet. De små vita bomullsliknande molnen består av droppar med en storlek mellan en tusendels och en tiondels millimeter, dropparnas fallhastighet begränsas av luftmotståndet och de kommer endast upp i en hastighet av några få centimeter per sekund.
 
Inuti molnen kan luften stiga med flera meter per sekund. Det blir ungefär som om du går långsamt nedför en uppåtgående rulltrappa, fastän du vandrar neråt så för rulltrappan dig uppåt. Om molnet växer ytterligare så kan dock även de små dropparna växa till sig och de klarar då tränga igenom luftmotståndet bättre och få en högre fallhastighet. Till sist faller de ur molnet som regn. Är vindarna riktigt kraftiga kan dropparna föras så högt att de fryser till is, och efter att ha vuxit till sig tillräckligt falla ut som hagel. I ett sådant moln är uppåtvindarna mycket kraftiga och risken för åska stor.
 
Källa: Smhi


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *