Är du schysst på nätet?

Är du schysst på nätet?

Visst är det kul att få kommentarer på det man skriver! Men ibland är de där kommentarerna inte så snälla… Ibland känns det som att vissa bara lämnar kommentarer på olika bloggar eller andra forum på nätet för att släppa ut sin ilska. Nätmobbing är vanligt och väldigt sorgligt. Mobbing handlar ju om att förminska en annan människa och görs oftast av dem som har väldigt dålig självkänsla. I vissa fall leder nätmobbingen till förödande konsekvenser och kan till och med orsaka självmord. Det är ju förstås oacceptabelt och något vi måste göra allt för att stoppa!

På min nuvarande blogg har jag inte fått så jättemånga elaka kommentarer, men när bloggen låg på Expressen var det annorlunda. Då hade jag en galen människa efter mej som skrev de mest vansinniga kommentarer man kan tänka sej. En av mina vänner får en massa skit på sin blogg, ibland rena hot. Det är svårt när man får en elak kommentar, för man vet inte om man ska ta bort den eller låta andra läsa den. Ibland blir man ledsen, ibland arg. Ska man svara eller nonchalera? Oftast svarar andra och försvarar en, sånt är väldigt skönt!

Jag kan ärligt säga att jag ALDRIG skrivit en elak kommentar, jag kan helt enkelt inte förstå varför man gör det. Som jag sa till mina barn och som Stampes mamma säger i Bambi ”Har man inget snällt att säga ska man vara tyst”. Det är en princip jag levt länge efter och alltid kommer att leva efter.

Jag har träffat många nya bekantskaper via bloggen och skulle aldrig drömma om att vara elak mot dem. Jag kan tycka annorlunda och säga min mening, men aldrig för att skada eller förminska. Man får tycka annorlunda, men kan acceptera och respektera varandra ändå. På nätet ska vi vara extra schyssta mot varandra eftersom det som skrivs är lätt att missförstå och eftersom man inte kan se och läsa av människan man kommunicerar med.

Om du precis som jag strävar efter ett bättre klimat på nätet så kan även du gå med i nätverket Schyssta Bananer som loppi startat. Allt för att göra bloggvärlden och internet till ett bättre ställe där vi kan umgås på lika villkor och där alla får vara med. Så häng på du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *