Årets första boktips

Årets första boktips

2020 var året då jag återigen kom igång med läsningen. Det blev runt 40 böcker och jag hittade några nya favoriter och favoritförfattare. Självklart hör serien om Familjen Bridgerton dit och allt som Christoffer Holst skrivit.

Och jag vet att mina tips om dessa har fallit även många av er i smaken. Kul när man träffar mitt i prick. Så det är väl bara att fortsätta tipsa antar jag. Jag håller mej inte till någon särskild genre utan hoppar mellan alla. Årets första boktips är väldigt olika varandra.

I hjärtats bibliotek – Phaedra Patrick

Här snackar vi feelgood och jag bara älskar den! Det handlar om den boktokiga Martha Storm som ångrar att hon aldrig skaffade familj. Hon är drygt 40 och saknar kraft att ta tag i sitt liv. Hon älskar att läsa och skriva, men vikariatet på biblioteket är osäkert.

En dag får hon en mystisk bok med posten. Den innehåller en hälsning från hennes mormor. Men mormor Zelda har varit död sedan länge … Martha bestämmer sig för att ta reda på sanningen, och när hon börjar nysta i det förflutna upptäcker hon familjehemligheter som kommer att förändra hennes liv.

Det är hjärtligt, varmt, sorgligt och handlar om syskonskap, lögner, relationer och en massa annat. en sån där bok som man inte vill släppa ifrån sej och sedan önskar att man hade kvar att läsa. Läs och må gott 🙂

Mina åtta år i Kality – Ingela Jansson & Lena Lindehag

Detta är så långt ifrån feelgood man kan komma! Det handlar om Ingela som i väntan på fängelsedom flyr rättvisan i Sverige tillsammans med sin sjuåriga dotter och pojkvän. Efter tre år på fri fot fängslas hon i ökända Kality i Etiopien.

Hon döms till lagens strängaste straff, 55 år. I det hårda fängelset genomlider hon umbäranden som få kan föreställa sig. De mest basala behoven blir allt som räknas och hon är nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Men hon hittar också oväntad vänskap och värme bland de prövade etiopiska kvinnorna som delar hennes liv i Kality. Helvetet blir vardag.

Otroligt gripande och intressant, men jag saknar något. Halva boken handlar om bedrägerierna som gör att hon hamnar i fängelse, resten om tiden i fängelset – jag vill veta mer hur det blev sen. Hur var det att komma ut? Återföreningen med barnen? Hur påverkas man av åtta år på världens värsta plats? Jag vill helt enkelt veta mer! Men rekommenderar boken, den är otroligt läsvärd och ofattbar.

Den lilla bokhandeln i hamnen – Jenny Colgan

En tjock feelgoodbok som är väldigt fint skriven och med härliga miljöbeskrivningar, men lite för långsam för mej. Det handlar om Zoe som är ensamstående mamman till Hari och i desperat behov av att fly Londons hektiska storstadspuls.

Hon får ett tips om ett jobb som barnskötare åt en familj i de skotska högländerna och nappar direkt. De tre barnen lever rövare i den stora men nedgångna herrgården vid vackra Loch Ness. Pappan är änkling och har inte ork att ta hand om dem. Men Zoe låter sig inte skrämmas. Hon har länge drömt om det lugna livet på landet. Det är dessutom en bonus att väninnan Nina behöver lite hjälp med sin bokbuss!

Såklart handlar det om kärlek, chansen till ett nytt liv, truliga ungar och invecklade familjehistorier. Allt är precis så där förutsägbart och härligt som det ska vara i en feelgoodbok. Abslut läsvärd, men lite långsam och lite för tjock för min smak.

Flera sidor av oss – Karin Wallen

Jag trodde detta var en julbok, men handlingen utspelar sej under ett år, nyårsafton till nyårsafton. Allt börjar nyårsafton 1999 och Stockholm kokar av millennieyra. På en takterrass i Gamla stan står Mirja, en före detta såpaskådis, omgiven av festdeltagare och undrar när livet ska vända.

I Birkastan skålar Erik in det nya årtusendet med ett tillkämpat leende trots att hans fru har lämnat honom. Och i en lägenhet med utsikt mot Observatorielunden går den pensionerade domaren Monika och lägger sig, redan före tolvslaget. Den första dagen på 2000-talet vaknar Mirja, Erik och Monika, fortfarande omedvetna om vad som väntar under det nya årtusendets första år, och hur deras liv ska flätas samman och förändras i grunden på grund av en ek.

Jag gillade boken som även denna är rätt förutsägbar, fast sånt är ju rätt härligt. Men även om den är förutsägbar så finns där en och annan tvist och det gillar jag! Det handlar om vänskap, principer, hundar och väder. Sug på den!

Jag har kommit fram till att jag gillar böcker som är runt 350 sidor, det är lagom. Men berättelsen måste även ”flöda”, det får inte gå för långsamt eller vara för många detaljer. Om det inte handlar om Förintelsen, då kan det nästan vara hur långt som helst. Å det ska jag sätta tänderna i nu! Två böcker ligger och väntar. Kolla in instagram @marlenerinda så ser ni vad jag läser just nu 🙂

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

26 svar på ”Årets första boktips

 1. Ett boktips till dig: outlander-serien av Diana Gabaldon. En fängslade serie i hittills 8 böcker (nr 9 kommer under året)
  /Helena

 2. Men vad roligt med lite boktips!
  Det är så viktigt att det är ett bra flyt i boken. Kring 350 sidor är rätt lagom för en bok tycker jag med.

 3. Här har jag fått nyss på en ny bok via skolan. Dock ingen som jag kommer göra en roman analys på utan där kör jag på Ondskan. En underbar bok för mig.

  Men tusen tack för dina boktips

 4. Jag är så dålig på att läsa böcker, läser så mycket skolböcker nu att jag inte orkar läsa andra också. Tyvärr annars ärdet så härligt då man fastnar i en bok och vill inte sluta läsa

 5. Men vad kul, idag började jag lyssna på Flera sidor av oss! Tycker att det är skönt att ha något i öronen när jag är ute och går 🙂
  Jenny Colgan gillar jag, även om jag inte läst just den du tipsar om. Den första boken du skriver om verkar också bra, den hamnar nog på min lista!

 6. Jag lyssnade på boken den lilla bokhandeln i hamnen, jag tycker dock att första boken om Nina var mycket bättre ”den lilla bokhandeln runt hörnet” Lyssnade på den med och den var bra. Bok två var mest långsam som du säger. Feelgood är dock inte min gener men lyssnar lite på det ibland 🙂

 7. Kul med ett tips-inlägg! Jag började med ”Flera sidor av oss” idag, är inte helt frälst men känns bra att ha i bakgrunden när jag är ute och promenerar.
  Gillade också Holst (har bara läst parmesan-boken men den var uppfriskande härlig). Ska kolla in Phaedra Patriks bok som du rekommenderade!

  Om du skulle ha tid och lust får du gärna svänga förbi min blogg också och säga vad du tycker. Länk f

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *