Årets julklapp

Årets julklapp

Igår avslöjades årets julklapp. Oftast är det något riktigt onödigt eller något man inte ens tänkt på, men i år tycker jag faktiskt att det var en himla bra grej. Å jag gissade faktiskt rätt!

I vår familj slutade vi helt med julklappar för ett par år sedan, istället är tanken att vi ska göra något tillsammans efter jul. Det gick ju sådär när pandemin härjade som värst. Men att skapa minnen tillsammans istället för att samla ännu fler prylar, känns lixom lite vettigare. Särskilt som vi ändå bara är vuxna runt granen på julafton. Vuxna som dessutom har fasta arbeten och tillräcklig ekonomi för att kunna köpa det man verkligen behöver och vill ha.

Jag trodde att det skulle kännas konstigt att inte köpa julklappar eftersom jag älskar att hitta den perfekta presenten. Men det var faktiskt en befrielse att helt släppa tanken och istället lägga allt krut på födelsedagarna.

Det här med Årets Julklapp har jag följt, men egentligen bara varit nöjd med en gång och det var för några år sedan när det var en upplevelse. Sånt gillar jag. Just det där att skapa minnen. I år gissade jag att det skulle vara samma sak, men trodde inte att Årets Julklapp kunde vara densamma flera gånger – så istället gissade jag på ett padelracket.

Men Årets Julklapp är alltså en evenemangsbiljett, typ samma sak som en upplevelse i min värld… men man var väl tvungen att kalla det nåt annat för att det inte skulle vara en repris. Å nu ”rasar” svenska folket, enligt medierna. Man menar att det är en illa vald julklapp med tanke på att pandemin ökar igen. Då tycker jag faktiskt inte att man tänkt särskilt långt…

För det första: när köpte någon egentligen årets julklapp? Hur många köpte en bakmaskin eller den där hållaren för mobiltelefoner? Jag vet ingen… Däremot vet jag att jag köpt upplevelser i present till framförallt min familj, i över 30 år. Det är ju världens bästa present! Det började med att jag gav mina föräldrar en kryssning på deras 25-åriga bröllopsdag. Å när barnen var 5-6 år gamla tyckte jag att det var dax att introducera dem till teatern, så varje år fick de en teaterbiljetter eller något liknande i julklapp och de älskade det och älskar fortfarande att se teater mm.

För det andra: Man kan ju ge bort något som händer längre fram i tiden. Pandemin härjar nu, men man kan ju ge bort en biljett till en utomhusteater i sommar. Har ni varit på teater utomhus? Om inte, har ni något att verkligen se fram emot. Vi har bland annat varit på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, det är såååå mysigt! En evenemangsbiljett är alltså inte synonymt med att trängas inomhus med folk direkt efter jul. Man kan hitta andra lösningar väldigt enkelt. Å då har man dessutom något att se fram emot och längta efter.

Så jag vidhåller att jag tycker att Årets Julklapp är toppen! För mej är det årets present alla dagar i veckan, som jag ofta ger bort. Jag vill inte ha mer grejer och jag påstår att ingen egentligen behöver mer grejer. Mer minnen däremot, härliga minnen tillsammans med dem vi älskar – det behöver vi alla!

Så ge bort en upplevelse/evenemangsbiljett i julklapp och skapa nya minnen med din familj. Det är mycket viktigare än fler grejer.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

9 svar på ”Årets julklapp

  1. Håller med dig till fullo. Sonen kommer att få en biljett av sin syster – och eftersom han inte går själv köpte hon till sig själv också så de kommer att få en fin kväll. Vi älskar teater och musikaler så det går vi gärna på. Och Fredriksdalsteatern är ju en favorit liksom kävlingeteatern (så heter den nog inte…men iaf)

  2. Håller med! Älskar evenemang! En vän till mig fyllde 50 i år och då hade hennes arbetskamrater samlat ihop en liten peng. Istället för att köpa en sak eller ett presentkort på ett ställe så hade de köpt presentkort på 3 olika restauranger, men en mindre summa på varje ställe. Det tyckte jag var smart, då får hon ju tre upplevelser istället för att spendera en stor summa på ett ställe! Det hade inget med årets julklapp att göra med jag kom att tänka på det här med så mycket roligare det är med upplevelser – och gärna tillsammans med den som ger!

  3. Vad roligt, det måste vara himmelskt att få en upplevelse istället för en sak man förmodligen inte ens behöver. 😊 vi ger bara julklappar till barnen sen spelar de vuxna julklappsspelet 😊

  4. Jag tycker att årets kalpp är helt perfekt alla behöver vi nya input och äventyr i våra liv. Smart att plocka bort julklappar. Men som älskar dem får nog köpa mina klappar ff

  5. Håller med dig! Det är ju en superbra julklapp. Vi har dragit ner på julklappar med min familj, men eftersom det ofta är roligt att ge och få något så har vi bestämt att ge förbrukningsvaror som vi vet att de andra använder t.ex. doftljus, några finare kryddor osv.

  6. tycker att folk ofta buar ut årets julklapp oavsett vad det är, evanemangsbiljetter eller ännu bättre presentkort på sådana aktiviteter går ju att använda lång tid efter att man köpt dom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *