Fy fan för låneföretag!

Fy fan för låneföretag!

Alla har sett reklamen om hur enkelt det är att ta snabblån och det är verkligen enkelt. Man behöver ingen säkerhet alls och knappt någon inkomst heller. Att ta sej ur skiten är däremot jäkligt svårt och att spärra sej mot framtida köp är faktiskt omöjligt hos några.

Som ni vet så har ett av trasslen för oss varit en ”nära” anhörig som haft problem med sin ekonomi pga bla spelberoende. Jag har haft hand om h*ns pengar periodvis, men egentligen bara när det gått käpprätt åt skogen och h*n lämnat ifrån sej allt i ren panik. Då har vi nästan hunnit reda ut allt, innan h*n börjat låna pengar igen.

Nu har det gått så långt att bostaden fått säljas för att inte hamna hos kronofogden. Alla privata lån är betalda och jag har betalat in till de snabblån som jag har hittat. Men det är inte så enkelt som att bara betala den skuld man ser, nejdå… låneföretagen gör allt för att ha en kvar och har massor med knep för detta. Bara att hitta lånen är svårt, det finns huuuuur många låneföretag som helst!

När man tar ett snabblån kommer pengarna in direkt till det konto man uppgett. Då har man samtidigt samtyckt till att pengarna dras från samma konto vid fakturadatum. Men det står inte var pengarna kommer ifrån eller vem som dragit dem. Det står oftast bara insättning och kontantuttag… det ser alltså ut som man tagit ut pengarna i bankomat och de är svåra att spåra. Man kan alltså inte leta i kontoutdragen, där hittar man inte mycket alls.

Det vi gjorde var att tömma alla konton och helt enkelt vänta på påminnelser via post. Det tog ett tag och innebar att det även blev påminnelseavgifter, men det var enda sättet.

När man till slut ändå hittat företagen och vill avsluta sina lån fortsätter svårigheterna. För att krångla till det står det olika belopp beroende på var man tittar. Det skiljer inte så mycket, bara några hundringar – men är tillräckligt för att det ska bli fel och då tjänar de lite ränta och lite fler avgifter innan man upptäcker detta. Det kan också vara så att hela beloppet inte står där, man är tvungen att kontakta företaget för att be om en slutfaktura och då finns det ibland inget telefonnummer utan man ska maila eller chatta…

På ett ställe hade vi betalat in hela summan, men det blev aldrig noll på kontot. Vi ringde och fick veta att det vi betalat in hade placerats på ett sparkonto som h*n aldrig ens hade öppnat. Där låg pengarna (över 30 000) och gav ränta till företaget, medan skulden istället kostade ränta. ”Å, ville ni betala av lånet med dem?” hette det när vi frågade var pengarna var. Sen tog det ytterligare några dagar innan pengarna var på rätt ställe och då hade vi såklart lite mer i räntor och avgifter att betala, eftersom vi inte ringt innan och sagt att lånet skulle avslutas.

Ett annat lån har vi betalat för mycket på, jag såg i kors av alla siffror och gjorde fel. Vi ringde upp bara minuter efter att jag upptäckte misstaget och allt skulle rättas till. Här fanns ytterligare ett lån som pengarna skulle skjutas över till, så att även detta kunde avslutas. Två veckor senare var det fortfarande inte gjort, nu har vi hotat att ringa varje dag tills det är fixat. Å på ett annat ställe hade vi betalat 800 för mycket. ”Jaha, vill ni att vi återbetalar dem?”…

Detta ska alltså vara en slutbetalning. Ändå står det att det kan tillkomma fler avgifter…

Jag fattar att man inte orkar ta tag i den här skiten, det är en galen labyrint där alla gör allt för att behålla en som kund. Jag är hyfsat frisk, iaf i skallen, men orkar knappt. Jag får ta ett eller ett par ärenden om dagen, annars blir det för mycket. Här har vi haft kanske 20-25 lån att gå igenom. Hur ska då en person med diagnos eller depression orka? Det gör man inte! Det har tagit dagar att få ordning på allt, enormt mycket energi och sömnlösa nätter.

Samtidigt som h*n ringt runt idag och kollat att allt verkligen är noll, har h*n bett om att spärra sej. Men se det är inte heller så enkelt som det låter. Några ställen har sagt ok direkt och frågat om h*n vill spärras på livstid och då har h*n sagt ja. Någon har en länk som man ska klicka på och följa anvisningar. Någon annan spärrar bara 3 månader i taget, sen måste man själv förlänga spärren. Och någon spärrar inte alls, utan hänvisa till spärr via UC (upplysningscentralen). Men den spärren gäller bara i två veckor och kan bara förlängas med polisanmälan om att man varit utsatt för bedrägeri. Hos de här företagen kan man alltså inte spärra sej! Hur sjukt är inte det!

Nu kanske någon säger ”Ja, men det är väl bara att sluta att ta lån då”. Men det är ju inte så enkelt, då hade ju ingen suttit fast i olika skuldfällor. Den som en gång tagit ett snabblån hamnar ofta i en ond spiral, nedåtgående såklart. Man försöker täcka gamla lån med nya och räntorna bara växer. Det är lätt att ta lånen, men svårt att komma ur.

Som sagt; jag har suttit många timmar med detta nu och jag tror att vi nästan är igenom. Det är bara de där pengarna som är på vift som ska komma till rätta och det behövs en lön till för att betala sista lånet. Sen är det missbruksbehandling, ny utredning, ny diagnos och behandling som är på tapeten. Det låter så enkelt, men allt tar sån tid!!! Varje steg tar mellan 6-12 månader. Vi har hållit på i 10 år med ekonomisk trassel på olika nivåer nu och jag hoppas verkligen att det värsta ligger bakom oss. Jag orkar inte mer, nu får någon annan ta över.

Jag ber regeringen och våra politiker om två enkla åtgärder:

 1. Fixa ett bank-id som inte är knutet till ett bankkonto eller ekonomi. Man måste kunna identifiera sej på tex 1177 och såna grejer utan att komma åt sina pengar. Då kan man nämligen inte ta snabblån, för där måste man identifiera sej med bank-id.
 2. Fixa så man kan spärra sej hos UC mot kreditupplysningar gällande snabblån.

Dessa två skulle kunna rädda livet på flera personer om året. Många som hamnar i skuldfällor tar nämligen livet av sej. Det är dax för regeringen att ta lite ansvar för personer som inte klarar det själva. Så länge bank-id ser ut som det gör idag kommer många fler att drabbas och det kryper längre och längre ner i åldern. Det måste bli svårare att ta lån och enklare att ta sej ur dem – inte som idag när det är tvärtom.

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

10 svar på ”Fy fan för låneföretag!

 1. Så lätt att ta ett snabblån för att rätta till då man hamnat i en ekonomisk svårighet. Visst har alla ett eget ansvar, men de som lånar ut pengar också ett stort ansvar.

 2. Vidrigt hur enkelt det är att hamna i skiten när det går så snabbt att låna pengar. Borde verkligen finnas spärrar. Hoppas allt löser sig till det bästa.

 3. Verkar ju i princip olagligt att få sköta företag på det sättet som du beskriver! Men det finns säkert något jäkla kryphål som gör att de kan bete sig så. Kan bara tänka mig vilket jobb det måste vara att få rätt på allt. Vilken tur er närstående har som har er!

 4. Jag vet hur det är, jag har iofs inte hjälpt till så som du gör men jag har också en anhörig som har fastnat i snabblånsfällan. Nu är hen ute ur fällan, vad jag vet iaf, men det tog några år.
  Jag hoppas att allt går bra för din anhörige och att det inte blir för mkt för dig!

 5. Vilken mardröms situation. Missbruk i alla former är hemska och det här med snabblån är horribelt. Det är ju så enkelt och utan säkerhet. Dessutom med räntor som är helt absurda.
  Hoppas du lyckas, men jag förstår din otroliga kamp för att hjälpa. Du är en riktigt fin vän
  Kram Kajsa

 6. Men fy vilken hemsk situation och jag förstår att någon som redan har det tufft inte orkar att dra i allt det där!
  Hoppas att det blir bättre för din anhörige, du är en klippa som hjälper till!

 7. Fy faan vet jag inte om jag kan säga för de hjälper säkert många också. Men alla beroenden är en form av sjukdom och att dessa företag är enkla att använda sig av när man är beroende och behöver snabba pengar skapar ett problem såklart. Men problemen ligger hos den sjuka och där måste man först agera och laga. För beroendet upphör inte för att låneföretag och banker upphör. Sedan är det såklart både sorgligt och tragiskt med alla beroende sjukdomar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *