Att jag inte lär mej!

Att jag inte lär mej!

Påminn mej om att aldrig skriva om ensamhet mer. Det är ett ämne som upprör så otroligt mycket och jag fattar inte varför. En person som känner sej ensam har tydligen inte rätt att känna så… iaf inte jag.

Jag har både pratat och skrivit mycket om ensamhet. Att jag känt mej väldig ensam under perioder, trots att jag har ett hektiskt liv. Eftersom så många retar upp sej när jag skriver om ämnet har jag försökt att hitta den exakta beskrivningen av ordet ”Ensamhet”. Det är inte så lätt faktiskt. Men enkelt kan man nog säga att det är en känsla av att önska sej en gemenskap som man inte är del av. Den känslan kan vara både plågsam och stressande och faktiskt göra en sjuk.

Det konstiga är att folk blir så fruktansvärt arga när jag skriver att jag känner mej ensam. De flesta skriver att jag har ju en man, då är jag inte ensam. Jag hittar på en massa saker och har fullt upp, då kan jag inte känna mej ensam. Jag borde tänka på dem som faktiskt är ensamma på riktigt. Det blir en slags tävling om vem som är ensammast och har rätt att klaga. Jag har inte rätt till mina känslor helt enkelt.

Vi går på en massa event, det stämmer. En fulltecknad almanacka är dock inte synonymt med vänner som bryr sej. Jag är aldrig inbjuden som mej, allt är jobb. Allt ska skrivas om och visas upp, det är därför jag är där – inte som en gäst inbjuden för att jag bara är jag. Vi reser ju massor, ja… för att slippa se grannarna festa på tex nyår eller stå utan svar när frågan om nyårs- eller midsommarplanerna dyker upp. Ni anar inte hur många gånger vi försökt fixa något själva och bjudit in, men alla andra är ju upptagna med sina planer och har definitivt inte plats för två till. Så ja, man kan vara – eller iaf känna sej – ensam, trots en full kalender och massor med bekanta. Bekanta bjuder inte in, bekanta tänker väl inte på att just vi skulle kunna sitta ensamma. Sånt gör vänner, å de växer inte på träd.

Men det är ju så skönt att vara ensam, säger någon annan, då kan man ju göra som man vill. Ja, men så skönt att kunna känna så, men vi gör ju vad vi vill hela tiden – vi hade gärna funnits med i ett sammanhang lite då och då också. Ett privat, inte för att jobba utan bara umgås. Tänk att kunna chilla i någons torp en helg, vilken dröm!

Ofrivillig ensamhet gör ont. Det är ju därför vi arrangerar våra husbilsträffar, nästan alltid säger var vi är med husbilen och bjuder in till en massa annat, för att vi – men även andra ska slippa vara ensamma. Har ni inte förstått det? Det finns väldigt många ensamma i husbilsvärlden, som precis som vi längtar efter en gemenskap.

För rättvisans skulle ska också sägas att vi tack vare husbilen fått en liten form av gemenskap, iaf lite då och då. Vi har fått några bekanta som kanske är på väg att bli vänner. Jag hoppas verkligen det! Men också mött några som visat väldigt tydligt att vi inte hör hemma där, att de redan har sin gemenskap där vi inte passar in. Gängen, grupperingarna och de ”coola” finns här med. I husbilen känns det ändå enklare, för det är en slags ensamhet som vi har valt.

Men jag har alltså inte rätt att känna mej ensam. Jag har inte rätt till mina känslor. Det blev än en gång tydligt för mej när jag skrev ett gästinlägg hos FreedoomTravel. Det är inte många som ens förstår vad jag skriver eller menar. De som följer mej ser ju alla event, fester och resor – men de läser tydligen inte vad jag skrivit under alla år, de ser bara bilderna. Jag har nästan allt känt mej ensam och jag har alltid varit öppen med det. Det var ju därför vi hade hund, för att jag skulle slippa vara helt ensam på kvällarna när barnen hade lagt sej. Sen kom Martin in i mitt liv och precis allt blev lättare!

Ja, jag har barn, jag har en man, jag har föräldrar – vi träffas såklart. Men jag önskar också ett umgänge med vänner, såna som har valt mej och som gillar att umgås med mej. Som vill ta en fika på stan, käka parmiddag eller åka iväg en helg. För att vi är vi, för att de gillar oss. Jag vet inte hur jag bättre ska förklara det, men detta blir nog sista gången jag skriver om det eftersom jag bara får skit för mina känslor. Jag är ju inte ensam på riktigt, så jag får inte känna så.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

17 svar på ”Att jag inte lär mej!

 1. Förstår precis vad du menar! Jag känner också så och visst jag har inget jobb, är sjukpensionär men jag har mina tre barn och en bror och mina föräldrar och vi ses väldigt ofta. Vi bor nära allihop utom min äldste son. Vänner växer inte på träd precis här heller!

 2. Så det inte blir något missförstånd, samma namn men inte jag Monica som skrivit ovanstående som skrev på ditt inlägg hos Freedom.
  Men kommenterar här också😌och det är väl så att vi alla är olika och vi kan inte veta varför någon upplever ensamhet och alla har rätt till sina känslor.

  Tänkte igen när du bott alltid i dessa södra förorter och växt upp här. Har du ingen kontakt med gamla skolkompisar? Tycker sånt brukar hålla i sig.

  Själv flyttade jag iväg långt och haft varken släkt eller gamla kompisar nära men de hälsar på och vi dem och så har jag lärt känna många nya genom jobb främst. Fina kollegor. Tyvärr har flera dött alldeles för unga av dem, man utsätter sig för mycket farligt i sjukvården och i all forskning, inte det bästa att arbeta i riskmiljöer medan man räddar liv.

  Och så har jag min egen familj och jag tycker barn och unga idag knyter starka band och finns för varandra.

  Själv var jag klassförälder, ordnade julgransplundringar och skridskofröken var jag också, alltid gillat att åka skridskor och bra när läraren inte kunde stå på såna😄och lite av ett fritidshem var det här, alltid kompisar efter skolan och ofta övernattningar.

  Men situationer är olika för oss alla och du haft otur kanske med kontakter.

  Hoppas att det blir bättre. Och ha en fin jul🎄

  1. Nope, de flesta har flyttat från ”orten”. Vi hade inte världens bästa klass, det var många problem. Så många har flyttat för att starta ett tryggare liv, men några lever inte heller idag. Jag var också alltid klassmamma, alltid samma gäng – ingen kontakt där heller sedan jag flyttade mina barn till en annan skola. Å nu är ju barnen vuxna och spridda för vinden. Jag tror inte det blir så mycket ”bättre”, det har varit så här hela mitt vuxna liv. Det är som det är.

 3. Vilket fint inlägg👍🏼 jag håller med om att ensamhetskänslan är tabu att prata om! Tyvärr är det så att ensamhetskänslan kan te sig olika! Den känslan är inte trevlig alls och jag tycker stt du skall fortsätta att tala om din känsla! Jag instämmer jag har samma känsla som du!

  1. Tack! Men nu är det slut på snack om detta för min del, det rör upp alldeles för många känslor hos ”fel” människor. Vi är många som känner likadant, vilket är väldigt sorgligt.

 4. Känner igen mig så väl i det du skriver. Ja man kan vara ensam på många olika sätt, och visst gör jag en hel del också, men precis som du skriver, inte så många som bjuder in för att jag är jag. Ofta kan några umgås då man är ensam, men sällan man får inbjudan till större saker. Kan skriva under på precis allt. Och du är inte ensam i den känslan.. Något många glömmer är att vara ensam i en gemenskap.

 5. Känner väl igen mig(oss)
  Jag har också man och barn. Vi har en del fina vänner, men just på storhelger finns det inte plats för oss! Där är vi utestängda!

 6. Så himla bra inlägg du skrivet och det stämmer så bra !
  Du ska veta att så många gånger jag har sagt till min sambo att vi ska skaffa husbil för att vi skulle kunna hänga med er på husbils träffarna. Jag känner ofta igen mig i mkt av det du skriver och tror på allvar att jag och min sambo hade gillat att hänga med er och ha er som vänner 🥰vi är alltid pigga på att hitta på saker och lära känna nya människor så hör av dig om det är intressant .

 7. Jag får lite ont i magen när jag läser ditt inlägg.. Och har tänkt så många tankar när jag läst att jag hoppas att jag får ner några på pränt nu, för jag glömmer säkert hälften av allt jag tänkte. För det första blir jag galen på att folk ska ha åsikter om allt! (Nu hade jag också det!) Du (man) kan aldrig göra rätt! Du har för lite kläder på din bebis, du har för mycket kläder på din bebis, du ska inte äta socker, du ska absolut inte äta lite kolhydrater, du får inte vara ledsen för du har ju så mycket, och du får inte känna dig ensam trots ett sjukt roligt jobb. Ahhh! Folk bryr sig för mycket om fel saker!

  För nja, jag kan inte säg att jag upplevt att du känt dig ensam när jag läst din blogg eller IG. Du verkar vara en positiv person som alltid är så sprudlande. Du kanske omedvetet ”döljer” lite hur du känner, att du visar upp den professionella sidan och inte alltid DIG. Som man gör. Men jag förstår att du kan känna dig ensam! När man har en massa människor runt sig, men ingen nära.. Och det är inte jämförbart, men vi har ett ganska stort socialt nätverk (dock är det några få jag vet att jag kan vända mig till vid kris) och en man som reser mycket i jobbet. Det är dock ALDRIG någon som bjuder hem mig när mannen inte är hemma. Precis som om jag inte skulle kunna vara femte hjulet vid en tillställning, Det har sårat mig genom åren, för jag tycker att vi tänker på dem i vår närhet som har en respektive som jobbar borta osv.

  Det blev en lång kommentar och jag har inget att skriva som kan få dig att må bättre, men iom att du sänkt garden lite så kanske det finns dem som jag, som inte uppfattat att du känner dig så ensam, som kommer att sträcka ut en hand <3 Och nästa gång ni kommer till Helsingborg får du hojta till!

  1. Det är ju så sjukt att inte bjuda in när du är ensam, det är väl då du skulle behöva det som mest!!!

   Jag har aldrig dolt vår ensamhet, tvärtom faktiskt. Jag har skrivit om det flera gånger och även suttit hos Malou i tv-soffan och vräkt ur mej allt. Och det blir alltid samma resultat: folk blir galna!

   Vi kommer till HBG i juli, vi hörs!

   1. Folk är så inne i tvåsamhet, vet inte om de trodde (det var mer när barnen var små) att jag inte ville komma ensam, eller om de inte ville ha ojämnt antal människor kring bordet av någon anledning. Att de inte kunde tänka sig att bjuda mig utan maken liksom.

 8. Ensamhet är ett tabu-belagt ämne för många. Att erkänna känslan av ensamhet kan ses som ett nederlag. Jag vet inte om du har tänkt på att många idag säger ”själv” istället för ”ensam” numera? Du är säkerligen inte den enda som reser iväg från en upplevd ensamhet.

  Jag tror att texter om upplevd ensamhet är viktiga och behövs av just den anledningen.

  Men det är uppenbart att det väcker känslor när någon som du skriver om sin upplevelse av ensamhet. Alla har då inte förmåga att besinna sig när de hamnar mitt i sina känslor och inse att du också har rätt till dina känslor, även om de själva inte känner samma sak i samma situation.

  Jag har full förståelse för om du inte pallar reaktionerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *