Att ta hand om det viktigaste man har

Att ta hand om det viktigaste man har

Det viktigaste jag har är min kropp. Funkar inte den kan jag inte ta hand om det finaste jag har, nämligen min familj. Så är det.

Jag vet hur det är att inte ha en en helt fungerande kropp, jag har inte haft det på väldigt länge. Med kronisk värk är varje morgon ett stort frågetecken innan man vet hur man mår och vad som fungerar. Jag har haft ont i olika delar av kroppen sedan jag var 13-14 år, men inte förrän för ett par år sedan fick jag diagnosen Fibromyalgi. Förmodligen har jag alltså haft sjukdomen i mer än 30 år. Jag var van att ha ont och sökte inte ens för mina besvär faktiskt. Det var min ortoped som hjälper mej med min benlängdsskillnad som ”serverade” mej diagnosen när han såg hur jag hoppade högt varje gång han undersökte mej.

Diagnosen förklarar mycket och har fått mej att förstå en mängd saker om min kropp. Jag vet numera varför jag fryser ”inifrån”, varför jag ofta är så trött att jag nästan svimmar och varför olika funktioner inte fungerar olika dagar. Det är lika irriterande som innan jag visste orsaken, men nu vet jag varför och det underlättar mycket. Jag vet också att min värk inte är farlig. Även om den blir värre vid vissa övningar så är det inte farligt eller förvärrar sjukdomen.

Med detta i bakhuvudet började jag träna cirkelträning på Curves för drygt 3 år sedan. Det är styrketräning för hela kroppen på bara 30 minuter. Jag visste att jag skulle bli sämre, men jag visste att det inte var farligt – så jag körde på! Tränade, gnällde, tränade, led, tränade… och blev bättre! För första gången på många år svarade kroppen och gjorde det jag bad den om. OCH värken blev mindre! Nu får jag mer värk när jag inte tränar regelbundet och jag har fått en stark kropp som fungerar. Jag har tom muskler som syns!

Curves har faktiskt förändrat hela mitt liv! Jag tyckte inte om att träna förr och kan inte säga att jag tycker att det är toppenskoj nu heller – men eftersom man går igenom hela kroppen på bara en halv timme så är det helt ok! På mindre än en timme har jag både tagit mej dit, gjort ett pass och kommit hem igen. Det är lixom bara att göra. 2-3 ggr i veckan blir det och kroppen känns bättre än på många, många år.

Kroppen är det viktigaste jag har. Det är lixom den jag bor i och om jag inte tar hand om den, så den kan ta hand om mej – var ska jag då bo? Att har en kropp som fungerar betyder ju hur mycket som helst, ibland är det faktiskt livsavgörande. Alla de gånger som jag halkat och trillat de senaste vintrarna och kunde brutit något om jag inte varit så vältränad och mjuk i kroppen som jag är. För så är det: jag är vältränad! Det hade jag aldrig i hela mitt liv kunna se framför mej för bara fyra år sedan. Att jag skulle ha synliga muskler fanns inte. Det är ju inte ens snyggt… men det ser jäkligt friskt ut!

Man måste ta hand om sej! Jag har hittat mitt sätt – du måste hitta ditt. Det kanske gör ont i början, men är det inte farligt så kanske det är värt att testa lite till och se om värken blir mindre. För något måste man göra, för att vi ska orka bli äldre. Jag tränar inte för att gå ner i vikt eller för att det ska se bra ut på instagram, nej – jag tränar för att orka bli äldre och vara så frisk som möjligt på vägen. Att inte behöva gå med rollator onödigt tidigt eller ha ont i nacke och rygg pga för mycket stillasittande. Dessutom är det lättare att hålla vikten med mer muskelmassa.

Vår kropp är värd det! Vi är värda det! Så ta hand om dej och din kropp – belöningen är en kropp som gör det du vill. Och kanske en och annan muskel  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *