Behöver man slå sina barn?

Behöver man slå sina barn?

Jag hoppas verkligen att Anna Anka är felciterad den här gången… Läs här!

Nog för att man blir provocerad av barn, man har väl aldrig varit så arg som på sina egna ungar? Men vad hjälper det att slå dem? Vad visar man om man utövar våld mot sina barn? Att det är ok att slå förståss…

Jag tror inte att våld löser något – tvärtom. Jag tror på respekt, en fast hand, tydliga regler och vänlighet. Det har funkat för mej, när jag kom på det… det vill säga… När man är utbränd är man inte så pedagogisk eller smart. Då blir man irriterad och uppstressad av minsta lilla och skriker, gapar och gråter av både frustration och ilska. Det tog mej några år innan jag insåg att jag var tvungen att lägga om taktik när det gällde barnen, för att vi alla skulle må bra.

Jag började med belöningssystem. Det hade varit för mycket av nej, inte, ajaj, fy osv. För många negationer helt enkelt. Vi hade kommit in i en negativ spiral som var tvungen att brytas. Så jag började med stjärnor och det funkade jättebra! Killarna fick jobba tillsammans, de fick inte slåss, bråka eller skrika fula ord. Klarade de en dag fick de en stjärna, de kunde misslyckas en gång per dag. När de hade samlat ihop 10 stjärnor fick de välja belöning och då skulle det vara något som vi skulle göra tillsammans. Det kunde vara bio, köpa ett spel, gå på Tom Titts eller nåt sånt. Å det funkade!

Vi kunde ta bort belöningssystemet ganska snart, de skötte sej utmärkt. Hos mej. Värre var det hos deras pappa. Han tyckte inte att mitt system funkade och orkade väl inte komma på ett eget, så det föll. Vet inte hur han löste det. För mej funkade det iaf bättre att belöna än att skrika eller skälla. Senior var så van att hela tiden få skäll för allt, nu vände jag på steken och det fungerade bättre. Han fick kredit för att han skötte sej och det var precis vad han behövde.

En liten kille med bokstavproblematik får oftast inte höra annat är nej och fy. Hur ska de någonsin kunna växa om de aldrig får lyckas? Hur ska ett barn få självkänsla om de alltid får höra nej…? Våld löser inget, däremot mängder av kärlek – det är grejer det!

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *