Drömbilden togs på Dominikanska

Drömbilden togs på Dominikanska

För precis ett år sedan var vi på en riktigt häftig utflykt, något jag dröm om rätt länge. Ett par dagar tidigare hade vi landat i ett varmt och soligt Dominikanska Republiken. Min 50-årsdag var på g och min önskan om ett valsafari skulle uppfyllas.

Jag har en sk bucketlist, men inte för platser att besöka – utan på bilder jag vill ta. En av dem har länge varit den perfekta bilden av en valfena. Ni vet en sån där som splashar till i vattnet. En sån som alla naturfotografer tar och som är så fina. En sån ville också jag ta.

Dagen innan min stora dag var det dax. Vi åkte buss tillsammans med 7-8 andra turister från olika håll i världen, till hamnen i Semana, ungefär tre timmar från vårt hotell i Bayahibe. Därifrån åkte vi båt, bara rakt ut, och såg nästan direkt valar som lekte lite längre bort. Där var flera olika små valfamiljer som simmade runt oss och efter en liten stund var några av dem rätt nära.

I vårt fall var det frågan om knölvalar. De är rätt stora, typ 10-15 meter och kan väga upp till 35 ton. De borde alltså kunna åstadkomma rätt stora vågor, men knappt en krusning blev det är de dök upp och ner i vattnet. De är så otroligt graciösa i sina rörelser och självklart är deras kroppsform en fördel när de dyker också.

Ser ni båten?
Foto: Martin Jikita

Jag tog mängder med bilder och filmade även lite. Så kom hoppet! Det där perfekta med nästan hela kroppen över ytan, det fick Martin med på bild – jag var för långsam. Sen kom det jag väntat på, splashet med bakfenan och jag lyckades ta min efterlängtade bild. Det var så häftigt! Jag blev alldeles lycklig när jag såg resultatet.

Det är rätt häftigt att sitta i en båt, mitt ute på vattnet och se när valarna leker runt en. Jag kände mej inte så liten då, men när jag såg bilderna efteråt insåg jag hur små vi faktiskt var. Valarna var mycket större än båten som låg närmast, den ser ut som en liten barkbåt i jämförelse.

Det här med natur- och djurbilder är så spännande. Jag har tagit flera av mina drömbilder, men där finns några kvar än. Å ju fler man lyckas ta, desto fler poppar upp på önskelistan. Djuren har jag som sagt redan lyckats med till stor del, men naturen finns kvar. Jag skulle bla vilja ta den perfekta bilden av ett vallmofält, det finns otroligt fina på Öland. Tulpaner i Holland, lavendel i Frankrike och solrosor i Italien finns också med på listan.

Länge fanns bilden på ett riktigt gult rapsfält med på önskelistan också, den tog jag i våras. Tror jag missat att skriva om det… vi tog en majdag på ett av fälten i närheten där vi bor och lekte med kameran. Självklart var vi noga med att inte förstöra något, så bilderna är faktiskt tagna i ett traktorspår som gick mitt i allt det gula, men som inte syntes när man vinklade kameran lite. Den med bara hatten har jag tagit, de andra två är Martins bilder.

Just den här typen av bilder kräver en hel del planering och tålamod, något jag har ganska lite av. Man ska invänta rätt årstid, rätt väder/ljus, himlen ska vara rätt och en massa annat. Vi har väntat för länge flera gånger och kommit precis när både vallmo och raps blommat ut. Men när man lyckas, då blir man ju bara så lycklig!

Har du någon bild som du drömmer om att ta?

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

24 svar på ”Drömbilden togs på Dominikanska

 1. Men wow! Vilka underbara bilder! Förstår din glädje när du fick till BILDEN på valfenan!
  Kan inte säga att jag har någon speciell önskebild, blir bara glad varje gång det blir en oväntat lyckad bild, haha!

 2. Men så fina bilder! Valsafari är riktigt häftigt, jag har varit fast i Norge och då såg vi även späckhuggare, riktigt kul!
  Jag har lite av en dröm att ta bilder ute på ett rapsfält faktiskt, det är så vackert men det har inte blivit av än 😊

 3. Oj, jag har nog aldrig tänkt så – en drömbild att ta! Det finns ju förstås, som du säger så mycket man vill fotografera och man vill att bilden ska bli riktigt bra. nu kommer jag att fundera på det…älskade dina bilder. Älskar de skånska rapsfälten som jag ibland bor nästan mitt i och du fick till det så perfekt med en vacker färg på himlen också.
  Förstår att det var riktigt häftigt att få ta just den där bilden på valstjärten….

 4. Åh vilken dröm att få uppleva det och även få med det på bild och film. Du får vara lite snabbare nästa gång =)

  Jag stod i ett rapsfält en gång men aldrig mer…. Jag verkar vara hyperallergisk mot det nämligen! Inte det bästa för en skåning direkt =)

 5. Så majestätiskt med valbilderna! Fantastiska djur!

  Rapsfältsfoto tar jag nog varje år, mer än en också. haha
  Jag älskar ju att fotografera och har nästan alltid kameran med mig, även till och från jobbet men då är det bara den lilla kameran. Stora kameran åker mer med på våren och sommaren.
  Jag skulle vilja fotografera norrsken, det är så ljuvligt men när jag såg det hade man inte smartphones och jag hade inte börjat med fotografering än.

 6. Super härliga bilder du bjuder på. Smart att tänka i bilder med bucketlisten. Jag ser ofta saker och ting i bilder och försöker förmedla för kameran så jag kan minnas vad den stunden gav där och då. Grattis på födelsedagen

  1. Tack! Jag ser allt i bilder, vad kan blir en bra vinkel, kompositioner och ljus. Ibland blir jag faktisk tlite trött på mej själv, som inte bara kan gå ut o naturen som alla andra och bara vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *