En sak stör mej

En sak stör mej

Jag älskar ju livet i husbil och alla härliga vänner som vi fått på vägen. Men det är en sak som stör mej, eller kanske mer oroar mej…

Jag vet inte om det är typiskt för just campingmänniskor eller om det är så i alla samlingar med samma intresse. Men det dricks väääldigt mycket alkohol i campingvärlden.

Jag har inte den vanan sedan hemifrån, tvärtom. Under min uppväxt har jag sett väldigt lite alkohol hemma. Jag är fortfarande inte helt bekväm med att dricka tillsammans med mina föräldrar. Då menar jag typ vin till en middag.

Att då komma in i en värld med ”kommaframöl” och att man ska dricka varje gång man kommer fram och verkligen skyltar med det (alltid samma bild på insta och fb) är lite konstigt för mej. Och lite obehagligt. Många dricker väldigt mycket. Och många påpekar även när vi inte gör det. Asså, vi dricker också, men ganska lite i jämförelse med många andra. Det är alltså mängderna som oroar mej.

Folk gör såklart som de vill. Alkohol tillhör tydligen campinglivet, vem är jag att försöka ändra på det? Men den stora mängden alkohol oroar mej faktiskt. Många i husbil och husvagn är väldigt stillasittande och många är också överviktiga. Inte världens bästa kombo…

Som ett sätt att försöka påverka till lite positiva vanor, uppmanade vi till träning på helgens husbilsträff. Mitt vanliga enkla program. Vi har inte haft några pekpinnar, bara sagt en tid och förklarat vad vi ska göra och att vi kommer att träna oavsett om vi får sällskap eller ej.

Därför blev jag extra glad när det faktiskt dök upp ett tiotal personer till vårt träningspass på fredagmorgonen. Vi tog en kort promenad som uppvärmning och körde sedan vårt pass. Det roligaste kom när vi var klara. ”Kan vi inte göra om det imorrn?”

Vicken grej! Vicket gensvar! Nu gjorde vi inte om det dagen efter men bara att de ville var väldigt roligt och ger mej lite hopp. De var inte ens avskräckta trots att några hade en rätt rejäl träningsvärk 🙂

Nu finns det ännu mer anledning att filma passet och det kommer! HÄR hittar ni det under tiden.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

21 svar på ”En sak stör mej

 1. Jag tror det är det ”svenska” semesterdrickandet. Jag tycker folk dricker jämt 😂 när de är lediga. Själv dricker jag inte alkohol alls

  1. Fast det här beteendet är inte bara på semestern, utan så fort man är ute med husbilen/husvagnen/båten. Det är DET som bekymrar mej.

  1. De flesta har faktiskt alkomätare i bilarna. Det som är extra läskigt är att vi sett folk som sitter vid ratten och väntar på just exakt den sekund promillen är laglig, så kör de direkt.

 2. Har förstått att det är vanligt på campingar att knäppa upp första ölen direkt när man kommer till campingen eller att ha sin bag in box och gå och nalla av hela dagarna. Som att det är mer ok att dricka för att man är i semstermode liksom. Fast det är ju lite som svenskar på charter också. Då dricks det nästan alkohol innan lunch, viket jag inte tror att många skulle göra på hemmaplan.

  1. Fast detta är inte enbart ett semesterbeteende, utan så fort man är ute. Även om det bara är en kväll eller helg.

 3. Det där har jag lagt märke till också, när vi bodde i fritidshus då var det precis just så där, varenda helg skulle det drickas!!! Alltså man kunde tydligen inte umgås utan alkohol, för då var man konstig! Vi tar lite vin eventuellt nån gång, men jag förstår inte dom som mer eller mer är helgalkoholister! Att lära känna nån gör man ju bäst när man är nykter tycker jag! Det är min åsikt! 😊😃☺️

  1. Att se över något glas sin är ju inget problem alls, det är när det blir fler som jag tycker att det blir jobbigt. När folk blir mer än salongsberusade, sluddrar och kanske säger dumma grejer. Det är enda gången jag hamnat i konflikt med någon, det är när den andra druckit för mycket. Jag dricker aldrig så mycket att jag spårar ur och brukar gå iväg innan andra blir för obehagliga.

 4. Så klokt skrivet! Jag har också förvånats över att det verkar vara en grej med alkohol och husbil. Det är nästintill ”obligatoriskt” med ”kommaframöl” varje gång man landar på en ställplats! Tycker faktiskt att det är osunt (och ibland även osmakligt) när alkoholen verkar tar en sådan framträdande plats i folks liv.
  Nästa lite fjortisvarning över det hela.
  Kanske dags att börja med en motvikt till ”kommaframölen” – typ ”kommaframpromenad”, ”kommaframlöptur”, ”kommaframbok” etc

  Stort tack för att du tog upp ämnet!
  Hälsningar Ulrika

  1. En bekant har också reagerat på detta och börjat med ”kommaframalternativ”. Så det ska jag också göra 🙂

 5. Jag har också svårt för drickandet som är på campingar, visst att man kan ta något glas till maten men där räcker det för mig.
  Kul att det blev ett så stort gensvar på träningspasset.

  1. Något glas på kvällen, kanske lite likör eller så – det brukar räcka. Och alkoholfritt däremellan. Det var superkul att så många hängde på, det finns alltså hopp 🙂

 6. Ja, alkohol har nog blivit mer och mer normaliserat i vissa sammanhang, visst det kan vara gott med en kall öl eller cider någon gång eller ett glas vin till maten på fina middagar, men att dricka ofta på semestern oavsett om det är inrikes eller utlandssemester har jag lite svårt att förstå, man missar ju massa annat om man lägger tid på att dricka och då är ju alla pengar man lagt ut för upplevelsen helt i onödan? Sedan kan det vara avkopplande att ta ett glas någon gång under semestern men det är ju när man dricker mer än så som det blir mycket.

  1. Å detta var ju inte ens semester, även om det var långhelg. Vi ser beteendet även om det bara är en vanlig helg det handlar om.

 7. Jag är inte heller någon camping människa direkt men det känns som många svenskar dricker på sommaren just för att de har semester. Själv kan jag ta något glas vin ibland men absolut inte ofta. 🙂

  1. Semester är väl en sak, men detta var ju inte ens det utan bra en helg. Jag tror att svenskarna faktiskt dricker mer och mer.

 8. Alkohol ska alltid komma emellan, de är som att man inte kan ta de chill utan..bara med en kopp kaffe eller dylikt. Ha en fin dag 🌸

 9. Det som oroar mig vad gäller det du skriver, hur många hinner bli helt alkoholfria innan de ska ut på vägarna igen? Kul iallafall att de verkligen uppskattade ditt träningspass.

  1. De flesta har faktiskt alkomätare i bilarna. Det som är extra läskigt är att vi sett folk som sitter vid ratten och väntar på just exakt den sekund promillen är laglig, så kör de direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *