Ett halvår efter Novasure

Ett halvår efter Novasure

Den 27 mars utfördes min Novasure-operation och jag kan säga att den har förändrat mitt liv till det bättre! Eftersom många fortfarande inte vet om vad det är och många frågar om det så tänkte jag berätta igen…

Bakgrunden till att jag själv började söka efter alternativ var att jag hade rikliga blödningar under 8-9 dagar varje månad. Och de blev bara värre och värre vart efter tiden gick. När blödningarna till slut handikappar en så pass att man knappt vågar lämna hemmet är det dax att göra något. Så jag satte mej och letade runt på nätet och fick reda på att man kunde göra annat än ta bort livmodern som jag trodde var enda lösningen. Jag läste att man kunde bränna slemhinnorna och att det var ett ganska enkelt ingrepp.

Den här informationen tog jag med mej till min husläkare som var tvungen att googla på det jag pratade om, han hade aldrig hört talas om det… Men skickade ändå en remiss till kvinnokliniken som gav mej en tid direkt. Bara några veckor efter mitt besök hos husläkaren låg jag på operationsbordet. Det är ingen kö alls till det här ingreppet eftersom knappt någon vet om det och min läkare på kvinnokliniken sliter sitt hår. Det är ett så enkelt ingrepp som skulle kunna hjälpa så många kvinnor som lider i onödan. Så hon har bett mej att sprida informationen så mycket jag kan.

Till att börja med så ska man vara färdig med barnafödandet, eftersom ingreppet kan göra en steril för all framtid. Man bränner ju bort slemhinnorna som ägget ska fastna i. Det som sedan händer är att man sövs under en kort stund. Läkaren för in ett instrument i livmodern och fäller ut det som ett paraply ungefär, sedan värms instrumentet upp under ca 90 sekunder och bränner bort alla slemhinnorna. Sen är det klart! Jag tror att jag var sövd kanske 30 minuter och när jag vaknade kändes allt nästan som vanligt.

Jag var hemma och tog det lugnt samma dag, men jobbade dagen efter. Jag hade som mensvärk några dagar och ett vattnigt avslag ett par veckor. Tighta byxor fick vara, men i övrigt var allt som vanligt. Första mensen efter operationen var betydligt mindre än innan och sedan dess har den bara minskat. Nu, ett halvår senare, har jag en pytteliten blödning i 2-3 dagar. Det räcker med ett trosskydd nu för tiden. I princip all PMS är också borta. Innan blev jag febersjuk, hade ont, var frusen, trött och irriterad. Nu känner jag oftast ingenting och det är en befrielse för både mej och de runt omkring mej.

Jag har fått ett nytt liv! Numera behöver jag inte planera mitt liv efter den där veckan i månaden. Jag kan göra vad jag vill, när jag vill. 90 sekunders behandling har gjort mitt liv 100% bättre och jag önskar fler chansen! Det är ju så enkelt! Så sprid gärna detta, särskilt till dem som ni vet har problem kanske flera veckor i månaden med rikliga blödningar alldeles i onödan! Det finns hjälp!

2 svar på ”Ett halvår efter Novasure

  1. Hej. Jag ska få göra detta ingrepp och är jättenervös. Gör det ont efter själva ingreppet? Hur länge var du sövd? Du kände ongenting när du var sövd?

    1. Hej
      Jag var sövd runt 30 minuter tror jag och kände ingenting av ingreppet. Inte direkt efter heller.

      Dagen efter hade jag lite träningsvärk i ljumskarna och pyttelite ont i buken. Det kommer gå jättebra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.