Fem mysiga boktips

Fem mysiga boktips

Här är sista bokhögen innan jag börjar med årets julböcker. Fem mysiga böcker, alla feelgood, men det är ganska olika ändå.

Det är svårt att recensera böcker som är skrivna av vänner. Men det går! Jag sågar ju sällan böcker, utan lyfter upp både bra och dåligt. Så det funkar oavsett om jag känner författaren eller ej.

Just den här gången är det två böcker som är skriva av vänner, ”Väninna sökes” och ”Livet efter 60”. Jenny och Suzanne, två otroligt härliga människor som jag gärna har i min bekantskapskrets. Skulle ju vara konstigt om jag inte kan recensera och tipsa om deras fina böcker. Eller hur?

Vi börjar uppifrån i bokhögen, som vanligt alltså 🙂

Väninna sökes – Jenny Jacobsson

Den här boken har legat länge och väntat på ”rätt” tillfälle. Eftersom jag hade den i pocket så var den perfekt att ta med på senaste flygresan. Snacka om att flygresan gick snabbt!

Det handlar om Majsan som är nybliven änka med dålig ekonomi. I ett desperat försök att rädda situationen sätter hon ut en efterlysning efter en inneboende, eller ”Väninna sökes”. Detta får oanade konsekvenser såklart.

Garbo, som lever på existensminimum, svarar på Majsans annons och flyttar in. Men allt blir inte som Majsan tänkt sig. Plötsligt har hon en till mun att mätta. Dessutom har hon sin döde man Sture i en låda i skafferiet… och tappar dessutom bort honom!

De nyfunna vännerna får en lite knackig start, men med tiden nystas deras bakgrund upp och de får en annan förståelse för varandra. När Garbo får en brilliant idé hur de ska dryga ut kassan, är Majsan genast med på noterna.

Det är en så otroligt fin berättelse om vänskap, besvikelse och kärlek och att man inte ska döma någon av det som syns utanpå – man vet aldrig vad som finns i ryggsäcken. Jenny har en kärleksfull och humoristisk ton genom hela boken, nästan som en kärleksförklaring till alla tanter. Det är oväntade tvister och en del förutsägbara också. Sådär som det ska vara. Total feelgood!

Livet efter 60 – Suzanne Axell

Suzanne Axell, allmänt känd som programledare i Fråga Doktorn är en av Sveriges snällaste personer. Tycker inte bara jag utan väldigt många andra också och för er som undrar, så kan jag avslöja att hon är precis lika go som hon verkar.

Suzanne har intervjuat ett gäng (äldre) kvinnor för att på sitt sätt berätta att livet inte är slut när man blir äldre. Tvärtom! Livet kan däremot ta en helt annan vändning när man får lite tid över. En slags inspirationsbok helt enkelt, för den som vill börja om, sätta fart eller bara få det härligare!

Vad händer med kärleken och sexlivet när man bli äldre? Måste man sluta jobba? Kan man börja om från början? Och hur hittar man nya kompisar? I boken berättar Marie Göranzon, Anne-Lie Ryde, Lena Linderholm och många fler kvinnor hur de lever sina bästa liv. Vår husbilskompis Annika Elgeskog (HusbilsAnnika) är faktiskt med i boken och berättar om hur hon sålde allt och flyttade in i sin lilla husbil.

En fin liten bok som är en bra julklapp tycker jag. Mysigt skriven med förtroliga samtal och massor med energi. Ett julklappstips alltså 🙂

Skymning över Cornwall och En kärlekshistoria i Cornwall – Liz Fenwick

Liz Fenwick är född i USA, men besökte Cornwall för första gången 1989 och blev förälskad i trakten. Så pass att hon faktiskt bodde där under tid och numera återvänder så ofta hon kan. Alla hennes böcker må utspela sej i samma miljö, men de hänger inte ihop mer än så. Det är alltså ingen serie som måste läsas i ordning eller i sin helhet.

”Skymning över Cornwall” handlar om tre kvinnor i släkten Trewin och egendomen Boskenna. För Joan var det mest en tillflyktsort, medan dottern Diana, undvikit både huset och sin mamma. Dotterdottern Lottie däremot avgudar sin mormor och trots att förhållandet till modern inte är det bästa tar hon sin tillflykt till Boskenna för att vara nära mormodern under hennes sista tid i livet. På så sätt nystas kvinnornas olika berättelser upp och blottlägger familjehemligheter och sanningar.

”En kärlekshistoria i Cornwall” handlar om Theodora ”Theo” Pascoe som efter en ganska skitig skilsmässa flyttar in i den fallfärdiga Fiskarstugan vid floden Tamar. Under renoveringen hittar hon en plåtlåda med brev till en viss A, undertecknade med Z. Breven berättar om den omöjliga kärleken mellan lady Alice Neville och fiskeförvaltaren Zachariah Carne. Snart vävs deras historia ihop med hennes egen.

Liz Fenwick har en alldeles särskild talang att skriva om olika epoker och förflytta sej enkelt mellan olika generationer, utan att göra det krångligt för läsaren. Jag tycker vanligtvis inte om när man hoppar i tiden, men de här böckerna är så fina! Språket är vackert, miljöerna målande och karaktärerna fängslar direkt. Nu vill jag läsa alla hennes tidigare böcker också!

Det rånar sig nog – Catharina Ingelman- Sundberg

Detta är den femte och avslutande boken i serien om Pensionärsligan. Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta har åkt runt jorden för att utföra raffinerade brott och likt Robin Hood tagit från de rika och gett till de fattiga. Och även gett lite till sej själva också.

I den sista delen har de fått hitta nya vägar eftersom mycket numera görs på internet, inte ens bankerna har ju kontanter. Alltså ger de sej ut i cyberrymden och prövar lyckan bland kryptovalutor, artificiell intelligens och robotar. Med i spelet finns också en norsk oljemiljardär, antika guldmynt, förlista skepp, en svensk-amerikans lady och riktigt vällagrad whisky.

Pensionärsligan ställs inför sin sista stora utmaning samtidigt som de jagas av en frustrerad polis, en norsk miljardär och maffian. Å det är så roligt! Lättsamt och underhållande, sådär så man fnissar när man läser. Men här finns också en underton av allvar emellanåt och man får sej även en funderare på hur samhället och världen egentligen fungerar när det gäller rätt många saker.


Fem mysiga, men helt olika böcker och jag rekommenderar dem allihop! Jag kan inte ens rangordna dem, de är så otroligt mysiga allihop. Visst sticker Suzannes bok ut lite, eftersom det inte är en roman, utan kortare berättelser, men alla är så fina och värda att läsa. Så oavsett om ni lånar på biblioteket, köper eller laddar ner ljudböcker – så måste ni lägga till alla dessa på er lista. OM ni inte redan läst dem såklart. Det kanske ni har? Berätta!

Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *