Fetmaoperationer

Fetmaoperationer

Hörde på nyheterna igår att sk bantningspreparat inte längre ska erbjudas till överviktiga. Detta är i mina ögon både bra och dåligt, det finns ju två sidor av allt. Bra eftersom jag är övertygad om att piller inte hjälper i längden mot något – dåligt eftersom de nu inte finns något ”quick-fix” mer än operation för den som är riktigt tjock och vill ha hjälp fort. Då finns lixom bara operation kvar, om man inte vill/orkar/kan gå den långa vägen och faktiskt ta tag i sitt liv.

Operation är dyrt och i mina ögon lär man sej inget om sitt beteende och varför man blev stor från början. Visst finns det undantag, men de människorna har oftast en insikt från början. Jag har flera personer i min omgivning som opererat magsäcken och de har tappat 40-50-60 kg. Flera av dem säger att det gett dem ett nytt liv, men att det kanske gick lite för fort. Huden har inte hunnit med och det har inte heller knoppen. De kan inte förstå att vågen säger 50 kilo när de fortfarande känner sej som 100 kg. Det tar ett tag att ”växa” in i den nya kroppen. Någon var så sugen på chips efter operation att hon MIXADE chips och glass för att kunna äta det… då är något generalfel!!!

Jag förstår att man väljer att operera sej eftersom det är ett konkret sätt att sluta äta stora mängder och snabbt tappa i vikt. Har man försökt allt så är det klart att man tar chansen om man får den. Men jag tror ändå att den rätta vägen att gå är att ta den långa vägen och faktiskt inte äta mer än man gör av med. Precis så enkelt och precis så svårt är det i dagen stillasittande samhälle. Man måste ändra livsstil och vara uthållig för att gå ner i vikt. Har man 50 kilos övervikt kommer det att ta tid, men det gjorde det väl att gå upp i vikt också? Jag tror inte heller på några kurer som Cambridge, GI eller andra dieter. Det enda som gäller är att äta rätt, röra på sej och låta det ta tid. Precis som Viktväktarna förespråkar. VV måste ju ändå göra något rätt eftersom de funnits så många år på marknanden medan många andra kommit som uppstickare och sedan försvunnit?

Kunde Martin gå ner 60,4 kilo så kan vem som helst gå ner sina kilon. Det tog honom 53 veckor, vilket jag tycker är väldigt snabbt. Jag vet andra som gått ner runt 65 kg och detta har tagit ca 2 år. Men så håller de vikten också och de har hunnit se sitt felaktiga beteende på vägen. Vi har folk som kommer till oss EFTER en operation, de har gått upp nästan hela sin viktminskning och nu insett att det enda riktiga är att gå den långa vägen. Det finns inga varaktiga genvägar. Jo, för vissa – men långt ifrån alla.

Visst ska det finnas alternativ, men operation är ändå ett stort ingrepp. Har ni friskvårdspeng på jobbet så gäller den hos oss på Viktväktarna, så ni är hjärtligt välkomna att testa oss och vår kunskap. Ta chansen och låt det ta tid.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *