Godis vs Viktnedgång

Godis vs Viktnedgång

Måste man avstå från precis allt som är gott när man vill gå ner i vikt? Jag hävdar att man inte behöver det. Att det går att både äta god mat och godis och samtidigt gå ner i vikt.

Jag har flera FB-grupper med inriktning på viktnedgång. Lite då och då kommer frågan upp om det inte är lite väl många inlägg, frågor och recept som gäller godis, sötsaker och bakverk. ”För det är ju sånt som gjort oss tjocka och det vi måste sluta med”, brukar det heta.

Jag håller inte med! Såklart är godis och sötsaker inget som vi människor måste ha i vår kost för att överleva, men det är ändå något som kan göra livet lite trevligare och då ska vi istället lära oss att hantera det.

För mej handlar viktresan att lära en ny livsstil som vi kan ha resten av livet, där ingår både god mat, snabbmat, godis, alkohol och bakverk. Jag skulle inte, och vill inte leva resten av livet utan detta. Jag lever efter Viktväktarnas devis: Man kan äta allt men inte alltid. Med Viktväktarna gör man smarta val och äter sej ner i vikt och det funkar faktiskt i längden. För resten av livet. Vi har ju dessutom en veckobonus som är till för att användas 🙂

Det gäller att lära sej hantera mängder och hitta smarta alternativ. Enligt undersökningar köper vi i snitt 3 hekto plockgodis eller 2 kg, inget däremellan. Påsarna blir större och större, knappt ingen använder eller kommer ihåg de små påsarna som fanns när vi var små. Dem använder jag! Å jag fyller den nästan proppfull, ändå blir det bara ett drygt hekto. Under min viktminskning tillät jag mej en sån påse varje lördag och gick ner i vikt ändå. En kontrollerad mängd, med favoritbitarna.

Genom att tillåta mej godis på helgen vet jag att jag får och kan stå ut när suget kommer i veckan. Det är en av mina lösningar, som funkar för mej. Jag behöver ha en lösning som funkar, blir det ett förbud så triggas jag och ger upp direkt. Genom att få godis då och då kan jag stå ut i längden, resten av livet. För det är inte godiset i sej jag blivit tjock av – det är mängden. Precis som vi inte blir tjocka av vare sej frukt eller mat, det är mängden vi måste hantera. Energi in – energi ut.

Jag tänker likadant när det gäller bakverk, som tex semlor. Jag älskar semlor! Men den veckan får jag välja; en liten semla och någon liten godisbit – eller en stor semla och inget godis. Att lära sej hantera mängden är en stor nyckel till att lyckas – inte att avstå helt. Återigen; förbud triggar mej och är en större risk att jag ger upp. Jag vet att jag inte är ensam om detta.

Jag har heller inget emot sötningsmedel. Så när vi vill letar alternativ hittar vi spännande recept där det vanliga sockret kan bytas ut, som tex kokosbollar eller chokladbollar. Ni vet ju att jag följer Viktväktarnas kostprogram och räknar Points, genom att byta ut sockret blir våra kokosbollar 0! Och chokladbollarna är 1 P/styck eller 3 P för två. Då kan man äta med gott samvete tex ikväll när det är Melodifestivalen på tv eller till påsk – godiset stora högtid.

Här är några av mina alternativ och länk till recept:

Chips & snacks

Potatischips (16 P för hela plåten)

Grönkålschips – (4 P för hela plåten)

Chilirostade kikärtor (fr 4 P för allt)

Godis

Gelegodisar (0 P för allt)

Fruktremmar (fr 1 P)

Kokosbollar – (0 P)

Chokladbollar – (1 P/styck)

Glass

Krämig bananglass (0 P)

Yoghurtglass med mango (5 P för hela satsen)

Detta funkar för mej! För att jag ska orka hålla mej till min nya livsstil resten av livet. För jag är en av dem som gått ner i vikt, kommit till mål och sedan hållit vikten efteråt. Därför vågar jag slå mej för bröstet och påstå att jag lärt mej så pass mycket att jag kan tipsa andra om smarta lösningar. Dessutom jobbade jag på VV i många år och såg vad folk ”åkte dit på”. Jag säger inte att mitt sätt funkar för alla, men jag tycker att ni ska prova och se hur det blir för er.

Jag tror nämligen inte på devisen ”Kan jag så kan du”, eftersom vi alla har olika förutsättningar. Men jag tror att alla kan prova, för att hitta sitt sätt. Det jag definitivt inte tror på är förbud, sånt har aldrig hjälpt någon.

MEN! Jag har inget emot en fruktsallad heller. Eller en grönsaker med dipp. Å en sak till: Det händer att man trots lång övning och medvetet tänk ändå faller och äter mer än man borde. Då är det så. Ingen idé att varken ångra eller banna sej själv. Gjort är gjort och kommer att hända igen. Det är inte snedstegen eller hur man äter då och då som är avgörande, utan hur man lever i sin vardag i längden.


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *