Häftiga ljus på stan!

Häftiga ljus på stan!

Jag kan inte ens komma ihåg när jag senast gick runt i Stockholm, men jag tror att det var i början på mars. Förr var vi inne flera gånger i veckan, så efter så här lång tid kändes det nästan som ett äventyr att bara planera vår lilla utflykt. Målet var Nobel Week Lights.

Som alla vet så blev det inget nobelfirande i år, därför har staden tillsammans med sponsorer skapat ljusinstallationer lite här och där i city. Installationerna är en hyllning till Nobel och pristagarna och man har döpt alltsammans till Nobel Week Lights. Igår åkte vi in till stan för att titta på det, lite i sistaminuten – allt tas bort söndagkväll (13/12).

Vi tog egen bil och parkerade vid Odenplan, sen gick vi. Många steg skulle det bli… Vi började vid Stureplan där en stor neonskylt berättade om veckan och sen fortsatte vi mot Dramaten. Vi såg ingen skillnad där, men läste efteråt att man lyst upp olika fönster på byggnaden. Den detaljen missade vi. Så vi fortsatte mot Nationalmuseum och där hände det mer grejer, här var ett slags ljusspel i fönstrena på mellanvåningen. Lite kul, men inte wow… och det gick inte att ta några roliga bilder.

Vi tog istället sikte på Operan, för där skulle det vara något alldeles särskilt. Å där var det wow! Hela operan lyste i regnbågens alla färger, skiftade färg, pulserade, blinkande lamor och andra effekter. Riktigt häftigt! Många bilder och filmer blev det 🙂

Vi stannade vid Operan en lång stund, sedan fortsatte vi mot Stadshuset. Vi har sett massor med bilder därifrån under veckan, och var ordentligt nyfikna. Å där var det också wow! Den brunröda tegelbyggnaden hade förvandlats till ett rymdäventyr med astronauter, meteorer, planeter och en massa annat. Så läckert!

Här stod vi tills både fingrar och tår var nästintill stelfrusna. Då gick vi till Centralen och köpte varm choklad och lussebulle. När vi tinat upp lite gick vi mot Sergelstorg. Här var det några installationer under fontänen och en lite mindre brevid fontänen, ett av höghusen var också belyst med en text.

Nu frös vi rejält igen och började gå mot bilen, på vägen passerade vi Konserthuset som också skulle vara belyst, men vi såg ingen skillnad mot hur det brukar se ut. Så vi tog bara några snabba bilder, gick till bilen och åkte hem.

Många steg blev det, 20 000 under hela dagen. Medan vi kollade in Nobelweek Lights tittade vi även på stadens julbelysning, men om den tänker jag berätta i ett annat inlägg. En sak i tagen 🙂

Har ni möjlighet så tycker jag att ni ska åka in och titta på ljusen ikväll eller senast imorrnkväll. Det är något alldeles speciellt faktiskt, iaf Stadshuset och Operan. Stan är nästan tom, lite spöklikt faktiskt – så det är absolut ingen trängsel vid installationerna.

In och titta, det är en kul grej som vi inte vet om den kommer tillbaka, men jag hoppas det!

Missa inga inlägg: följ bloggen på Facebook och mej på instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *