#hejaemma

#hejaemma

Kärlek. Smaka på ordet och fundera lite på vad det betyder för just dej. Kärlek.

För mej betyder det många olika saker men mest omtanken om en annan människa som man skulle kunna göra nästan vad som helst för. Ta kärleken till sina barn, den kärleken är det största av allt! Kärleken till sina föräldrar, ett husdjur eller en vän är en viktig ingrediens för ett komplett liv. Kärleken till en partner byggs (i bästa fall) av respekt, omtanke, vänskap och förtroenden. Kärlek är fint och rent, har inga regler eller lagar. Den bara är.

Men sen har vi de här människorna som tex Putin som inte tycker att kärlek är så himla fint, bara om man följer hans regler. Putin förstår inte att kärleken inte väljer sitt ”offer”, utan att den bara slår ner när man kanske minst anar det och att den inte skiljer på man, kvinna, ålder eller religion. Den bara finns där. Så Putin fixade en lag, inte att man inte får vara älska vem man vill – men man får inte göra reklam eller uppmana till kärlek mellan samma kön. Då kan man få fängelse, för då vill man tydligen ont. Putin har verkligen inte förstått vad kärlek är!

Så har vi då Emma, vårt svenska medaljhopp som tog ställning genom att måla sina naglar i regnbågens vackra färger. Hon vågade visa vad hon tycker om Putins nya lag, trots att reglerna på internationella tävlingar säger att man inte får varken manifestera eller ta ställning. Men vem har sagt att man inte får måla naglarna hur man vill? Carolina Klyft och många andra har ju haft svenska flaggan… så varför inte regnbågen? Emma kunde fått fängelse för sitt lilla tilltag, men stod för sin åsikt och fick publikens jubel och vann folkets hjärta. Om en enda liten människa kan skapa en sån opinion, tänk då hur det skulle bli om vi alla ställde oss upp och ropade. Häftig tanke! Men det ska ju inte behövas, idag på 2000-talet. Vi borde ha kommit längre än så.

När mina barn var små på 90-talet ropade någon ”bögjävel” efter min äldste son. Han kom in och frågade vad det betydde och jag svarade att bög är som XXX, vår ”kusin” som barnen ser upp till och älskar. Han är genomtrevligt, omtänksam och helt enkelt en väldigt bra människa som jag uppskattar att ha i mitt liv. Jag svarade också att en bög tycker om killar och att det finns lesbiska/flator som är tjejer som gillar tjejer. Ungarna ryckte bara på axlarna och sa jaha och gick ut till honom som skrek och skrek tillbaka ”OCH? Det är väl inget konstigt med det?”.

Barn bryr sej inte och det borde inte vi vuxna heller göra. Självklart ska vi protestera mot regler som är fel och våga stå för det vi tror på. Det är ju tyvärr inte bara Putin som tycker att homosexualitet är något fruktansvärt som ska förbjudas. Tyvärr så går det väldigt långsamt att vända de som tycker som honom. Det enda vi kan göra är att att följa Emmas linje och med alla medel visa att vi inte håller med. Om vi alla visar missnöje så är vi snart fler än Putins lilla skara. Men det krävs mod och ibland en viss dumdristighet. Att våga gå emot strömmen är inte enkelt, men det känns oftast väldigt bra i magen efteråt.

Vad vill jag säga med det här då? Jo, att man självklart ska få älska vem man vill! Det är ju inte föremålet i sej som är viktigt, utan kärleken! Och att vi måste stå upp för varandra och slåss för den rättigheten. Att inte bara tycka och snacka så himla mycket, utan faktiskt visa vad vi tycker! Måla naglar, skriv insändare, ropa hög i megafon på Sergelstorg… vad som helst! Men knyt inte bara handen i fickan och tro aldrig att din röst inte är viktig. Vi är alla lika viktiga och kärleken är viktigast av allt!

Sen kan man ju tycka vad man vill om friidrottsförbundet, men de har nog fattat att de är ute på hal is…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *