Kostar att flytta hemifrån, men…

Kostar att flytta hemifrån, men…

Nu är det allra mesta på plats i Juniors nya hem. Han har alltså flyttat in i ett litet radhus som har fyra rum och kök. Det kan ju låta både dyrt och konstigt att köpa ett hus som sin första bostad när man bara är 18 år och flyttar hemifrån, men det är faktiskt inte så konstigt som det låter.

Lånet kostar ca 4000 kr i månaden, å det är ju mindre än vad hyran för en 3:a är här i Botkyrka. Så tillkommer iofs sophämtning och lite annat. Men i övrigt tillkommer samma utgifter som i en lägenhet, som el, försäkringar, tv och telefon. Å i sonens fall blir det inga höjningar av månadsavgiften, som det blir i en lägenhet. Så han är faktiskt inte helt ute och cyklar som vissa kanske tror… Men självklart är underhållet större och dyrare och även möbleringen, men detta kan man ta lite då och då och i den takt som inkomsterna tillåter.

Å när det gäller det här med möblering så ser vi att han tagit med sej mycket hemifrån och då menar jag inte saker, utan tänket… Han hade redan ett skrivbord och skrivbordsstol, men det var i princip allt… hans säng stannade kvar här och jag köpte en ny till honom som han nu har som gästsäng. Han hittade en stor säng med gavel och sängbord för bara 600 kr på annons, med madrasser och allt. Köksbord med tillhörande stolar och tv-bänk fick han gratis genom bjussa.se och en nästan ny divansoffa för bara 3200 kr på Blocket.

Allt småplock som mattor, lampor, gardiner mm har inköpts på seconhand-butiker eller med presentkort på IKEA som han fick på studenten. Då fick han även bestick, en grill, tallrikar, kastruller och en massa annat. Å sen har han förstås fått en del grejer av oss, som lite handdukar, dukar, smågrejer till köket, nån matta osv. Så det mesta finns och det som inte finns än, det kommer med tiden.

Här tror jag att min son skiljer sej mot många andra ungdomar, och kanske även vuxna… många kan inte tänka sej att köpa saker som andra har haft och tycker att begagnat är äckligt. Så har vi aldrig sett det, utan handlar det mesta begagnat om vi får tag i det. Och nu har alltså sonen ärvt den tanken och sparar hur mycket pengar som helst. Det han har fått gratis och köpt begagnat har besparat honom 15 000-20 000 kronor om inte mer, pengar som han nu kan renovera eller göra annat för.

Man behöver alltså inte bli ruinerad bara för att man flyttar hemifrån, om man tänker till lite och kollar annonser och orkar åka hit och dit och hämta grejer. Ikväll ska vi sitta vid matbordet och äta middag hos honom för första gången. Ska bli väldigt spännande att se vad han bjuder på. Förmodligen något ur en ugnsform som han köpt på second hand  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *