Hur många symptom har du?

Hur många symptom har du?

Blev väldigt full i skratt är jag läste Piedras Blogg häromdagen, hon har också fibromyalgi och spaltade upp alla symptom. Jag insåg att jag hade fler rätt där än på matteproven i skolan…  Så jag tänkte att jag ville delge mina läsare symptomen och lite hur jag upplever min diagnos som jag fått väldigt nyligen.

Många tror att fibro bara har med smärta att göra, men det är nog det som jag har minst bekymmer med. Självklart har jag ont, det är ju det tyngsta diagnoskriteriet, men smärtan har jag haft sedan tidiga tonåren och är van vid. Då är det värre att hela tiden frysa och att glömma sånt som precis hänt eller att inte hitta rätt ord. Jag trodde ju att jag hade fått alzheimers innan jag förstod att det dåliga minnet hängde ihop med fibron…

Här är de symptom som man känner till just nu (all info är från Fibromyalgiförbundets hemsida) och det stämmer säkert in på många på olika sätt, men tänk då på att man ska ha minst tre månaders generell smärta i alla fyra
kroppskvadranterna, på höger och vänster sida, övre och nedre
kroppshalvan inklusive axialsmärta, dvs. halsrygg, främre bröstkorg
och/eller ländrygg. SAMT Smärta vid palpation (tryck) på elva av
arton specificerade ställen, ömma punkter, så kallade tender points.
Trycket skall vara förhållandevis lätt.

De primära symptomen är smärta och trötthet eftersom det ena förvärrar det andra…
Intensiv och långvarig smärta är en stressfaktor och stressrelaterade
symptom som t.ex. huvudvärk och magbesvär är därför vanliga hos
patienter med fibromyalgi. Smärtan påverkar även sömnen och dålig sömn
leder till ännu mer smärta och ännu mer stress, vilket i sin tur ger
ytterligare försämrad sömn. Slutresultatet blir en onormal trötthet.

 GENERELLA SYMPTOM

 • Fördröjda reaktioner på fysisk ansträngning eller stressande händelser
 • Svettningar
 • Feberkänsla
 • Kalla händer och fötter
 • Ökad törst
 • Låg kroppstemperatur
 • Nedsatt immunfunktion
 • Lågt blodsocker
 • Lågt blodtryck
 • Insulinresistens
 • Kraftlöshet
 • Oförklarlig viktuppgång eller viktnedgång
 • Sug efter kolhydrater och choklad
 • Huvudvärk och migrän

MUSKEL- OCH VÄVNADSRELATERADE SYMPTOM

 • Lätt till svår smärta som flyttar sig runt i kroppen
 • Stelhet (speciellt morgonstelhet är vanligt)
 • Muskelkramper/-spasmer
 • Diffus svullnad i kroppen (synlig svullnad el. en känsla av svullnad)
 • Ländryggssmärta

BIHÅLE- OCH ALLERGIRELATERADE SYMPTOM

 • Baksnuva
 • Rinnande näsa
 • Känslighet för mögel och jäst
 • Andfåddhet/andningsrubbningar
 • Öronvärk och kliande öron
 • Tinnitus
 • Tjockt sekret i bihålorna

SÖMNRELATERADE SYMPTOM

 • Lätt eller avbruten sömn, icke välgörande
 • Trötthet/utmattning
 • Känsla av ”fallande” vid insomnandet
 • Krampande muskler nattetid
 • Tandgnissling

FORTPLANTNINGSSYMPTOM

 • Menstruationsproblem
 • Minskad sexlust

MAG- OCH MATSMÄLTNINGSRELATERADE SYMPTOM

 • Uppblåsthet och illamående
 • Magkramper
 • Bäckensmärta
 • Täta urintömningar/urinträngningar

KOGNITIVA SYMPTOM (FIRBRODIMMA)

 • Svårigheter att hitta ord
 • Förvirring
 • Minskad förmåga att urskilja olika färgtoner
 • Försämrat närminne
 • Koncentrationssvårigheter
 • Helt blankt i hjärnan innan den ”sätter igång”/börjar fungera
 • Oförmåga att känna igen välbekanta omgivningar

SENSORISKA SYMPTOM

 • Känslighet för lukter
 • Känslighet för tryck, temperatur och fuktighet
 • Ljuskänslighet
 • Ljudkänslighet
 • Försämrat mörkerseende
 • Sensorisk överbelastning (när sinnena ger för mycket information)
 • Parestesi (onormala känsloupplevelser) – känslor av domningar, stickningar och sveda i armarna

NEUROLOGISKA SYMPTOM

 • Taktil allodyni (överkänslighet för beröring)
 • Yrsel
 • Dåligt balanssinne

KÄNSLOMÄSSIGA SYMPTOM

 • Panikattacker
 • Lätt för att falla i gråt
 • Odefinierad ångest (som inte har samband med en situation eller ett objekt)
 • Häftig ångest
 • Humörsvängningar
 • Oförklarlig irritation

HJÄRTRELATERADE SYMPTOM

 • Snabb, orolig och ojämn hjärtrytm
 • Smärta som liknar den vid hjärtattack – (ofta beroende på inflammation mellan bröstben och revben)

HUD-, HÅR- OCH NAGELRELATERADE SYMPTOM

 • Tydliga, markerade nagelvallar
 • Naglar som böjer sig nedåt
 • Fläckig hud
 • Lätt för att få blåmärken och skärsår
 • Tillfälligt håravfall
 • Hastig vävnadstillväxt (icke-cancerogena tumörer kallade lipomer, inåtväxande hårstrån, tjocka och kluvna nagelband) 

ÖVRIGA SYMPTOM

 • Hemorrojder
 • Näsblod
 • Läkemedelskänslighet
 • Intolerans mot alkohol

Jag har som sagt väldigt många av symptomen, men hade ändå ingen aning om eller ens misstänkte att jag hade fibromyalgi. Det var min ortoped som misstänkte det och fick mej utredd. Jag har alltså haft tur! Från misstanke till diagnos tog det kanske 2 månader, om ens det. Jag vet många som gått i 8-10 år utan att få hjälp.

Mitt största problem är alltså inte smärtan i kroppen, utan att jag fryser så det gör ont och att jag är fläckvis kall. Å detta blir bara värre och värre. Just nu är högerhanden iskall, så jag kan knappt skriva. Jag slinter på tangenterna och det tar väldigt lång tid att skriva en hel text. När jag är färdig ska jag värma min riskudde och lägga över händerna och krypa ner under en filt. Det där med minnet är också en av de grejer som jag tycker är värst, men jag har ändå lyckats förlika mej med det. Jag skriver fusklappar och ber folk komma ihåg saker åt mej och nu vet alla hur det är så ingen bli arg när jag glömmer nåt. Att inte hitta ord är något som mest irriterar mej och ibland får mej att framstå som en idiot eftersom jag säger fel saker i fel sammanhang… men men, det får man väl ta då… Å det är klart att det är jobbigt att vara trött jämt, men numera tillåter jag mej att ta en tupp lur och då funkar allt mycket bättre.

Har min diagnos förändrat min situation? 
Ja, lite. Jag fattar nu varför jag mår som jag gör och att detta har hindrat mej under en väldigt lång tid. Mycket har fått en förklaring och min familj accepterar på ett helt annat sätt att jag har dåliga dagar. Jag får faktiskt ligga i soffan en hel dag om jag vill! Ont har jag alltid haft och kommer alltid att ha, nu har jag bättre värktabletter att ta vid behov. Men i övrigt så är det mesta som vanligt, men med ett namn.

Problemet nu är väl att jag känner att jag bli sämre och dessutom ganska snabbt. Om det har med vädret och den tröga våren att göra eller att fibron utvecklar sej vet jag inte. Jag vet bara att det uppkommit saker som jag inte sett förut. Som att hela jag skakar och dessutom hackar tänder när jag fryser utan att det är speciellt kallt…

Jag är ganska bra på att leva NU och genom att göra det har jag blivit mycket bättre på att ta hand om mej själv. Genom att dessutom acceptera mina brister och respektera min kropp mår jag väldigt mycket bättre. Jag har blivit bra på att lyssna på min kropp helt enkelt och när den säger stopp är det stopp. Man måste ta hand om sej själv, vem ska annars göra det?

Jag kommer aldrig att bli frisk, men genom att hålla vikten på en hälsosam nivå, motionera, sova tillräckligt och äta bra mat kan jag ändå hålla det mesta i schack. Det är många som har det mycket värre än jag!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *