Hur mår ditt vatten?

Hur mår ditt vatten?

I fredags fick jag ett akut anrop från Smile i Gambia. Som ni vet så har vi en familj som vi hjälper där och nu berättade han att han fått malaria igen. Tack vare vår hjälp blev han frisk förra gången och har hållit sej frisk sedan vi var där jul/nyår 2012/2013. Men nu var det alltså dax igen…

Snabbt som ögat satte jag över pengar till vår svenska kompis som han kunde hämta. Vi bestämde att pengarna skulle gå till läkarbesök, medicin, bra mat och rent. Smile behöver mycket vätska eftersom man har ganska hög feber vid malaria och då är så klart vatten både bäst och billigast.

Just det där med rent vatten tänker man inte på särskilt mycket i vårt rika land, men i Gambia är det en lyx. Familjen tar det mesta av sitt vatten direkt från Gambiafloden och där är det inte särskilt rent jag kan lova… som turist får man inte längre bada i floden, så illa är det. Men när jag bodde där på 90-talet badade vi och de flesta fick också sk Banjul-belly. Rännskita på ren svenska.

Här i Sverige har vi bra vatten, men även här behöver man ibland kolla upp sin vattenkvalitet. Detta kan man göra på bravatten.se där kan man också få tag i hjälpmedel om man behöver rena sitt vatten och råd hur man ska gå till väga. Har man egen brunn så ska man kolla upp sitt vatten lite då och då, särskilt om man har små barn i hushållet. Vanliga vattenbekymmer som ofta syns är för höga halter kalk och järn, men även av nitrit och nitrat som inte syns men kan vara skadligt för oss människor.

Jag skulle gärna ta med någon form av reningsverk till Gambia när vi ska dit i november. Men det måste ju vara något som funkar utan el och är lätt att hantera. Jag vet inte vad som finns, men det kanske någon av er vet. Rent vatten är det viktigaste och mest livsnödvändiga som finns! Utan rent vatten överlever vi inte, så kolla upp vattnet där ni bor lite då och då. För era barn och er hälsas skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.