Magnus berättar om livet ombord på Birka Cruises

Magnus berättar om livet ombord på Birka Cruises

Nu när jag börjat göra intervjuer till Du i Fokus har jag börjat se på folk i min omgivning, och som jag träffar på olika platser, med lite andra ögon. Det finns ju så många intressant människor runt oss! Så från och med nu kommer det att bli små, korta intervjuer även här på bloggen – med folk som jag träffar på vägen…

En av dem som jag lärt känna av en slump är Magnus som arbetade som kryssningschef och visade oss runt på Birkas fartyg första gången vi skulle skriva om det. Vi träffade honom igen när vi åkte med förra helgen och jag bad honom berätta om sitt arbete och lite om livet ombord.

Vilken är din titel och dina arbetsuppgifter?

Jag är Teamledare på däck 10, sol och pool och spa. Det innebär att jag ytterst ansvarig för hela däck 10 tillsammans med ytterligare en person.

Magnus och hans kollega jobbar en vecka i taget. De är tillgängliga i stort sett dygnet runt, men stänger sitt däck kl 21 på vardagarna och 2 på helgerna, om det inte är sommar eller temakryssningar – som han för övrigt älskar! Det är ingen slump att alla temakvällar är när han jobbar, då får han sätta på sig de glittriga kostymerna och perukerna och släppa loss.

Ombord på båten spenderas det många timmar tillsammans, men de umgås väldigt mycket privat också när de är lediga. Det är ett gäng som gillar varandra, det märks verkligen.

Vilken är den mest beställda drinken?

-Gin & Tonic!

Vilken är din favoritdrink och roligaste drinken att göra?

-Pink Chili! Den har jag faktiskt kommit på själv! Den är riktigt god! Den roligaste att göra är Mojito, även om det är lite krångel att mudla och smasha löven och så, så är det den som är roligast. Sen tycker jag fortfarande att det är roligt att göra Aperol Spritz.

Vilken är den konstigaste beställningen?

-Det är ganska länge sedan nu, men då ville man ha en Pina Colada. Men den skulle vara utan ananas och ingen kokos och då blir det ju svårt. Det blir ju bara rom kvar…

Att han hamnade på en båt är lite av en slump. Först var han i skobranschen, men det tröttnade han på och började som aerobicsinstruktör. Under tiden öppnade en kompis ett hotell som frågade om han behövde jobb och han tackade ja för att det lät kul. Han fick lära sig hela hotellet, från frukost till konferens och reception. Receptionen var han mycket tveksam till, det var inget för honom men han härdade ut och det skulle visa sej vara det roligaste han gjort och ett år senare var han receptionschef! Där stannade han i 7 år, innan han började på Birka för cirka 6 år sedan.

-Tjänsten som kryssningschef med inhopp som intendent var helt ny när jag började. Jag lyckades inte riktigt få ihop alla bitar men jobbade ändå i 3 år innan jag bad om att få göra något annat. Mest för att man jobbar precis hela tiden, men man får inget gjort. Det kanske inte märktes utåt men det funkade inte för mej.

När blir folk stökiga, det är ju trots allt en kryssning, party och alkohol?

-Det är oftast när det ska betalas. Man påstår att kortläsaren inte funkar fast den gör det. Man har glömt både kort och kod. Man har inga pengar. De ser inte för de har inga glasögon med sej. Ibland får man springa ut och be dem komma tillbaka och säga att vakterna är på väg. Det händer inte jätteofta, men ett par gånger i månaden.

Magnus berättar att folk ofta försöker komma in bakom baren, där det är trångt och de ska försöka göra sitt jobb. Ibland får man sätta upp rep för att stänga av vid sidorna. Ingen utom den som jobbar ska vara där, inte ens vakter eller andra på jobbar på båten.

Förutom drömmen som popstjärna finns det inget han hellre vill göra än att jobba på Birka. Han trivs otroligt bra och är väldigt förvånad över att han faktiskt gör det, eftersom han var lite tveksam under tiden som kryssningschef. Han ville inte ha något ansvar, men trivs med det han har nu.

Under åren ombord kan han se en stor skillnad på passagerarna. Förr var det mer ”Ålandsfärja”, nu är de lite mognare och inte lika mycket rent supande. Passagerarna nu vill ha mer av en upplevelse och är mer sofistikerade.

Har sjömän en partner i varje hamn?

-Haha, ääähum… Jag säger så här; det man lär sej snabbt är att det finns inte en chans att hålla någonting hemligt. Väggarna mellan hytterna är väldigt tunna. Folk har koll!

Man är inte ledig så mycket, men när det händer så hänger Magnus gärna på något av de två gymmen som personalen har tillgång till. Oftast är man så trött att man bara ligger och glor på tv i hytten eller i det gemensamma ”vardagsrummet”.

Självklart ber jag om receptet på favoritdrinken. Detta blir en bra sommardrink!

Magnus recept på Pink Chili
2cl gin
2cl rabarberlikör
2cl chilisockerlag
2cl limejuice

Skaka alla ingredienser och toppa med soda

Nu vet både ni och jag lite mer om livet ombord på Birka, iaf hur det går till på däck 10. Nästa gång funderar jag på att snacka lite med Glenn som är kökschef ombord. För att inte missa något ska ni hänga med på min instagram @marlenerinda 🙂

Nu blev ni väl lite sugna på en kryssning va? Ha en riktigt fin helg, oavsett om ni är ombord eller ej!

Ett svar på ”Magnus berättar om livet ombord på Birka Cruises

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *