Montenegro var en överraskning!

Montenegro var en överraskning!

Sista stoppet på kryssningen var Kotor i Montenegro som i inte visste ett smack om! Det enda vi visste var att fartyget skulle ankra upp en bit från hamnen, precis som i Villafranche, och vi skulle åka båt in till fastlandet. I övrigt hade vi ingen koll alls!

Vi satt på däck och åt frukost när vi närmade oss ett otroligt vackert, böljande landskap med mycket berg. Inseglingen tog lång tid och vi hann gå många varv på vårt motionsspår och även sitta på balkongen och se det vackra landskapet passera förbi. Till slut kom vi längst in i en bukt där vi ankrade upp och kördes i land.

Kotor ligger alltså i Montenegro och har en mur som omger hela staden och som finns med på Unescos världsarvslista. Muren är 4 kilometer lång och leder upp till fortet Sant Ivan, men tyvärr hann vi inte med att utforska varken mur eller fort. Istället gick vi genom muren och in i gamla stan som visade sej vara otroligt mysig. Här fanns en mängd gränder, butiker, restauranger och caféer vart man än gick. Överhuvudtaget var Kotor otroligt mysigt!

Det fanns förstås en mängd utflykter att göra även här, men vi valde att gå runt på egen hand och bara mysa. Det var trots allt sista stoppet och vi ville inte ha en massa folk runt oss eller tider att passa. Så när vi var nöjda med gamla stan gick vi längst stranden och hittade till slut ett lite ställe där vi satte oss för att äta glass, men de hade ingen glass så det fick bli en öl för Martin och en läsk till mej istället. När vi gick tillbaka till hamnen hittade vi en glassvagn och jag fick min glass ändå till slut.

Vi hade som sagt bara en eftermiddag på oss och det hinner man inte så mycket på när det är en stad som ligger vid foten av ett stort berg. Men är man på kryssning så är det smakprover som gäller av de platser man besöker och Kotor kommer vi gärna tillbaka och ser mer av. Vi såg bla att det går små båtar åt alla möjliga håll som kan ta en till en massa fina stränder. DET vill vi gärna uppleva!

Det här var alltså sista stoppet, sedan väntade två hela dygn till havs när de flesta andra låg och solade medan vi träffade en massa folk som arbetade ombord och fick även se hur det fungerade bakom kulisserna. Detta har jag redan skrivit om HÄR och HÄR.

Nu har vi varit hemma i två veckor och kunnat smälta resan ordentligt. Som höjdpunkter har jag Venedig och Kotor, platser jag absolut åker tillbaka till. Men det bestående intrycket av resan är lugnet ombord. Hur vi njöt av varenda minut både på havet och av de platser vi besökte. Att kryssa är verkligen det ultimata sättet att resa! Att checka in och packa upp en gång, och sedan bli transporterad runt i världen och vakna i ett nytt land och en ny stad nästan varje dag. Jag ska skriva mer om kryssningen som upplevelse i ett annat inlägg, men jag vill redan poängtera hur otroligt smidigt allt är!

Vi är förstås redan nu sugna på en ny kryssning och har hittat rutter vi är nyfikna på. Vi skulle även vilja testa flera rederier och se vad som skiljer dem och fartygen åt. Så vi får väl se när nästa gång blir… tror inte det dröjer alltför länge faktiskt, för det är ett otroligt prisvärt sätt att resa om man vill se fler platser än bara en.

Å som sagt Kotor var en överraskning som vi gärna återkommer till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *