Moppe-kortet blir en klassfråga?

Moppe-kortet blir en klassfråga?

Har ringt runt och kollat upp en del kring moppekortet, nu när Junior fyller 15 om ett par veckor. Reglerna ändrades första oktober och en del är riktigt bra, annat kunde man nog inte krånglat till mer…

De nya reglerna säger att man måste ha lärarledd undervisning i trafik. Mao eleven kör moppe och har en lärare på MC bakom sej. Man ska ha 12 timmar innan uppkörning. Jättebra! Tyvärr innebär ju detta att kortet blir en hel del dyrare. När Senior tog sitt moppekort i slutet av september kostade det 1850 kr. Nu kostar det 6500!!!

Det som krånglar till allt är att körskolorna måste söka ett särskilt tillstånd för att få undervisa moppe-eleverna. Det räcker alltså inte att de redan har tillstånd både för att lära ut MC och bil. Detta tillstånd verkar de flesta ha missat att ansöka om och i nuläget är det bara EN enda i söderort som har fått det – därav priset antar jag…?

Detta innebär att man inte heller kan fixa kortet på vintern. Förr kunde man läsa teroin, skriva provet och sen köra upp inomhus och ha kortet klart när snön försvann. Nu ska man ju ut i trafiken och öva och då måste det vara barmark och dessutom helt torrt. Så Junior kommer få vänta med sitt moppekort till mars/april och då är ju frågan om han inte lika gärna ska vänta till året efter och ta kort för lätt MC istället? Det kostar ca 10 000 och han får moppekortet ”på köpet”.

Min undran blir då: Hur många ungdomar kommer ha råd att fixa moppekortet? jag menar… 1850 kanske man kunde fixa, men 6500! Det är en ganska stor skillnad. Vilka kommer ha råd att skaffa moppekort? Visst är det bra att kraven blir högre på mopedisterna, men vad händer med dem som inte har råd? Kommer det att busköras mer? Eller blir det faktiskt färre trafikolyckor med moppar inblandade? Vad tror ni?

Jag är väldigt glad att Senior fixade sitt innan de nya reglerna. Han har verkligen haft nytta av att kunna ta sej själv mellan olika ställen och det har stärkt hans självförtroende massor! Nu när han ska börja övningsköra har han ju dessutom en viss trafikvana. Så moppekortet är faktiskt en viktig del i ungdomarnas utveckling och ett steg in i vuxenvärlden. Hur många kommer stå utanför nu?

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.