Sista boktipsen 2023!

Sista boktipsen 2023!

För första gången har jag roat mej med att räkna hur många böcker jag läst under ett år. Har jag inte räknat fel så har jag läst 73 ”riktiga” böcker och lyssnat på 6 till under 2023. Det blir alltså 1,5 bok i veckan ungefär. Jag läser rätt snabbt och jag läser överallt. Jag är en av de där som sitter på pendeltåget med en riktig bok 🙂

Årets sista tips är en blandad hög med romance, historia, spänning och mys. En riktigt härlig hög, en sån som man gärna skulle ge en god vän.

Vi börjar väl överst som vanligt:

På Grund av Billie Bridgerton – Julia Quinn

Jag älskar böckerna om familjen Bridgerton! Nu har ytterligare en ”förgrening” av serien kommit, den här gången är det familjen Rokesby som skall berättas om. Billies historia kommer först, hon är en Bridgerton och en förfäder till syskonen som böckerna om Familjen Bridgerton handlar om. Nog känner man igen Bridgerton-genen alltid, hon rättar minsann inte in sej i ledet och gör som man ”ska”.

Alla förväntar sig att hon ska gifta sig med någon av bröderna Rokesby. Familjerna står varandra nära och har bott grannar i decennier. Billie ser både Edward och Andrew som sina egna bröder, men den äldsta brodern George är både arrogant och irriterande, de gillar definitivt inte varandra. Men det händer såklart saker på vägen som gör att de måste umgås och ser andra sidor av varandra. Så otroligt förutsägbart och underbart!

Har ni inte läst böckerna om Bridgerton så borde ni faktiskt göra det. Julia Quinns penna har en förmåga att beskriva både personer och miljöer på det mest fantastiska sätt. Dessutom med massor av humor, rappa repliker och dräpande kommentarer. Det är så otroligt roligt att man vissa stunder skratta högt och man vill aldrig sluta läsa. Varje gång en ny bok har släppts är jag som ett barn på julafton. Underbart helt enkelt!

Som en vind genom Ådala – Åsa Liabäck

Det har gått några år sedan Anna köpte sin kolonistuga i Ådala. Numera har hon Patric vid sin sida och en nytt litet liv i sin famn. Livet i Ådala går vidare och våren är på väg. Allt borde kännas bra, men det finns något som skaver.

Karaktärerna i koloniområdet kämpar vidare med sitt. Stephanie jobbar vidare med sin musik, favoritgubben Ragnar vill ha in kärleken i sitt liv och stela Rigmor genomgår en överraskande förändring. Anna får snart veta saker om sin familj som hon inte haft en aning om och som ställer saker och ting lite upp och ner.

Åsa Liabäck har en förmåga att föra samman helt otänkbara karaktärer på det mest kärleksfulla vis. Detta är sista boken i en serie om fyra och för att förstå allt så ska man läsa även de föregående böckerna. Hela serien känns som ett litet lyckopiller som värmer hjärtat.

Den sista utgrävningen – Elly Griffith

Detta är den avslutande delen i en låååång serie om rättsarkeologen Ruth Galloway. Hela 15 böcker har Elly Griffith skrivit om Ruth och kriminalkommissarie Nelson. Jag har inte läst de första, men de flesta och jag tycker väldigt mycket om dem. Böckerna kan läsas var för sej, men det är såklart lite lättare att förstå allt om man iaf läst några av de föregående också.

Hela serien handlar om Ruth och Nelson och hur deras olika arbete för dem tillsammans. I just den här boken hittas kvarlevorna efter en ung student inmurade i en vägg. Benen visar sig tillhöra Emily Pickering, en ung arkeologistudent som försvann för nästan tjugo år sedan. Misstankarna riktas snart mot Ruths gamle vän Cathbad, som försvinner under utredningens gång.

Medan Ruth och Nelson försöker förstå allt och hitta bevis, fortsätter även deras egen historia. Och på slutet knyts faktiskt alla lösa trådar ihop och det blir ett slut som är svårt att spinna vidare på. Så detta är nog sista boken och det är ett väldigt passande slut. Men Griffith själv säger att hon skulle kunna få ett ”återfall” väldigt långt fram i tiden, och det skulle ju vara toppen – för detta är så bra!

Den hemliga stranden i Cronwall – Liz Fenwick

Jag gillar historiska böcker, särskilt där man kan få lära sej lite om ett lands historia – men gärna även om vår egen också. Och det får man i den här boken. Vi kvinnor har ju en ganska knepig historia och det har varit en lång väg till att få den självständighet som iaf några av oss har idag. Den här boken ger oss ytterligare en sidan av detta.

Andra världskriget pågår för fullt och kartritaren Merry Tremayne drömmer om att få arbeta ute i fält. Det finns inte många inom det militära som är lika kunniga som hon, men hon upplever att hennes kön och utseende står i vägen för karriären. Trots att hon inte lider brist på beundrare har hon bestämt sig för att förbli ogift, det är enda sättet att fortsätta ha ett yrkesliv. Så dyker en amerikan upp…

När hennes mamma försvinner tackar hon ja till erbjudandet om att arbeta med en grupp officerare som är på hemligt uppdrag i Cornwall. Det är inte det karriärsteg hon drömt om, men där har hon nära till moderns hus och kan göra allt för att hitta henne. Dessutom känner hon området som sin egen ficka vilket är till stor hjälp för militären.

Detta är egentligen en lite tjockare bok än jag brukar välja och flera karaktärer är jag brukar kunna hålla reda på. Men det är så otroligt intressant att det inte gör något, jag lär mej massor och kan inte sluta läsa! Det är så bra, jag tycker verkligen om Liz Fenwicks böcker, hon skriver så otroligt intelligent, vackert och gripande.


Detta är alltså mina sista boktips för 2023. Hoppas ni tyckt om dem och blivit lite inspirerade. Jag tror inte att 2024 blir särskilt annorlunda vad det gäller läsning. Jag har några serier som ligger och väntar, dem ska jag ta tag i, men det är väl det enda som finns i pipelinen. Har ni några läsplaner för 2024?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Ett svar på ”Sista boktipsen 2023!

  1. La direkt till Elly Griffiths första bok i min lista, verkar spännande. Påminner lite om Patricia Cornwell som jag läste mycket av förr.

    Tror att mitt mål 2024 ska vara att lösa mer ”riktiga” böcker. Det blir mest ljudböcker här numera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *