Stackars pälsbollen

Stackars pälsbollen

Jag älskar värmen som är just nu. Det är 28-30 grader varmt på dagarna och bara ca 35-40% luftfuktighet, precis som jag vill ha det. Det är därför jag föredrar Afrika framför Asien, den låga luftfuktigheten passar mej perfekt! Tyvärr är inte pälsbollen lika förtjust…

Vår hund Baileys är en 11,5-årig Borderterrier. Han tycker väldigt mycket om värmen och ligger gärna i solen så fort första solstrålen visar sej på våren. Men det kan alltså bli för mycket av det goda, som just nu. Baileys är alldeles olycklig och försöker på alla sätt att hitta svalka. Han ligger mest på en filt under ett bord på vår altan som ligger i väst-läge och har kvällssol. Där är svalt fram till lunch, sen blir det en bastu – ändå ligger han kvar och lider.

Bäst trivs han just nu i mina föräldrars pool. Där hänger vi så fort vi kan och kommande vecka blir det förmodligen varenda dag pga värmen. Martin har börjat sin semester och vi har inga direkta semesterplaner, så på det sättet passar det ju bra. Dagarna är ganska inrutade och följer numera det som är bäst på pälsbollen. Vi går upp hyfsat tidigt, går ut med Baileys redan vid 8, fixar lunch att ta med och åker till poolen. Där är vi några timmar, i huvudsak i vattnet med hunden. Sen hem, fixa middag till oss och vänta på att tempen ska gå ner lite så vi kan ta kvällspromenaden. Igår tog det sån tid att Martin och jag gick en promenad utan hund först, sen gick vi hem och hämtade honom och tog en kortare promenad till. Vad gör man inte för sin pälskling.

Det finns några saker man ska tänka på om man är hundägare i den här värmen. Hundar har känsliga tassar och kan få brännskador av varmt underlag. Känn med handen på marken, kan du hålla kvar den en längre stund  så är det ok för hunden att gå där. Men är det för varmt för din hand, så är det för varmt även för hundens tassar. Tänk själv hur det kan kännas att gå på ett trädäck eller i sand när det är riktigt varmt. Det där med hund i bil ska man inte ens behöva påminna om, men det kanske inte går att upprepa för många gånger… en bil blir varm! Väldigt varm!

Hundar blir lätt överhettade. En hund får aldrig lämnas ensam i en bil på sommaren, och tänk på att det även blir varmt i husvagn och husbil. Trots att det är tidig förmiddag, molnigt och knappt 20 grader kan det bli mycket varmt i bilen. Å nu är det betydligt mer än 20 grader!!! Tänk också på att även hundar kan bli solbrända, skydda med solstift runt nosen. Hundar blir snabbt uttorkade och behöver dricka mycket när solen steker, så packa alltid med mycket vätska. Ser du en hund i en bil som mår dåligt, så kan du i samråd med polis krossa rutan för att rädda hunden.

Våra dagar styrs alltså just nu av vår älskade pälsboll. Vi går upp tidigare för att ta ut honom på morgonen innan det blir för varmt och har alltid vattenflaskan åtkomlig för honom under promenaden. Vi har riggat med fläkt i vardagsrummet och ställer upp varenda fönster och dörr för att få in svalare luft. Vi hänger i poolen med honom och är mer än tacksamma över att han faktiskt gillar att bada. Å sen får vi hålla oss vakna lite längre på kvällarna så vi kan ta en kvällspromenad med honom. Vi gör allt vi kan för att han ska må bra.

Jag har sett många som fått påhälsning av hela igelkottsfamiljer som förstås också mår dåligt i värmen. Det är inte helt fel att ställa ut ett fat med vatten till både fåglar, igelkottar och andra smådjur. Nog för att vi ska spara på vattnet, men det är viktigare att vattna djuren än gräsmattan. När jag ändå är i farten så vill jag påminna om eldningsförbudet och be er att spara på vattnet. Tvätta bilen och vattna gräsmattan kan ni väl göra någon annan gång? Än så länge har vi tillgång på vatten, men hur länge? Resursen är inte oändlig…

Ha en härlig sommardag!

 

 

2 svar på ”Stackars pälsbollen

  1. Finns ju kylmattor, kylvästar mm till hundar. Våra älskar sina mattor.
    Sen kan man ha öppet i korsdrag inne nattetid och sen tidigt på morgonen stänger man. Då brukar det hålla sig svalare inne eftersom man inte släpper in värmen.
    Sen kan man ta en vanlig fläkt och hänga en kylklamp framför då blir det DIY AC.
    Alla hundar kan inte bada så ofta pga att dom får hotspots/fukteksem.

    1. Jo, vi har öppet precis överallt och flera fläktar som går dygnet runt. Det där med kylmatta och blöta handdukar har han inte greppat och gillar det inte. Tack o lov kan han bada utan problem, men vi har rakat bort nästan all päls också så han kan torka sej ordentligt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *