Vårt hemliga projekt…

Vårt hemliga projekt…

Vi har haft ett hemligt projekt här hemma ett tag, det har handlat om körkort…

Senior har hållit på med sitt moppekort sedan förra året och nu i slutet av september lyckades han till slut ta det. Han var oerhört nervös för teoriprovet, men klarade det galant på första försöket. Uppkörningen var heller inget problem. Den 1:a oktober ändrades reglerna för bla moppekortet och det blev krångligare att ta det, så vi kunde andads ut.

Fortsättningen på planen var att han nu skulle gå vidare och ta traktorkort för att kunna köra EPA-traktor. Känns tryggare att ha honom i en ”bil” på vägarna än oskyddad på en moppe. Provet för traktor skulle vara ganska svårt med mycket teori, men ingen uppkörning. Det som behövdes och som krånglade till det hela var körkortstillståndet. Efter komplettering av läkarintyg mm så kom till slut tillståndet med posten igår och lyckan var total. Nu kunde del två av vår plan sättas i verket.

Igår var vi inne på en körskola för att köpa traktorboken och då får vi veta att det inte alls behövs! Har man EU-kort till moppe som är taget innan 1 oktober, så kan man byta in det till ett nytt som även gäller för traktor!!! Det är väl första gången vi har sån tur!!! När jag berättade för Senior blev han helt ställd. Han hade ställt in sej på att plugga teori och att det skulle vara svårt och nu slapp han det. Direkt började han leta på internet efter begagnade EPA-traktorer som var till salu.

Nu var det ju inget mer som skulle presteras eller som skulle smusslas med, så nu ville han berätta för morfar och pappa. Han ringde upp morfar och berättade glädjestrålande att han nu får köra traktor och ville ha hjälp att köpa en EPA. Tyvärr fick han inte den reaktion som han ville utan fick höra att en EPA är en gammal ombyggd bil som det bara är fel på och kostar mycket pengar i reparationer och underhåll. Totalt onödigt alltså… Hans pappa däremot reagerade som han ville och där fick han veta att han hade mekarhjälp om han ville. Tyvärr förtog den första reaktionen från morfar hela vår överraskning och Senior blev lite ledsen. Jag sa att vi gör som vi planerat, det är klart han ska få köpa sin EPA nu när han får!

Ungen har ett fast jobb, massor med pengar som han aldrig gör något med – klart han ska få köpa en EPA! Den kommer kosta ca 10 000, plus försäkring, skatt, besiktning, bensin och underhåll. Den kommer att användas under ca 2 år och sen kan han sälja den och få tillbaka en del av pengarna. Han kan övningsköra på egen hand tills han får sitt körkort, få trafikvana och stärkt självförtroende/självkänsla. Tillsammans med övningskörning med oss kommer han få det lite lättare att sen ta det ”riktiga” körkortet för bil när han fyller 18.

Senior har lyckats hålla tyst om detta sedan i juni och varit med på planen hela tiden – just för att det skulle leda fram till en EPA som han kunde köra själv. Nu blev reaktionen från morfar inte som han förväntat sej så det la väl en viss dimma över glädjen. Men efter ett snack med både morfar och Senior är det nog ganska ok igen. Morfar kommer hjälpa Senior att köpa en EPA, jag är för okunnig helt enkelt. Så det ska nog bli bra till slut.

Nu vet ni vår stora hemlighet som vi hållit tyst om så länge 🙂

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *