Viktväktarnas alla kostprogram sedan starten

Viktväktarnas alla kostprogram sedan starten

Jag får ofta frågan om hur Viktväktarna startade och hur många kostprogram man egentligen haft under åren. Jag började gräva lite och att hitta starten i USA var inget problem, det var värre att hitta alla kostprogram… men det löste sej det också!

Att det var en hemmafru i USA som startade WW hade jag koll på. 1963 fick Jean Nidetch nog av sej själv (en bekant frågade om hon var gravid – vilket hon inte var) och går till ett hälsoinstitut där hon får en dietlista att följa. Hon samlade sina bekanta, som också vill bli av med sin övervikt, i vardagsrummet i ett gemensam försök att gå ner i vikt. De träffades varje vecka och blev fler och fler.

Till slut hyr hon en lokal med 50 platser, lägger ut en annons och det kommer 498 personer!!! WeightWatchers föddes och Jean Nidetchs budskap och verksamhet sprider sej sedan lavinartat över hela västvärlden och når 1972 Sverige och Malmö. Lena Arvidsson startar sedan upp möten vart efter i hela Sverige. I övriga delar av världen heter det fortfarande WeightWatchers, men i Sverige har man valt att heta ViktVäktarna (VV).

För att få hjälp med alla olika kostprogram som funnits så tog jag kontakt med Karin Nileskog som är kostansvarig på Viktväktarna och har varit med att ta fram kostprogrammen sedan mitten av 90-talet. När jag jobbade på VV var det alltid Karin och Ullis som utbildade oss och som alltid kan svara på alla frågor, vilket de alltså fortfarande gör – även om jag slutade för drygt tre år sedan.

Jag har hyfsad koll på programmen sedan 2000. Karin berättar att man på 70-talet delade ut stenciler med information. Det var mycket stränga restriktioner, med många måsten, förbud och tvång. Jag vet att många som gick då kommer ihåg att man skulle äta fisk tre gånger i veckan och lever en gång i veckan, det nämns nästan alltid när man pratar med gamla medlemmar. Jag hade inte kunnat vara med då… jag avskyr inälvsmat!

På 80-talet och början av 90-talet var det utbyte och val som gällde och då väldigt detaljerat vad gäller mängder. Quick succé hette uppföljaren till Quick Start och kom 1991. Därefter var det ett par olika program; 123 och 123 Succé, vilket var Karins första kostprogram. När Karin nämner att det var en pärm med en prispall på framsidan, kommer jag ihåg att jag nog sett det hos min mamma.

1997 kom Framgångssignal, det som i folkmun blev röda, gula och gröna prickar och som jag själv gick på en hel vecka innan Points kom i augusti 2000. Efter Points kom ett par vidareutvecklingar av programmet; Ät & Njut 2004-2005, Powerstart 2007, Points med DuoVal 2008, ProPoints 2010 (då kom även första versionen av appen). 2012 kom Mättande dag, 2013 360 programmet, 2014 kom Starta lätt och 2016-2017 kom SmartPoints som nu senast blev SmartPoints Flex.

Det är Framgångssignal, Points, ProPoints och SmartPoints som betytt en helt ny formel, övriga program är förbättringar och förenklingar. Viktväktarna byter ju inte program bara för att jäklas med oss eller för att sälja grejer. Allt handlar om forskning, utveckling och förbättring. Strävan är att göra programmet så lätt som möjligt att följa och samtidigt ge en hälsosam viktnedgång. 

Jag har alltså jobbat med alla program sedan 2000 och tycker att det nuvarande är det enklaste. Särskilt när det handlar om att göra en förändring för livet. Man har koll men behöver inte ha superkoll. Det finns frihet som gör det enklare när man ska äta fler tillsammans eller äta borta. Man rasar kanske inte i vikt, men det är ju inte det som är meningen heller. Människan är ett vanedjur som har svårt för förändringar och därför blir det ramaskri vid varje byte eller uppdatering av kostprogram, det vet alla som jobbar på VV och detta förbereds man också inför. Efter ett par veckor är de allra flesta nöjda och glada igen.

Jag vet att VV fungerar! Några av mina roligast arbetsår har jag haft på VV och många av våra gamla medlemmar har jag fortfarande kontakt med och träffar på gymmet varje vecka. Jag skrev in mej i aug 2000, blev Gulmedlem 2004 och har mer eller mindre hållit vikten sedan dess. Jag lärde för livet och tänker hålla mej till detta resten av livet också. Det funkar ju – varför då välja något annat?

Nu vet ni lite mer om Viktväktarnas historia och alla de kostprogram som varit genom åren. Om du är överviktig och inte testat ViktVäktarna än, så tycker jag faktiskt att du ska göra det. Med appen och alla olika Facebookgrupper är det enklare än någonsin att nå målvikten. Jag driver två av VV-grupperna; Viktväktarna Pepp och Viktväktarna Recept & Tips. Häng med där! Testa VV! Vad har du att förlora? Mer än vikt alltså …

Ja, jag är partiskt! Väldigt mycket! Jag träffade ju min man på VV och vi bägge fick ett liv som vi inte ens vågat drömma om. Klart jag förespråkar VV, vad som helst kan hända när man skriver in sej där  🙂

 

17 svar på ”Viktväktarnas alla kostprogram sedan starten

 1. Hej! Kanske du kan hjälpa mig… Jag söker en gammalt ”program”, på stencil, där man kunde välja mellan ett antal frukostar, ett antal luncher och ett antal middagar. De rätter jag minns är t.ex Kelloggs K Special…tunnbrödsrulle med makrill…och en asiatisk/kinesisk rätt med böngroddar och kanske nåt kött/kyckling.
  Detta måste ha varit nån gång runt decenniumskiftet 99/00 plusminus några år (jag använde det ca 01/02.
  Har letat som en galning efter detta stencilhäfte, men förgäves. Kanske vet du?
  Tack på förhand! Sally Vickov

 2. Hej,
  Undrar om du har möjlighet att hjälpa mig.
  Söker en gammal program med grön röd och orange.
  Första delen hette tror jag Quick, men jag är inte 100%. Den första delen bestod ar 10- 15 frukostar, omkring samma luncher och sedan middagar. Med den första delen kunde man gå ner väldigt snabbt, men man fick äta så endast i några veckor. Man fick själv välja milen frukost, lunch eller middag fick man äta.
  Jag minns att bl.a en lunch bestod av jätte god musselsoppa, rivet äpple och fil.
  Jag söker den första delen.
  Om du har den, alle vet vad jag får tag i den, blir jag jätte tacksam. Jag fortfarande minns den musselsoppan.
  Tack för hjälpen
  MVH
  Anna

 3. Jag har mailat viktväktarna. De letar inte i gamla program, för att dem vill att man blir medlem på nytt. Jag hittade en broschyr från detta program och nu vet jag att programmet hette Personlig framgång.
  Kanske det hjälper dig att hitta.
  Tack förhjälpen
  MVH
  Anna

 4. Hej igen,
  Hittade första sida till programmet som jag söker.
  Det heter QUICK SNABBARE OCH HÄLSOSAMT
  Vidare står det:
  Komplementet till Points Plus som du använder när du behöver extra inspiration och motivation.
  Det finns mer text.
  Kanske det underlättar för dig att hitta det vad jag söker.
  TACK!!!

 5. Jag har fått en kokbok med plints i stället för ”gula prickar” som jag har i mitt gamla material. Hur kan jag översätta points till gula prickar.

  1. Det går inte. Kanske på ett ungefär om du har det gamla kostprogrammet kvar att jämföra med. Jag föreslår att du ger de nya programmet en chans, det är en mer hälsosam väg att gå och mer hållbart i längden.

 6. Oj,OJ Detta var spännande ! Min första vända med WW var hösten 1975 , värvades o utbildades av Lena o Kerstin i Malmö. Startade upp WW i tre städer. Programmet var stenhårt o vi som jobbade fick ha max ett kg över målvikt . Det var en rolig tid , kan än idag träffa någon som gick i min grupp o fortfarande håller sin målvikt.

  1. Hej ! Jag gick med i de 1977 efter en graviditet och 12 kg övervikt ! Fungerade perfekt, efter 12 v var kilona borta.
   Hittar inre mitt gula häfte !
   Hade önskat den strikta kosten åter och det är vad jag behöver nu !!! klarar inte alla pointsval just nu.
   Tacksam för hjälp ❤

 7. Jag skulle önska program från den tid när man bl a fick 2 st 30 grams vitt bröd, som en gåbg i veckan fick bytas mot en potatis . Massor av fisk och kött. Blev mätt. Inte stora hyllor av viktväktarsnaskerier o chips, köpte en gång, åt upp allt på oarkeringen på väg hem, gick aldrig dit mer. Äter som alkoholister super.

 8. Pingback: Ryktet går…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *