Alla hjältar ser olika ut

Alla hjältar ser olika ut

Hjälte. Vad är en hjälte? Många tycker att Zlatan är en hjälte när han skjuter mål eller när skidtjejerna tar medalj. Sorry… men jag håller inte med…

För mej är en hjälte någon som hjälper någon annan, utan att själv tjäna på det. Som alla som frivilligt avbröt sina semestrar för att hjälpa till vid skogsbränderna i somras. Eller alla som jobbar ideellt inom olika organisationer, utan dem skulle faktiskt föreningslivet inte fungera. Åsså har vi dem som verkar i det tysta men faktiskt räddar livet på folk, på riktigt alltså!

Gerd är en riktig hjälte! Jag lärde känna henne 2006 via våra bloggar när vi bägge bloggade på Expressen. Vi fann varandra och hade många gemensamma nämnare, bla Öland. Våra paradis låg på norra Öland och det var också där vi träffades första gången. Det är några år mellan oss i ålder, men var gör det?

Gerd har skänk en njure till sin dotter Sarah. Så gör en riktig hjälte. Visst tänker ni, så gör man för sina barn. Jo, det kanske man gör – men jag tror faktiskt att Gerd hade gjort det till någon annan också. Hon är nämligen sån. Sarah har varit sjuk nästan hela sitt liv och kan med hjälp av Gerd njure leva nästintill normalt just nu. Ni kan läsa hela artikeln här under eller in den broschyr som landar i era brevlådor inom kort.

Förra året donerades 785 organ, men det behövs fortfarande ca 800 organ. 807 för att vara exakt, iaf om man ser behovet den 1 januari 2019. Under 2018 har 182 avlidna personer kunnat hjälpa andra svårt sjuka genom att donera sina organ. Samtidigt har 30 personer dött i väntan på en transplantation. Siffror att fundera över.

Jag har självklart anmält mej till donationsregistret! Det finns inget att fundera över tycker jag. Är jag beredd att ta emot hjälp så måste jag även vara beredd att ge hjälp. Å vad ska jag med mina organ till när jag är död? Min anmälan till donationsregistret kan inte vara mer självklar faktiskt.

Min hjälte är alltså en liten söt tant med grått hår. En person som hjälper en annan utan egen vinning. Världens bästa Gerd, som nu är engagerad inom MOD som verkar för att upplysa om organtransplantationer. Självklart tycker både Gerd, Sarah och jag att ni ska gå in och anmäla er direkt till donationsregistret. Eller är ni kanske redan anmälda?

Hur tänker ni kring organdonation? Är det självklart eller inte?

4 svar på ”Alla hjältar ser olika ut

  1. Tack, underbara Marlene! Mina ögon fylls av tårar, de glittrar av glädjetårar, för att för mig är det så självklart att hjälpa till. Jag vet, många pratar, men kommer inte till skott, men gör slag i saken. NU!
    Utan organdonation hade inte min lilla stumpa funnits efter 1992. Och det är inga svåra beslut. Det är bara att anmäla. Läkarna avgör.

  2. Jag hade turen att ”halka in” på Gerds blogg för några år sedan, och vi har blivit vänner, även om jag bor på andra sidan Atlanten. ”Ljus och kärlek” är hennes motto, och hon sprider verkligen ljus och kärlek plus humor. En underbar människa!

    1. Ja, visst gör hon! På det sättet är bloggvärlden bra, man får väldigt fina vänner över hela världen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *