Blir beklämd och rädd.

Blir beklämd och rädd.

Idag har jag varit och lyssnat på en massa kloka politiker från olika kommuner som prata om skolan, plan och bygglagen och våra äldre. Något jag engagerat mej tidigare i är ju förstås skolan eftersom vi slagit så mycket för att få rätt hjälp. Nu är detta snart ett avslutat kapitel för vår del, men självklart ligger det fortfarande i mitt intresse att se att våra elever med sk särskilda behov får hjälp. Men just nu är det annat som tar upp min energi…

Min lilla Farmor är 91 och ett halvt år gammal. Hon bor 7 trappor upp i ett hyreshus i Hovsjö i Södertälje. Min Farmor är trots sin ålder pigg och kan ta hand om sej själva ganska bra. Problemet är att hon har lite problem med balansen, ganska stora problem med minnet och har ganska många nojjor… som tex att låsa om sej och gömma nycklnaar, glömma stänga av spisen… ja, hon glömmer det mesta och vet inte alltid var hon är heller. Dessutom vågar hon inte gå ut och kan inte handla själv, inte pga sjukdom utan pga ålder och rädsla.

Vi har försökt att få ett boende åt henne på någon form av äldreboende eftersom det finns risk för att hon ska göra illa sej eller tom starta bränder. När vi sökt boende har vi dessutom försökt flytta henne från Södertälje Kommun till Botkyrka. Det har definitivt inte varit problemfritt kan jag säga.

Att ”bara” vara gammal och pga åldern ha svårigheter i den dagliga livsföringen duger inte som anledning att få ett äldreboende. Nope! Man måste vara sjuk! Att hon inte vet var hon är och glömmer en hel del riskfyllda saker spelar ingen roll. Är man inte sjuk, har man inget behov – punkt slut.

Nu har min pappa bråkat, ringt och tjatat och jag har tagit reda på olika alternativ och nu har vi fått ok på en lägenhet i Botkyrka faktiskt! Så uppfyller man inte kraven behöver man alltså en aktiv anhörig som kan driva frågan åt en och då till slut få rätt. Men det tog väl drygt ett år eller så… Problemet nu är att hon har tre månaders uppsägning på den lägenhet hon nu bor i… men men. Nu vet vi iaf att hon har en lägenhet på den här sidan om nyår och att hon kommer närmare alla sina anhöriga. Snart kan vi faktiskt hälsa på henne dagligen om vi vill  🙂

Idag fick jag veta att Botkyrka ligger på andra plats när det gäller viten för sina äldre. Man är alltså näst sämst i Sverige på att ta hand om och hitta boendeformer för sina gamla. Det är skandal! Å det är konstigt att inte lokaltidningen fått nys om detta. Botkyrka som är styrd sedan evigheter av Socialdemokrater som slår sej för bröstet och säger att allt är så bra. Man kanske inte borde ge mer pengar till clowner eller bygga nöjesfält för pengarna utan ta hand om vår gamla istället!

Vi har lyckats flytta min söta lilla Farmor, men alla andra då… som inte har någon som slåss för dem? Ska de vara tvungna att bli sjuka eller rent av dö innan de får bo tryggt på sin ålders höst?

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *