Det bästa mamma kan få

Det bästa mamma kan få

Idag är det som bekant Morsdag. En kommersiell dag, precis som Farsdag och Alla Hjärtans Dag. Jag tycker inte om det… det blir lixom en dag då papporna till de gemensamma barnen ska fira sin kvinna genom barnen… om ni fattar hur jag menar. Särskilt om barnen är små. Är man separerad sitter man där och får inget firande alls… så var det för mej och det är nog därför jag inte gillar det.

Med större barn är det annorlunda, då väljer de ju själva hur de vill fira sin mamma. I mitt fall hände nog ingenting förrän för bara något år sedan. Då fick jag helt plötsligt en blomma av min äldste son, jag tappade hakan men blev förstås glad. Idag har samma son skrivit grattis på Facebook, han är bortrest just nu så det blir inte så mycket mer därifrån. När det gäller yngste sonen vet man aldrig…

Enligt gammal tradition så ska Morsdag vara en dag då Mor får en ledig dag från hushållssysslor och ska pysslas om lite extra. Hon ska få frukost på sängen och full uppmärksamhet, det hon ger varje dag året om till sin familj. Numera är det reklam flera veckor i förväg om bästa presenten till mamma. Men nu är det väl knappast fler grejer vi mammor behöver?

Mammor är fortfarande de som drar största lasset i hemmet. Därför tror jag att det bästa presenten till mamma skulle vara att de andra familjemedlemmarna föreslog att de gör ett gemensamt schema över alla hushållssysslor och vem som ska göra vad och när. Då menar jag alltså inte bara på morsdag, utan alla dagar! Och att samma initiativtagare faktiskt gör sina sysslor utan att mamma behöver tjata!

På så sätt får mamma avlastning, mindre stress och mer tid. För det är väl tid vi alla vill ha mer av. Tid att göra saker tillsammans med familjen eller bara pilla sej i naveln. Tid får vi om vi hjälps åt VARJE dag. Att ge mamma ett självskrivet presentkort på att man ska tömma diskmaskinen en gång är väl fint, men det hjälper inte mamma att ta bort stress i vardagen.

För sanningen är den att sjukskrivningarna bland utbrända mammor ökar igen. Man ska jobba heltid, prestera på topp varenda minut på jobbet, ta hand om barnen på bästa sätt och ha en kliniskt rent hus med senaste inredningen. Vem sjutton klarar det i längden?! Jag blev ensam när barnen var 3,5 resp 5 år gamla, jag vet hur det är att bolla tusen bollar samtidigt och tappa hälften. Man känner sej värdelös, blir stressad och till slut kanske man blir utbränd – det blev jag. Man behöver avlastning och hjälp! Varje dag – inte då och då.

Så ge mamma det finaste som finns; ge av er tid och se till att alla hjälpas åt hemma. Då får ni en gladare och coolare mamma och mer tid tillsammans. En blomma och frukost på sängen är förstås också välkommet, det ena behöver ju inte utesluta det andra 🙂

 

Ett svar på ”Det bästa mamma kan få

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *