Frukost före eller efter träning?

Frukost före eller efter träning?

Ska man äta frukost före träningen eller efter? Vilket är bäst? Vilket ger mest effekt? Detta är väl en ständigt återkommande fråga hos nästan alla som tränar. Jag har lyssnat på experter och testat lite på egen hand.

Man brukar säga att det är absolut bäst att äta rejält 2-3 timmar innan träning och sedan fylla på med energi direkt efter. Men hur funkar det om man vill träna på morgonen? Ska man verkligen gå upp 2-3 timmar tidigare bara för att äta?

Jag brukar inte gilla Michael Mosley eftersom han hakar på trender, skriver en bok, tjänar pengar och sedan ändrar sitt tyckande när nästa trend kommer. MEN han har gjort en massa intressanta tester som jag gillar, bla när det gäller frukostens effekter. Dessa visade bla att det är olika för män och kvinnor om man ska äta frukost före träning eller ej.

Hans tester visade att för att få bästa effekt av träningen så är det viktigt för kvinnor att äta frukost INNAN träningen och männen får bäst effekt om de äter EFTER. Oerhört intressant tycker jag! Så jag var förstås tvungen att testa själv. Vanligtvis vaknar jag vid 7.30, går en promenad vid 8 och tränar vid 9 – efter det äter jag frukost. Men det kanske är helt fel?

Visst orkar jag mitt pass utan frukost, men jag har upptäckt att jag orkar betydligt mer, känner mej starkare och att förbränningen ökar när jag äter först. Så nu försöker jag att äta direkt när jag vaknar, tar en promenad och sen tränar jag. Jag har inget högintensivt pass, så de där med håll eller kramp är ingen större risk. Dessutom äter jag inte någon stor frukost, så det är inget som ligger som en klump i magen heller.

Sen spelar det såklart roll vilken träning man gör. Att springa på full mage är nästan omöjligt, men ”lyfta skrot” kan funka. Oavsett träning så är det inte helt fel att ändå äta något, även om det är så lite som en banan eller ett ägg. Men det intressanta är ju ändå att man som kvinna får ut mer av träningen MED frukost i magen medan män inte får det.

Hur ni än väljer att göra så är det viktigt att äta ordentligt när man tränar och att dricka ordentligt både före, under och efter. Jag äter frukost, lunch och middag (och mellanmål när jag kommer ihåg). Min kropp har visat tydligt att den behöver kompletta måltider, dvs kolhydrater, protein och grönsaker. Jag håller mej dessutom mätt längst om maten är lagad och varm, inga pulver för mej alltså.

Men att stå och fixa en lagad måltid till lunch har man ju inte alltid vare sej tid eller lust till, då är matlådor i frysen da shit! Så mitt hetaste tips är att laga extra middagsmat och lägga ett par portioner i frysen. HÄR finns massor med rätter som passar i matlådan!

Mitt träningspass hittar ni HÄR, 15 minuter som funkar för de allra flesta. Filmade övningar finns på instagram @marlenerinda

Hur gör ni och vad funkar bäst för er? Äter ni frukost före eller efter träning? Har ni märkt någon skillnad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *