Intressant besök på Likör 43

Intressant besök på Likör 43

På 90-talet var Likör 43 en väldigt populär dryck i Sverige och stora delar av världen. Det är en likör som smakar citrus och vanilj och jag är ju en likörtjej och tycker att denna är jättegod! Dessutom kan man göra roliga drinkar med den. Besöket i fabriken var en av anledningarna till att jag följde med på resan. Det var verkligen något jag såg fram emot.

Likör 43 eller Licor 43 som den egentligen heter, är en
spansk likör som fått sitt namn av antalet kryddor och örter som den är
kryddad med. Likör 43 har en lång historia som sträcker sig tillbaka till tidigt
1900-tal. Den har sitt ursprung i en annan likör, ”Liqvor Mirabilis”,
vars recept man återuppfann och skapade den nya drycken ”Cuarenta y
tres” (43 på spanska). Sedan 1946 har likören producerats av familjen
Zamora på den spanska solkusten och den återfinns idag på butikshyllor
och i barer i över femtio länder. Särskilt populär har den varit i Tyskland.

Företaget som gör Likör 43 heter Diego Zamora Group och är ett till 100% familjeägt företag baserat i
Cartagena i Spanien. Med fokus på produktion och
marknadsföring av alkoholhaltiga drycker återfinns Zamora Internationals
varumärken på fler än 65 marknader runt om i världen. Det var hit vi var inbjudna och vi skulle få se allt! Vi hade tom tillåtelse att fotografera vilket man vanligtvis inte får göra där, men inte inne i produktionen – där var det stopp även för oss.

Vi kom till fabriken vid 15-tiden i måndags och blev välkomnade av Javier, en mycket trevlig man som visad oss in. Han berättade om platsen och sedan leddes vi in i museet där vi fick se en film om företagets historia. Efter filmen gick vi runt i utställningen där det fanns en massa minnesprylar från de senaste 70 åren. Vi fick se gamla reklamfilmer, alla olika designer på flaskan, reklamprylar och en massa annat. Sedan gick vi över en lång järnbro in i fabriken. Där fick vi se hela processen från det att den hemliga blandningen hälldes i den stora tanken, tills den färdiga produkten hamnade i kartongen som kördes till butikerna. Jätteintressant!

Det är en stor byggnad, men inte jättestor, och där görs allt utom vin. Det jobbar 40-50 personer i fabriken, lite beroende på säsong. Men när vi var där var det sent och alla hade gått hem för dagen. När vi lärt oss allt om tillverkningen gick vi tillbaka in i museet, där vi nu skulle få blanda drinkar. Jag lyckades fånga resans finaste solnedgång innan vi gick inomhus igen  🙂

Vi fick smaka en kaffedrink, en longdrink, en shot och en nyhet. Om man googlar så finns där mängder med recept på drinkar med Likör 43. Min favorit är shoten, ett litet glas med Likör 43 toppat med vispad grädde. Enkelt och gott! Likör 43 går att blanda med nästan vad som helst, allt blir gott! Så det är bara att slå på fantasin och blanda hejvilt! Det finns inga rätt eller fel, bara mer eller mindre gott…

Fabriken är faktiskt öppen för besökare. Så är ni i närheten av Cartagena ska ni absolut åka hit! Du kan alltid hälsa från The Swedes, vi är världsberömda i hela fabriken nu. Museet är intressant, personalen både proffsig och vänlig och besökarna brukar få smaka på lite gott. Så missa inte det! Detta var verkligen ett stopp som jag gillade! Ett av de bästa stoppen på hela resan!

Inom kort kommer vi att bjuda på ett drinkrecept på Du i Fokus, så håll koll där. Det har även kommit en nyhet från fabriken, som vi berättar mer om senare.

Nu blev jag lite sugen, kanske skulle ta fram sprutgrädden och toppa en drink. Vilken tur att vi fick en liten flaska  🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *