Nya dieter…

Nya dieter…

Martin före…

Jobbar man på Viktväktarna och är van vid mycket folk så märker man direkt när det kommer nya dieter och metoder. Direkt sjunker medlemsantalet och pengarna i våra plånböcker… och så är det nu.

Alla vet att Viktväktarna inte är en diet eller metod, utan handlar om sunt förnuft, tallriksmodeller, kompletta och regelbundna måltider och tålamod. Viktväktarnas program är det meningen att man ska väva in i sitt liv för att skapa sunda matvanor som man kan ha resten av livet. Det är ingen sk Quickfix.

Jag menar att i princip alla som lider av en stor övervikt (fetma) har störning i sitt ätbeteende och ett osunt förhållande till allt som stoppas i munnen. Även vi som inte har eller har haft någon större övervikt har ett problematiskt förhållande till mat och godsaker och många är sk jojo-bantare. Man hoppas ju att det ska komma en mirakelmetod som tar bort all övervikt på ingen tid alls och hoppar på varenda ny metod som dyker upp. Å bli besviken… igen och igen…

Martin efter… 

Men sanningen är den att det inte spelar någon roll vilken metod vi använder oss av. Det enda som funkar i längden är uthållighet. Har man 30-40 kg att ta bort så spelar det ingen roll om det är LCHF, GI eller den nya 5:2-fastan. De flesta härdar ut 6-8 veckor och det är ju ingen tid alls när man har mycket att gå ner. Är man petnoga så kan en kvinna gå ner kanske 25 kg på ett år om man samtidigt ska må bra, men så länge orkar de flesta inte hålla sej till en och samma metod. Istället äter men LCHF några veckor och sen tar man GI några veckor… och nu ska man testa 5:2.

5:2 innebär att man ska äta bra mat under 5 dagar och sedan fasta 2. Metoden är helt ny och än så länge bara testad på djur som lever och rör sej på ett helt anat sätt än vi människor. Förespråkarna säger att det var ungefär så här man åt under svältåren på 30-talet och då mådde man bra av det. Men då åt man BRA mat, inte en massa fet snabbmat. Dessutom rörde man sej på ett helt annat sätt, idag tar ju folk bilen bara de ska 100 meter bort.

Alla är eniga om att jojo-bantning är skadligt för kroppen, så jag kan för mitt liv inte förstå hur 5:2 kan vara bra för kroppen. Dessutom ska vi människor alltid veta bäst och göra om dieter så att de går ännu fortare… så det vi hör nu är att med 5:2 kan man äta HUR MYCKET SOM HELST I FEM DAGAR och sen äter man INGET UNDER TVÅ DAGAR. Å då går man ner massor i vikt. Det är så här man tydligen tror att dieten funkar och det skrämmer mej! För folk med ätstörningar kommer detta att sluta illa. Att de som kom på metoden dessutom säger att man helst bara ska följa den under 5 veckor verkar också falla bort… Sen undrar jag vad de här olika dieter ger för signaler till våra barn? Det är väl det värsta av allt!

Om man nu ska följa en ny diet LÄS då allt ni hittar innan ni kör igång. Och läs då vad forskare och läkare säger om metoderna, både för och nackdelar. Gör inte om programmet utan gör som det står och sluta vid första negativa tecken. Och hoppa inte mellan metoderna, utan stanna kvar vi en och samma även om den inte visar resultat på en kvart. INGEN metod tar bort en stor övervikt på kort tid, så är det bara!!!

Självklart förespråkar jag Viktväktarna efter som jag vet att det funkar och jag jobbar med den. Jag ser varenda dag att det funkar och vet att man mår bra av den. Senast i helgen fick jag frågan om det egentligen inte är en sekt… det är så synd att den fördomen finns. Vi säger inte högt hur mycket man gått upp eller ner, det är inga bu-rop vid vågen. Enda gången det applåderas kan vara när någon gått i mål och då är man definitivt värd den applåden!

Vi förlorar folk på varenda diet som hittas på, men vi vet också att om några månader kommer de tillbaka till oss. Så var det med både LCHF och GI… det tar några månader, sen inser man att det inte vara så effektivt den här gången heller och så kommer man tillbaka. Tills dess skriker plånboken och vi kanske får stänga någon klass, som då inte finns där när medlemmen kommer tillbaka igen… sånt är livet och vi kan bara följa med eller skaffa oss ett annat jobb.

Vi älskar vårt jobb och vet att vi är bra på det. Vi vet att metoden fungerar och att man mår bra av den. Inget hokuspokus, inga undantag. Man får äta allt, men inte alltid… Kunde Martin gå ner 60 kg så kan alla andra gå ner det de behöver. Han är ett levande bevis på att Viktväktarna fungerar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *