Två riktigt obehagliga och två mys

Två riktigt obehagliga och två mys

Det blev en liten bokhög på Cypern. Fyra böcker som lästes på vägen dit och där och en på vägen hem. Här är de fyra första, två som är riktigt obehagliga och två som lättar upp stämningen lite.

Jag ser aldrig läskiga filmer, men läskiga böcker kan jag läsa. Jag tycker att psykologiska thrillers kan vara väldigt intressanta, men ibland är de så obehagliga att jag undrar varför jag läser dem. Så var det lite den här gången…

Men jag har ju alltid några mysböcker att ta till när det blir för läskigt, de är aldrig långt bort. Tacka vet jag feelgood 🙂

Vi börjar överst i högen som vanligt:

Terapi & Själakrossaren av Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek är en av Europas mest framgångsrika författare av psykologiska thrillers som belönats med massor av prestigefyllda priser. Böckerna är sååå spännande, men ibland undrar jag varför jag läser dem. De kan bli så otroligt obehagliga och så var det den är gången.

”Terapi” handlar om psykiatern Viktor Larenz som har dragit sig tillbaka till en isolerad ö i Nordsjön efter att hans tolvåriga dotter Josy försvunnit spårlöst. Romanförfattaren Anna Spiegel lider av en ovanlig form av schizofreni: Alla karaktärer hon skapar i sina böcker blir verkliga för henne. Motvilligt går Viktor med på att vara Annas terapeut i ett sista försök att avslöja sanningen bakom dotterns försvinnande. Men snart tar dessa sessioner en dramatisk vändning…

Det tog ett tag innan jag listade ut hur allt låg till, det var en väldigt spännande och intressant historia. Intrigen var väl ihoppusslad och jag fastnade för de mysko karaktärerna direkt. En välskriven läskig berättelse med alla nödvändiga ingredienser.

”Själakrossaren” är av en lite annan kaliber, den var lit för mycket för mej faktiskt. Själakrossaren mördar inte sina offer, han gör värre saker än så. Offren kidnappas och hittas sedan helt paralyserade, som instängda i sina egna kroppar. I varje offers hand påträffas en papperslapp med en kryptisk gåta. En dag hittas en man i snön utanför en ensligt belägen psykiatrisk klinik ungefär samtidigt därefter drar en snöstorm in över staden och kliniken blir avskuren från omvärlden. En kvinnlig läkare försvinner plötsligt och hittas därpå lamslagen och förvirrad med en papperslapp i sin hand. Inne på kliniken inser man att Själakrossaren finns mitt ibland dem och ingen kan ta sig vare sig in eller ut.

Detta är ju spännande så det förslår, men blir faktiskt så obehagligt att jag undrar om jag borde sluta läsa, men det kan jag ju såklart inte. Jag måste ju veta hur det går och upplösningen är jag ändå nöjd med. Läskigt med läsvärt alltså.

Ett nyväckt hopp – Sofia Ymén

Detta är sisa delen i Kungsbackakvartetten, den går att läsa fristående – men det är såklart roligare att ha läst något mer ur serie. Jag har läst en och det räckte för att fatta det mesta.

Rebecka har en bra liv, men ett bra jobb, fint boende och härliga vänner. Men så dimper en oväntad bröllopsinbjudan ner i brevlådan. En inbjudan som tvingar Rebecka att möta den bakgrund hon försökt att lägga bakom sig.

Erik är lovande ryttare, tillsammans med hopphästen Gigant har han vunnit åtskilliga priser. Men när Gigant skadar sig och plötsligt inte kan tävla längre, återvänder Erik till sin syster Madeleines hästgård i Onsala i hopp om ett mirakel.

Rebecka och Erik träffas oväntat på en kurort, där ingen av dem egentligen vill vara. Självklart slår det snart gnistor och en massa missförstånd uppstår på vägen. Det är varmt och romantiskt, vänskap, kärlek, hemligheter och en massa annat i en härlig blandning. Alldeles perfekt läsning när man behöver något mysigt!

Fyra årstider på Ivy Lane – Cathy Bramley

Tilly Parker behöver en nystart, så hon flyttar till en ny stad och köper en kolonilott. Hon vill helst bara vara ifred, en kolonilott vara en perfekt hobby för att fördriva ensamma kvällar och helger.

Odlarna på Ivy Lanes koloniområde är dock väldigt sociala och drar in Tilly i sin gemenskap och sin värld av vänskap och käbbel, plantering och kakbasarer. Alltmedan årstiderna passerar väcks spirande grönska till liv i Tillys frusna tillvaro på mer än ett sätt. Mer behöver jag väl knappats berätta? Självklart blir det vänskap, som leder till kärlek. Men här finns också mycket humor, värme och massor med charm. En tvättäkta feelgood skulle jag vilja säga. Me like!


En blandad hög alltså. Sofia Ymén är alltid mysig at läsa, hon kommer faktiskt med en crime nu, fast cozycrime. En ny genre som jag verkligen gillar!

Cathy Bramley är en ny bekantskap som jag gärna läser mer av. Så otroligt fin ton och härliga karaktärer.

Åsså den där Fitzek… dem här gången blev det lite för mycket. Terapi var spännande och bra, men Själakrossaren var mest obehaglig faktiskt.

Jag sa ju att det skulle bli täta boktips ett tag framöver och det kommer faktiskt en hög till inom kort. Läser man en bok på ett par dagar blir det snabbt nya högar att tipsa om. Hoppas ni gillar det 🙂


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *