Världens godaste moussaka!

Världens godaste moussaka!

Vi har ju haft som mål den här helgen att hålla nere antalet kalorier och röra på oss. Men samtidigt som vi äter nyttig mat så vill vi ju att den ska vara god, vi vägrar att göra avkall på smaken!

Jag tycker väldigt mycket om moussaka, och särskilt ett recept som vi hämtat från en gammal Viktväktar-kokbok. Men jag ville göra den ännu ”bättre” och bytte därför ut kättfärsen mot quorn. Vi använde också minimjölk och ost med 12% fett, och det funkade det med.

Det blev så jädra gott!!! Sonen som var här och åt med oss, tyckte inte ens att det märktes att det var quorn iställt för köttfärs. Å det bästa av allt är att vi har flera matlådor i frysen  🙂

Här är receptet:

Moussaka (fyra portioner – 5 PP/portion)

400 g Quornfärs
1 dl hackad lök
1 msk tomatpuré
4 dl krossade tomater
2 stora auberginer
1 msk olivolja
3 dl lättmjölk
1 1/2 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl riven ost max 17%

Gör så här:


Hetta upp en fettsnål stekpanna och bryn lök, vitlök och färs tills det blir smuligt och får gyllenbrun färg. Tillsätt tomatpuré och låt det bryna lite snabbt och häll sedan i tomaterna.
Sänk värmen och låt det koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör om lite då och då.

Gör detta under tiden: Skiva auberginen i centimetertjocka skivor, enklast med mandolin. Pensla dem med oljan och stek på båda sidorna.
Häll 1 deciliter mjölk i en kastrull, vispa i mjölet tills det löser upp sig.
Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning.
Låt såsen sjuda några minuter, ta bort den från spisen och vispa ner ost och ägg. Rör om till en fin sås.

Varva aubergine, ostsås och köttfärs i en ugnsfast form. Tillaga i ugn i 30-40 minuter på 190 graders
värme.
Servera med en sallad, tomater eller rivna morötter.

Det är en riktigt god rätt, som passar perfetk som matlåda. Den tar lite tid att göra, men är värt allt jobb! Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *