Bläddra efter
Månad: juni 2020

Jag skulle ju bara beskära lite…

Jag skulle ju bara beskära lite…

Ibland när jag ska göra något litet bara, så går det totalt över styr. Så blev det i helgen. Jag skulle egentligen bara beskära två syrener lite grann, det slutade med att hela trädgården på baksidan totalskövlades.

Vi har oxelbär- och avenbok som häck runt hela baksidan. Den är kanske 10 meter lång och var 2,5-3 meter hög ungefär. Innanför den har vi en stor schersmin och två syrener, där den ena blev sjuk under våren och bara hade blad längst ner och högst upp och den andra var säkert 5 meter hög. Den sjuka behövde alltså tas ner till första bladpartiet och den andra iaf minst halveras på höjden.

I fredags fick jag lite feeling och började så smått med min ”alligator”. Det gick snabbt överstyr och efter bara en liten stund stod jag med stubben kvar på den sjuka och typ en halvmeters stam med några bladtofsar på den andra. Hoppsan, så det kan gå. Jaja, när jag ändå var i gång kunde jag ju trimma häcken lite… jomenvisst, det slutade med att den både blev smalare och lägre. TRE dagar senare var vi färdiga och detta gjorde vi alltså de varmaste dagarna på hela året. Det är såååå typiskt mej 😛

Före & efter.
Helt skyddat – inget skydd!

Det var skräp precis överallt, mina föräldrar kom hit med släpet och körde bort det värsta, resten tog vi i bilen i omgångar. Min lilla trädgård som är sammanlagt 330 kvm känns numera gigantisk! Å nu ser grannarna helt plötsligt in! Det måste jag komma ihåg när jag går runt i köket eller i trädgården… haha! Jag som har så dåligt minne!

Så här blir det så fort jag ska göra något. Det börjar lite smått och sen ballar det ur totalt! Men resultatet blir oftast väldigt bra. Nu ska jag bara röja lite på framsidan också, sen behöver jag inte göra något mer i trädgården på ett bra tag och absolut inte klippa några buskar och häckar på ett ganska långt tag. Vem behöver gym när man har en trädgård? Inte jag!

Matsedel v 27

Matsedel v 27

Juli står för dörren, halva sommaren har snart redan passerat. Vi kämpar på i vår lilla bubbla och har det rätt bra ändå. Vi gör små utflykter, oftast med fötterna till platser där man har naturslingor. Så himla praktiskt att både gå, samla steg, få motion, se nya platser och ta massor med fina bilder på en och samma gång. Rekommenderas varmt!

Vi har även kollat in utegymmen i vår närhet. Vi har precis där vi bor i Tumba Park, sen finns det fem till hyfsat nära och ytterligare sex i kommunen. Så här i Botkyrka har vi inget alls att skylla på! Några är dessutom väldigt fina, men massor av bra utrustning för hela kroppen. Kolla in hur det ser ut där du bor, ett hett tips även när det inte råder pandemi. Inga abonnemang krävs och det är helt gratis 🙂

Våra matexperiment fortsätter, ha koll på min instagram @marlenerinda så ser du både våra äventyr, vad vi pysslar med i köket och får boktips för hängmattan 🙂

Här är veckans matsedel:

Måndag: Halloumirösti (Grön 39, Blå 39, Lila 25 för hela)

Tisdag: Fiskgratäng med paprikasås (Grön 5, Blå 3, Lila 3 potatis)

Onsdag: Smakrik kasslercurrygryta (Grön, Blå, Lila 5 plus pasta)

Torsdag: Pizzarulle (Grön, Blå, Lila 11 för två rullar)

Fredag: Räkor med currypasta (Grön 4, Blå 3, Lila 3 plus pasta)

Lördag: Grillad kyckling med rödbetshummus (Grön 2+4, Blå och Lila 2)

Söndag: Grillat och superenkel potatissallad (Grön och Blå 30, Lila 6 för all sallad)

Röstin och pizzarullarna går att äta kalla och funkar bra på picknicken. Kasslern och räkorna blir toppen i matlådan, så passa på att göra lite extra. Jag tycker varken om hummus eller rödbetor, men rödbetshummusen är verkligen mums! Fler grilltips hittar ni HÄR 🙂

Ha en toppenvecka och njut av sommaren!

Min podd-premiär!

Min podd-premiär!

Flera av våra bekanta och vänner har startat poddar med olika teman och senaste veckorna har jag fått små hintar på både mail och sociala medier att jag borde lyssna på just deras podd förstås. Jättekul! Men vet ni? Jag hade fram till igår inte lyssnat på en enda podd. Nu var det dax!

Jag inser ju att jag är en av få som aldrig lyssnat på en podd och inte ens vet hur man gör rent praktiskt. Jag är såååå efter! Vad ska man lyssna på? Hur gör man? När jag är helt ”lost” tar jag hjälp av facebook, jag efterlyste helt enkelt mina vänners bästa poddtips. Å fick massor!!!

Men vad är egentligen en podd? En podd eller podcast är ett slags radioprogram som inte sänds via radio, ofta i form av ett samtal kanske man enkelt kan säga. Vem som helst kan spela i en podd och sedan lägga ut den i sina kanaler. Utmaningen är att få lyssnare. Å då är det förstås en fördel att vara känd, men man måste också ha ett lockande innehåll.

Tittar man på 10-i-topp så ligger krimpoddar och humor överst. Jag har själv varit nyfiken på bla Snutsnack och Rättegångspodden, så de ligger på min lyssna-lista nu.

Men hur lyssnar man då? De flesta lyssnar i mobilen som jag förstått det, men även på paddan. Har man Iphone så finns det redan en app installerad i telefonen, en lila icon som heter Podcaster. Har man en Android finns det flera olika appar att ladda ner, bla appen Podcast and Radio Addict som är en gratisapp. Sen är det bara att öppna appen och leta efter någon man är intresserad av eller ta en ur topplistan.

Jag har som sagt redan fått mängder av tips och har som sagt kompisar med egna poddar. Mitt val kändes ändå rätt självklart, det blev VV podden förstås! Och senaste avsnittet med underbara Jonas Hallberg som samtalar med sin coach Karin Nileskog. Premiärlyssningen tog plats i trädgården medan jag rev ogräs i solen, typ 30 grader i skuggan. Då jobbar jag som bäst. En bra premiär, det var ett himla mysigt avsnitt!

Jag var ju tvungen att göra ett försök till, så medans jag skriver detta lyssnar jag på Sunshinepodden, avsnitt 180 – Stark genom klimakteriet. Det går så där… förklarar längre ner.

Men varför har det tagit sådan tid då? Bland annat för att jag har svårt att lyssna och verkligen höra vad som sägs. Jag kan inte göra något som kräver tankekraft, då hör jag inget av det som sägs. Så det jag lyssnar på just nu är en utmaning eftersom en del av hjärnan skriver detta. Förr var jag beroende av tystnad och det är jag fortfarande till viss del. Det enda jag i stort sett lyssnat på har varit sommarpratarna. Ljudböcker har aldrig funkat, då börjar jag fundera på annat direkt. Därför har det inte blivit av, inte pga ovilja utan för att jag verkligen vill höra allt.

Men nu år jag ju bra! Jag kan läsa och plöjer böcker. Nog sjutton borde jag väl kunna lyssna på en podd? Å det kan jag, iaf nästan… lite faller bort, men nu upptäcker jag det och koncentrera mej lite igen bara. Jag kommer nog inte att bli någon aktiv poddlyssnare, kanske periodare? Men jag skulle gärna vilja vara med vid en inspelning, inte nödvändigtvis som aktiv deltagare – kanske mer som en fluga på väggen 🙂

Här är iaf de poddar som jag är nyfiken på, några är mina vänners:

Rättegångspodden

I huvudet på en entreprenör

Snutsnack

Skäringer Mannheimer

David Batra

Nours Poeddelipodd. Och Henrik.

Familjen DahlAlling

I säng med Tobias och Gabriel

Du, Jag och Babsan

Doktorn (Polispodd)

Så visst finns det en hel del som jag är nyfiken på. Vännerna på Facebook har även tipsat om: Över min döda kropp,Crime Junkie, Vad blir det för mord, Crimelines true crime, Flashback Forever, Mordpodden, Wahlgren&Wistam, Isabella Löwengrips, Relationspodden med Bingo o Katrin, Framgångspodden, Kalle Linds ”Snedtänkt”, Spöktimmen, Creepypodden, Spår, Modig & Vacker, Sveriges största Podd och Språket.

Nu har jag bara hört halva avsnittet av Sunshinepodden och har inte blivit ett dugg klokare när det gäller klimakteriet, så det är bara att lyssna om. Att skriva detta tog för mycket koncentration, så det räckte inte till att lyssna också. Å det är väl en av fördelarna med en podd, att man kan lyssna en gång till, hur ofta man vill och det är helt gratis!

Nu har du fått massor med tips och har jag lyckats komma igång, så kan du också – någon mer olovlig när det gäller nyheter än jag, finns inte! Så nu undrar jag självklart vilken podd du är mest nyfiken på? Vilken börjar du med? Å du som redan lyssnar, ge oss andra fler tips 🙂

Inte kul längre…

Inte kul längre…

Vilken kvinna älskar inte skor? Förr var det något av det bästa jag visste och jag hade mängder! Men så är det inte längre, allt på grund av en väldigt proffsig ortoped.

Jag har alltid vetat att jag är lite sned i kroppen, men det har inte varit något som stört mej (eller hur!) och ingen inom vården har sagt något om det. Min kompis som är kiropraktor har knäckt till mej när jag sett för jäklig ut och så har det varit ok ett tag. Ont i höfter och rygg har jag haft, men inte tänkt så mycket på.

Men så fick jag väldigt ont i benet för några år sedan, vilket visade sej vara en infektion i smalbenet som sedan spridit sej i kroppen. Vilket gjorde att min Dr Kompis skickade mej till en ortoped för att hitta orsaken, så infektionen inte skulle återkomma. Dr Torsten (ortopeden) klämde, kände och sträckte på mej och konstaterade på ungefär 3 sekunder att mitt vänsterben är 3 centimeter längre än höger och att det påverkar värken i knän, höfter och längdrygg rätt mycket. 3 centimeter är rätt mycket i just det här fallet… Jag ”halkar” även inåt med fotlederna, vilket också påverkar nämnda områden. Dr Torsten skickade mej direkt vidare till Ortopedtekniker med order om klack på höger sko och inlägg i bägge skorna. Där försvann glädjen att köpa skor.

Numera måste alltså mina skor ha en sula som går att bygga om, dvs skäras i och sätta i en kil (klack), de måste också ha plats för inläggen. Nätta, söta skor är numera ett minne blott, pumps likaså. Jag har dem ändå ibland och straffas med värk förstås.

Jag får bygga om två par skor gratis per år, vilket gör att jag måste välja rätt noga. Ska det vara gympaskor som man använder ofta, eller vinterskor så man inte fryser om fötterna, hikingskor, träningsskor, snyggskor, snyggstövlar osv osv. Jag har fått två inlägg gratis från början, alla andra får jag betala ca 1500 kr för. De inlägg jag fått är rejäla saker som inte slits första taget, sen har jag även köpt en lite nättare variant som jag kan ha i tex snyggstövlar och boots. Jag har också fått några lösa klackar att lägga i skon, under hälen, som nödlösning.

Det gäller alltså att planera lite. Jag kan gå i skor utan både klack och inlägg, men då får jag ont och behöver oftast besöka kiropraktorn efter. Så det är ju självklart att skor jag använder ofta ska byggas om. Alltså har jag både träningsdojjor och promenadskor som är fixade. Såklart vill man ha någon schysst vardagssko också som inte är foträt gjord av goretex, så jag har även några sneakers fixade. Å nu var det dax igen, att ta ut årets skor. Jag var alltså tvungen att gå på skojakt, och jag avskyr det!

Nästan alla gympaskor har coola sulor med mönster och olika färger. De går inte att bygga om! Jag vet att Salomon och Adidas brukar funka, så det blir lixom att titta efter just dem. I söndags åkte vi till XXL, de hade rea och vi tänkte att där ska vi väl kunna hitta något. Ofta slutar det med att jag går hem tomhänt och Martin köper massor. Vi kliver in på XXL på Heron City och humöret sjunker direkt. Inte en enda sko med en helt vanlig sula finns där! Adidas finns definitivt inte. Jag blir sur och vill åka hem nästan direkt, men där finns en till sportaffär bara några meter bort. Vi går dit.

Sportringen hade iofs ingen rea med massor med skor (Adidas, jabba) och bra priser ändå. Jag hittade faktiskt en sko nästan direkt, halleluja! Jag är inte helt säker på att den fungerar, men Yacob som bygger mina skor säger att han klarar det mesta – så han får väl visa vad han går för. Skon var från Exani, som jag aldrig hört talas om, och superskön. Mina 36,5 har blivit 37-38 för att få plats med inläggen. Jag tycker fötterna ser jättestora ut!

Så ser jag en Adidassko som jag tycker är helt ok, hittar rätt storlek på vänsterskon – men högerdojjan är väck. Personalen börjar leta, hittade den inte. Humöret sjunker lite igen, så gör en i personalen ett nytt försök på lagret och hittar den! Den har en helt perfekt sula, Yacob kommer bli nöjd. Ena paret är nedsatt, inte det andra – men det gör inget. Jag har hittat två par skor, nästan utan problem och är nöjd. I mitt fall gäller det alltså numera att hitta skor som funkar och är hyfsat snygga, inte som är snygga och sitter bra. Å därför är det inte kul att köpa skor längre!

Men visst, det är ju ett lyxproblem. Jag bor dessutom i ett land där man hjälper såna som mej. Men nog sjutton saknar jag att bara kunna gå in och ta en sko i min storlek, utan tanke på något annat. Men nu är det som det är. Årets skor är hittade och inköpta, imorrn åker vi till Yacob i Södertälje och lämnar dem. Sen väntar nästa utmaning, skavsåren. Jag har så svårt att gå in nya skor och får stora skavsår efter bara några steg. Jag får till och med skavsår när jag tar fram väl ingångna skor från förr säsongen, varje gång när sommarskorna ska fram igen. Så tröttsamt, de var ju så sköna när jag ställde undan dem.

Jag brukar tänka att jag iaf har fötter, det är det ju inte alla som har. Å jag har skor, det är det inte heller alla som har. Så det är väl rätt bra egentligen antar jag, var bara tvungen att gnälla lite 🙂

Äventyrsstigen är verkligen ett äventyr!

Äventyrsstigen är verkligen ett äventyr!

Nu börjar vi bli riktigt varma i kläderna när det gäller vandring. Vi har klarat av de ”Vanliga” motionsspåren här i Botkyrka, som Naturstigen runt sjön Aspen, Stendalspromenaden och de kortare slingorna runt Harbro. Nu när vi fått upp konditionen så vågar vi oss på lite mer avancerade grejer. På midsommardagen kollade vi in Äventyrsstigen vid Lida och gick ett varv runt Getaren. Vilket äventyr det blev!

När man läser om informationen om Äventyrsstigen runt sjön Getaren står det att den är ungefär 10 km av oröjd terräng. Å precis så är det! Men de där 10 km känns som ungefär 100 när man närmar sej slutet 🙂

Än en gång gick vi åt fel håll. Man gör klokast i att börja vi Lidas Parkering, det gjorde inte vi. Mitt emot entrén till själva Lida, på höger sida när man kör in på parkeringen, finns en portal som tydligt visar var Äventyrsstigen börjar, men den lyckades vi förstås missa. Anledningen till att det är bäst att börja där, är att då blir vandringen lättare i slutet – när man är jäkligt trött. Nu slutade vår promenad istället med värsta backarna när benen redan var som gele. Man lär så länge man lever 🙂

Precis som det står i beskrivningen så är det ett äventyr över stock och sten, i oröjd terräng. Det är inget för den som inte brukar promenera, inte heller för den som har ont i knän, höfter eller rygg. Små barn och hundar kan också vara knepigt att ta med på äventyret. För att ta sej runt skall man ha bra skor, med rejäl sula, ta med gott om vatten och gärna smörja med myggmedel. Å ta en dag när det är torrt, inte dagen efter mycket regn – då blir det för halt.

Det är en riktigt härlig promenad, men man ska ge den gott om tid. För oss tog det drygt 3 timmar att gå, men då stannade vi och tog bilder lite då och då. Det är verkligen upp och ner hela vägen, på vissa ställen är det knappt ens en fot brett där man sätter fötterna och man går ibland på kanten till stup rätt ner till vattnet. Det är ingen riktigt klättring där man behöver rep och sånt, men det är brant och man får på vissa ställen ta i med händerna för att häva sej upp eller sätta sej på rumpan och hasa ner.

Längs vägen finns små rastplatser där man kan grilla och små stugor och vindskydd där man till och med kan övernatta. Vill man låna en stuga så ska man kontakta Lida Friluftsgård. Badplatser är det ont om, men visst går det att bada om man vill. Då skulle jag nog dock rekommendera badskor, botten såg sådär ut…

Stigen är helt ok uppmärkt med blå markeringar, på vissa ställen tätare än på andra. Ha koll på nästa markering innan ni fortsätter framåt, ni vill inte gå fel! Det finns ett par ställen där man blir lite osäker, men de verkar vara bättre markerat om man går från rätt håll, vilket vi alltså inte gjorde. Enda gången vi blev riktigt tveksamma på vägen var när vi kom fram till en jättefin gård ungefär halvvägs. Då måste man lixom passera gården där det är avspärrat och gå över ett litet vattendrag. Man ser som ett kalhygge på andra sidan, sikta på det och följ markeringarna så går ni rätt.

Naturen och underlaget är högst skiftande runt hela vägen. Här är allt från fina spångar genom sumpmarken, breda stigar genom tät skog till absolut ingen stig alls över kala klipphällar. Man går längst vattnet nästan hela tiden, vilket är superhärligt och här och där ser man spår av bäverns framfart. Trots att det står att vägen är oröjd, så har man ändå kapat träd som fallit över stigen – nästan överallt.

Vi hade några jättemysiga timmar där i skogen. Det var absolut en äventyrsstig värd namnet. Hela kroppen jobbades igenom ordentligt och vi var rejält trötta, men nöjda, när vi äntligen kom tillbaka till bilen. Å nog hade vi räknat med rejäl träningsvärk dagen efter, men konstaterade rätt snopna att det inte blev så. Väldigt konstigt!

Vi kan absolut rekommendera Äventyrsstigen vid Lida och kommer nog själva att gå den igen, men som sagt: förbered er på ett äventyr och ha bra skor. Då får ni en toppendag!

Nu planerar vi för den där Pilgrimsleden som vi tjatat om och så har vi hittat något som heter Mälarpromenaden som vi vill testa. Så våra äventyr fortsätter, vi har tom fixat en tagg i sociala medier #jikitaspåäventyr Där och på instagram @marlenerinda kommer allt först – häng med!

En härlig midsommar

En härlig midsommar

För de allra flesta blev midsommar lite annorlunda mot hur det brukar vara. Vi har inga särskilda traditioner, så för oss blev det lika olika som alltid 🙂

Den enda tradition vi haft runt midsommar är att vi har varit på Öland om vi har haft möjlighet. Och har vi varit där, så har vi ätit på Lammet & Grisen på midsommarafton eftersom det är enda dagen då de både serverar lunch och middag. Att låta någon annan fixa maten, sätt sej vid serverat bord och slippa disken är väldigt skönt – så det har varit en bra lösning. Dessutom väldigt prisvärt!

Men i år var vi ju inte där utan hemma och dessutom helt ensamma, så när som på pälsbollen. Vi har inget behov av sk midsommarmat, tycker det är rätt överreklamerat. Det är ju same same lixom både till jul, påsk och midsommar… det räcker med jul tycker jag. Så vi bestämde rätt snabbt att om vi nu inte är på Öland och äter grillat, så får det bli sushi. Något jag längtat efter i flera månader nu. Å så blev det!

Efter hundpromenad, fredagsträning (jag försökte smita undan genom att bestämt hävda att det var helgdag)och lite kompletteringsshopping, började Martin fixa med ris och skära tillbehören. Medan jag pysslade runt med annat fixade han sushirullar till ett helt kompani. Vi dukade ute, det är sällan jag dricker alkohol, men dagen till ära öppnade jag en flaska rosé till mej och Martin tog en alkoholfri öl. Sen satt vi länge och åt, njöt av vädret och sällskapet. Jag vet inte hur många gånger de senaste veckorna som vi sagt till varandra att vi har det så otroligt bra och är så tacksamma för att vi är friska och har varandra.

När det blivit lite svalare gick vi ytterligare en promenad med hunden och sen åkte vi iväg för att titta på solnedgången och ta lite bilder. Vi bor i Tumba, från Tullinge Kyrka ser man ut över vattnet och nästan hem till oss. Där satt vi på en varm klipphäll och njöt av kvällen och såg solen gå ner, innan vi åkte hem igen. Det var varmt och skönt och en sån där kväll som bara Sverige kan bjuda på när det är som bäst.

Midsommarafton är som vilken annan fredag som helst, med den skillnad att Martin är ledig. Förra året var vi på Öland, hur det blir nästa år vet man inte… kanske kokar vi kroppkakor som vi gjorde för några år sedan. Det tyckte P4 var lite kul, så de sände delar av sitt program från vårt kök. Man vet aldrig vad som händer, det blir lixom olika varje år 🙂

För oss betyder inte midsommar att man nödvändigtvis äter sill och potatis, dricker nubbe och dansar runt en blomsterprydd stång. För oss är det mer en dag med lugn och ro, och har man tur får man njuta av den svenska sommaren när den är som allra vackrast. Så var det i år!

Matsedel v 26

Matsedel v 26

Midsommar är över, hoppas den var bra. Nu kör vi framåt igen och sätter upp nya mål, eller? Det kanske finns en ny plan till nyår nu? Här är den enda planen att stanna kvar på målvikt, men få en starkare kropp – en inte helt enkel kombination faktiskt.

För att bygga muskler måste man äta rätt och ofta lite mer, för att stå still i vikt måste man äta lika mycket energi som man gör av med. Knepigt, men det går faktiskt helt ok! Något hekto hit eller dit får man räkna med, helt still kan man inte stå. Just nu är målet att få starkare mage och hitta muskler där som aldrig använts, typ… medan jag letat efter dem har jag haft jordens träningsvärk, jag har alltså hittade rätt 🙂

Så träningen fortsätter, tre gånger i veckan, plus promenader, två gånger om dagen. Om corontänen fortsätter länge så kommer jag att vara i mitt livs form när allt blir normalt igen! En del av övningarna finns på min instagram @marlenerinda kolla under storys hälsa/träning.

Under tiden fortsätter vi att äta gott 🙂

Här är veckans matsedel:

Måndag: Pasta med halloumisås (Grön, Blå, Lila 9 SP plus pasta)

Tisdag: Lax med citron (Grön, 9, Blå och Lila 4 SP plus pasta)

Onsdag: Wraps med kycklingröra (Grön 8, Blå och Lila 0 för hela satsen)

Torsdag: Gratinerad kassler (Grön 3, Blå 3, Lila 3 Sp plus potatis)

Fredag: Pasta med lövbiffssås (Grön 6, Blå 6, Lila 6 plus pasta)

Lördag: Grillat med mangosalsa (Grön 0, Blå 0, Lila 0)

Söndag: Grillade Tofuburgare (Grön fr 3, Blå och Lila fr 2 per burgare)

Jag gissar att några av er kanske redan har semester eller börjar den om någon vecka. Vi har lite kvar tills dess, inte förrän i mitten av juli checkar Martin ut för semester – jag checkar lixom aldrig ut på samma sätt. På sin höjd kan jag förinställa inlägg här, vilket jag gör med veckomenyn – men annars jobbar jag på nästan som vanligt. Det känns som semester ändå eftersom Martin är ledig och vi kan göra lite mer spontana grejer.

Ha en toppenvecka, oavsett om ni jobbar eller har semester. Ta hand om er så mycket ni kan, på absolut bästa sätt!

Lyssnar ni?

Lyssnar ni?

Idag börjar årets Sommar i P1, en av årets höjdpunkter tycker jag. Varje år kollar jag in listan och markerar vilka jag ska lyssna på, så även i år. De senaste åren har jag varit med på pressträffen när man avslöjat alla namnen, men så blev det inte i år av förklarliga själ. Ingenting är ju som det ska i år…

Det brukar alltid finnas något bekant namn med, men så är det faktiskt inte i år. Asså, jag vet ju vilka de flesta är – men jag känner dem inte. Å då blir det lixom intressant på ett annat sätt. Känner man den som ska prata är man mer nyfiken på själva snacket, känner man inte personen ifråga – så är man mer nyfiken på personen. Eftersom det är hela 47 debutanter i år, så är det många jag är extra nyfiken på.

Ni ser här nedan vilka jag absolut ska lyssna på, men sedan brukar det bli ännu fler på vägen.

JUNI

20  Greta Thunberg, klimataktivist

21  Shima Niavarani, skådespelare, dramatiker, artist

22  Ulf Lundell, musiker, författare, bildkonstnär

23  Mona Sahlin, f.d. politiker

24  Anders Tegnell, infektionsläkare, statsepidemiolog

25  Gry Forsell, programledare

26  Björn Natthiko Lindeblad, föreläsare, f.d. buddhistmunk

27  Micael Bydén, överbefälhavare

28  Sofie Sarenbrant, författare

29  Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, sångare, låtskrivare

30  Niklas Adalberth, företagsledare, entreprenör

JULI

1   Staffan de Mistura, diplomat

2   Therese Lindgren, influencer, författare

3   Cathrine Winnes, dirigent

4   Hedda Stiernstedt, skådespelare

5   Robin Söderling, f.d. tennisspelare

6   Betlehem Isaak, student, författare, krönikör

7   Sara Bäckmo, journalist, bloggare, trädgårdsodlare

8   Anders Borg, f.d. finansminister

9    Eveline Jacobson, specialistsjuksköterska

10  Sofia Wistam, programledare, fotograf, stylist

11  Patrik Svensson, journalist, författare

12  Alessandro ”Alesso” Lindblad, DJ, musikproducent

13  Emma Örtlund, fotomodell, skådespelare

14  Rasmus Troedsson, skådespelare, journalist

15  Torbjörn Johannesson, Lyssnarnas Sommarvärd, major

16  Linda ”Miss Li” Karlsson, sångare, pianist

17  Kjell A. Nordström, ekonomie doktor, föreläsare, författare

18  Klara Zimmergren, skådespelare, komiker, programledare

19  Gunilla von Platen, företagsledare, entreprenör

20  Ola Wong, journalist, författare, föreläsare

21  Emma AdBåge, författare, illustratör

22  David Sundin, komiker, programledare, manusförfattare

23  Karin Smirnoff, författare, företagare

24  Anna Bennich, psykolog, psykoterapeut, författare

25  Albin Ekdal, fotbollsspelare

26  Camilla Lif, präst

27  Rojda Sekersöz, filmregissör

28  Björn Olsen, överläkare, professor i infektionssjukdomar

29  Lars Wallin, modeskapare

30  Malin Byström, operasångerska

31  Simon J Berger, skådespelare

AUGUSTI

1   Martin Lorentzon, IT-entreprenör, företagsledare

2   Anna Takanen, skådespelare, regissör, författare

3   Mustafa Mohamed, idrottsman, löpare

4   Svante Lindqvist, musiker, författare, dramatiker

5   Lena Endre, skådespelare

6   Patrik Lundberg, journalist, författare, föreläsare

7   Martin Hägglund, filosof, litteraturforskare

8   Miriam Haley, producent

9   Marie-Louise Ekman, konstnär, filmare, regissör

10  Olof Stenhammar, lantbrukare, entreprenör, finansman

11  Emma Eliasson, f.d. ishockeyspelare

12  Johan H. Andresen, företagsledare

13  Yngve Gustafson, professor i geriatrik

14  Awad Olwan, imam

15  Siri Hustvedt, författare

16  Laleh Pourkarim, artist, producent, låtskrivare

Vilka vill ni höra? Berätta!

Cook-a-long med Markiz

Cook-a-long med Markiz

Har ni varit med på en cook-a-long någon gång? När en kock lagar en rätt och du ska hänga med och göra likadant alltså. Det hade inte jag gjort, förrän igår, jösses va svårt det var! Men kul!

Några gånger om året är vi några stycken som åker till Kronfågels kontor och får smaka deras nyheter. Av förklarliga skäl blev det inte så i år. Istället fick vi hem en låda med grejer, som vi skulle laga mat av. Det enda vi visste var att vi skulle koppla upp oss 11.30 och laga mat tillsammans med Makriz Tainton, vi visste också att det skulle bli en kycklingrätt förstås eftersom det var Kronfågel som arrangerade. När vi tittade på grejerna vi fått hem kunde vi misstänka att det även skulle bli guacamole och kanske mexikanskt tema.

Jag blir lite för stressad av såna här grejer, särskilt när det är teknik inblandat – så maken kallades in för säkerhets skull. Tur var väl det! För tekniken strulade och matlagningen gick snabbt! Jag hade fullt upp med att filma och fota medan Martin och ett tiotal andra följde Markiz instruktioner, jag ryckte in som hantlangare när det gick för snabbt.

Det var en jäkla massa ingredienser och olika moment, men till slut hade vi fått ihop en mac and greens (mac and chese med blomkål och grönkål), en tomatsalsa, en guacamole och kycklingsteak American rub. Recepten har ni länger ner, så kan ni testa själva 🙂

Allt blev jättegott, även om guacamolen var lite för rökig för min smak – men Martin blev överförtjust och kommer nog aldrig göra på något annat sätt framöver. Vi som brukar äta en lättare lunch fick nu en braklunch och var rejält mätta efteråt, men fick även rester över till dagen efter.

Det är så svårt att laga mat tillsammans med någon man inte är van vid! Markiz hade ju sina rätter i skallen och gjorde nog så långsamt hon kunde, men när avokadon inte är helt mogen eller man inte hör hur mycket vatten som ska vara i – då halkar man efter ändå och blir lite stressad. Å jag blir ju inte lite stressad, utan ganska mycket (utbrändheten och fibron ställer till det vid dessa tillfällen). Hade inte Martin varit med hade jag kanske gett upp och fortsatt laga maten på egen hand, nu kunde vi tillsammans hjälpas åt att iaf nästan komma ikapp. Där jag missade information hade han snappat upp den och vice versa.

Jag gör gärna om det, men då skulle jag önska att man fick receptet innan så man iaf kunde mäta upp alla ingredienser och ha färdigt att bara hälla i. Gott blev det iaf och det var en kul grej, jag gör gärna om det som sagt – nu har jag ju till och med lärt mej hur man använder ”teams”. En annan ligger ju lite efter i den där digitala mötesvärlden, men nu så 🙂

Här är alla recept – hoppas ni vågar testa något av dem!

MAC AND GREENS

4 – 6 portioner

300 g pasta, gärna Amorosi

150 g grönkål, grovt strimlad

200 g blomkål, i små buketter

1 tsk smör

1/2 schalottenlök, finhackad

1 vitlök, finhackad

50 g smör

1/2 tsk vetemjöl

3 dl grädde

0,5 dl vatten

100 g cheddarost

100 g parmesanost

1 krm muskot

Salt och peppar

1 dl creme fraiche

Topping

1 msk ströbröd

1/2 dl persilja

1/2 dl basilika

1 dl parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan 3 min kortare än anvisningen.

Smöra en stor ugnsfast form.

Smält smöret i en kastrull och stek schalottenlöken gyllenbrun. Rör ner vitlök och stek i ca 30 sek. Tillsätt mjöl och stek under omrörning i ca 1 minut tills det tjocknar.

Häll i  hälften av grädden under omrörning och koka tills såsen tjocknar. Häll i resten av grädden samt vatten. Koka under omrörning tills såsen får fin konsistens. Stäng av värmen och tillsätt creme fraiche samt den rivna osten. Rör tills osten smälter. Tillsätt muskot, salt och peppar. Rör i den kokta pastan och kålen. Häll allt i ugnsformen.

Topping: Mixa alla ingredienser i en matberedare, finhacka med kniv går också bra. Strö blandningen i ett jämnt lager över makaronigratängen och gratinera i ugnen i ca 5 min.

RÖKIG TOMATSALA

4 portioner

12 körsbärstomater, halverade

1 knippe koriander, hackad

2 msk olivolja

1/2 dl limejuice

1 msk spiskummin

1 msk rökt paprikapulver

Gör så här:

Blanda halverade tomater och skivad avokado med färsk koriander i en skål.

Tillsätt olivolja, citronjuice, spiskummin, paprikapulver och rör ihop. Salta och peppra.

GUACAMOLE

3 st avokado

1 st tomat, urkärnad och tärnad

0.5 st jalapeno, finhackad

0.5 st rödlök, finhackad

0.5 st vitlöksklyfta, pressad eller riven

0.5 dl citronjuice

Tabasco efter smak

salt och peppar

Gör så här:

Mosa avokadon till Guacamolen. Blanda med finhackad tomat, rödlök, koriander, jalapeño och vitlök. Salta och peppra.

Vi serverade alltså detta tillsammans med Kronfågels Kycklingsteak American Rub och det blev helt perfekt!

Kan tänka mej att det blir ännu godare om man grillar kycklingen, nu körde vi den i ugnen. Kyckling är en av mina favoriter på grillen, det lyckas lixom alltid.

Tack Markiz för alla härliga recept och Kronfågel för en kul stund. Å ett stort tack för att ni fick mej att till slut testa ”Teams”, det var faktiskt på tiden 🙂

Stendalspromenaden behöver lite kärlek

Stendalspromenaden behöver lite kärlek

Så var det dax för nya äventyr i vår kommun, i helgen gav vi oss ut på Stendalspromenaden. Vi hade hört att det skulle vara en väldigt trevlig promenad vid vattnet där man ofta möter hästar. Riktigt så blev inte vårt intryck.

På kommunens hemsida står det att det är en promenad på ca 4 km mellan Tullinge och Alby, kartan vid början och slutet visar även 10 olika sevärdheter/naturfenomen värda att titta lite extra på. Botkyrka har trots allt en rik historia, mängder med fornlämningar och lite speciell natur som vi såg fram emot att se på vägen. Så blev det inte. Så klart såg vi naturen, men inte de där speciell grejerna.

Naturstigen Stendalspromenaden börjar mellan parkeringarna vid Stendalsbadet och slutar vid Albykistan mellan Hågelbyleden och Ica Maxi. Eller tvärtom, som jag nog skulle gå – för det verkar lättare att hitta då och även lättare med parkering. Det är inget rundvarv, utan drygt 4 km enkel väg – sen lika långt tillbaka förstås.

Vi tog oss till Stendalsbadet vid 13-tiden, vilket var lite i senaste laget. Parkeringen var överfull och det var svårt att ställa ifrån sej bilen, men vi lyckades knipa sista platsen. Ingången till Stendalspromenaden är uppmärkt med en fin entré och börjar jättefint med lummig natur genom skogen. Solen tar sej precis igenom bladverket och det blir ett alldeles otroligt ljus där vi går.

Sen kommer en rejäl backe! Den är brant och ganska lång och vi säger till varandra att den blir ju perfekt när vi ska gå tillbaka och är trötta så där i slutet av turen. Jämt fördelat ska det sedan alltså finnas flera olika intressant punkter, de flesta innan vi ens kommer till Flottsbro. Vi håller ögonen öppna, men kan faktiskt inte se en enda. Vi vet iofs inte riktigt vad det är vi ska titta efter heller, men hade väl på nåt sätt räknat med att det skulle finnas små informationsskyltar eller liknande. Det gjorde det inte.

Sträckan är alltså drygt 4 km enkel väg och ungefär halvvägs kommer vi till Flottsbro. Det slår oss att det ju faktiskt är jättenära genom skogen och att man skulle kunna gå dit och fika eller äta lunch när man är vid Stendal och badar en heldag. Utrymmet är stort, mycket större än Stendal och folk har gott om utrymme att sprida ut sej på. Skidbacken används för mountainbikes och här finns en bana för frisbeegolf som används av flera stycken medan vi snabbt stannar till och tar lite bilder.

Vi fortsätter över bron, som är mycket högre än jag minns den. Sist jag var här var väl typ 1980 eller nåt, när vi paddlade genom kanalen med skolan. Flottsbrokanalen är idag cirka 400 meter lång och cirka 20 meter bred. Den södra delen är bredare och vidgas till en rund sjöform, den delen kallas ”Katthavet”, området består av flera branta rullstensåsar. Tydligen byggdes bron om för 7-8 år sedan, det är väl därför den inte ser ut som jag minns den.

Vi traskar vidare. Egentligen tar den mysiga delen av promenaden slut när man kommer fram till bostadsområdet i Alby, där skulle man kunna vända – men det gör vi inte. Vi vill gå hela vägen och nå vårt mål, så vi fortsätter. Vi går genom flera små radhusområden som är jättefina, men tappar bort oss eftersom markörer saknas. Slingan ska gå mellan Tullinge och Alby, så vi följer skyltarna till Alby C vilket visar sej vara helt fel. Vi frågar, men ingen har en aning om var leden fortsätter.

Vi googlar och chansar och hittar till slut fram till Sverigeleden som vi fortsätter på en bit. Till slut kommer vi fram till Hågelbyleden och viadukten som tar oss under vägen, där finns även en skylt som visar att vi är på rätt väg. Men sen är det oskyltat igen och vi går fel, igen… Efter ytterligare lite googlande tror vi att vi ska gå rätt upp i skogen mot industriområdet, för att nå vårt slutmål och det visar sej vara helt rätt. Äntligen ser vi skylten ”Albykistan”!

Vi följer skylten och kommer fram till en formation med stenar, vilket är en rekonstruktion av en hällkista som är en gravtyp från yngre stenåldern och som tydligen är rätt ovanlig. Det finns endast sju kända hällkistor i Stockholms län, just Albykistan har daterats till ungefär år 1800 f. Kr.

Vi är nöjda över att äntligen ha nått vårt mål, men missnöjda över att det var så svårt att hitta. En naturstig skall vara ordentligt uppmärkt, så man inte ens behöver fundera över vilken väg man ska gå. Tillbakavägen gick av förklarliga skäl mycket snabbare, nu visste vi hur vi skulle gå och att vi inte skulle hitta de där sevärdheterna hur mycket vi än letade. Lite snopet faktiskt.

Men vi fick iaf en ordentlig promenad, de nästan 9 kilometerna blev ett par till eftersom vi irrade runt en hel del. Solen sken, vi fick massor med fina bilder och hade en bra dag. Men som sagt; Stendalspromenaden skulle behöva lite kärlek av Botkyrka Kommun för att bli så bra som den skulle kunna vara. Vi rekommenderar ändå att gå den, iaf förbi Flottsbro och en bit till och vill man gå hela ska man nog börja vid Albykistan – då borde det vara lättare att hitta och förmodligen lättare att parkera också.

Nu har vi gått naturstigen runt Aspen, kollat in Lida & Harbro och Botkyrkas slott. Nu har vi Äventyrsstigen vid Lida och Pilgrimsleden kvar, vi tänkte även kolla in våra utegym och jämföra dem lite. Häng med om ni vill – Här eller på instagram @marlenerinda

Det onormala har blivit vardag

Det onormala har blivit vardag

I början av mars rekommenderades de som kunde, att arbeta hemifrån. En helt ny arbetssituation uppstod för många, dock inte för mej som alltid jobbar hemma. Nu har vi gjort detta i 3 månader, och något som var ovant och nytt för många, har nu blivit vardag.

Innan Martin omskolade sej för sex år sedan, jobbade vi bägge två hemifrån på dagarna med olika förberedelser, sen åkte vi iväg på kvällarna och hade lektioner på olika orter för Viktväktarna. Han var alltså inte helt ovan vid att jobba hemifrån och vi var inte helt nya på att spendera hela dagarna tillsammans – tvärtom! Vi hade gjort det våra första 6 år tillsammans, trivdes med det och hade faktiskt saknat det en hel del.

Vi insåg rätt snabbt att pandemin inte skulle gå över på några veckor, utan snarare hålla på i flera månader – så vi fick göra om lite på kontoret på övervåningen för att det skulle fungera för honom rent praktiskt och i längden. Martin installerades alltså på övervåningen, medan jag fortsatta jobba vid mitt bord i vardagsrummet på nedervåningen. Så har vi haft det i tre månader nu och det funkar hur bra som helst.

Från början var det jättemysigt att kunna umgås så mycket igen, det var ju så vi hade det från början och vi har saknat det bägge två. Vi la direkt upp en plan som skulle fungera både jobbmässigt och samtidigt vara en hälsosatsning för oss själva.

Martin går upp vid 6 och börjar jobba nästan direkt, jag kommer till liv vid 7.30. Beroende på veckodag och väder börjar jag med frukost eller träning och vid 9.30 går vi ut på promenad med hunden. Då har vi fixat 3500-4000 steg redan innan lunch, som vi äter tillsammans vid 11.30. Eftermiddagen går åt till jobb för oss båda, på varsin våning alltså. Vid 16.30 är Martin färdig för dagen och vi tar nästa promenad innan vi äter middag. Det funkar jättebra och vi trivs toppen med detta arrangemang.

Vi har alltså fått en ny vardag som vi trivs med, som ger oss mer tid tillsammans och gynnar vår hälsa. Jag är på målvikt igen, men mer vältränad än någonsin. Martin har gått ner 6-7 kilo på den här tiden och betydligt minskat risken för allvarlig sjukdom om han blir smittad. Vi är jättenöjda, men den som är mest nöjd är Baileys – vår pälsboll. Han älskar att vi finns där för honom dygnet runt. Han tycker inte om att vara ensam och trivs bäst hemma med oss bägge på plats, han är i paradiset just nu. Dessutom kommer han ut oftare och längre och får dessutom vara ute hela dagarna eftersom alla dörrar står vidöppna för tillfället. Detta innebär även att han har gått ner lite i vikt, sover mycket bättre och mår bättre, så alla tre är totalt utvilade på dagarna.

Därför undrar man ju lite hur det ska bli den dag allt blir som vanligt igen. När Martin ska tillbaka till sitt kontor i stan och jag börjar springa på event igen. För att inte Baileys ska bli helt bekväm i den nya avslappnade vardagen får han vara hos mina föräldrar ändå ibland och är ensam när vi bägge åker och handlar. Han älskar sin nya vardag och är gammal, så det blir knepigt för honom att vara ensam mycket igen. Vi å andra sidan är glada att se honom i så bra form som han är nu och att han är så mycket piggare. Han är snart 13,5 år, så vi tar tillvara varje dag men vet också att det kan vara den sista. Å skulle det ta slut inom en snar framtid så fick han iaf de bästa dagarna med sällskap och härligt uteliv. Det känns bra att veta även om det är tungt att tänka på.

Vårt onormala har alltså blivit vardag och för pälsbollen blev det rena rama paradiset. Jag bara undrar hur länge det ska fortsätta och gissar på september/oktober iaf – kanske resten av året. 2020 var året man tryckte på pausknappen lixom…

Tips till Midsommar och lite grillat

Tips till Midsommar och lite grillat

Juni är här och midsommar står för dörren. Jag får väldigt många frågor om vad vi ställer på midsommarbordet och äter när vi grillar. I år kommer det inte bli någon midsommarmat alls, vi tänkte äta sushi 🙂

Men jag har förstått att det är viktigt för många att hålla sej till de svenska traditionerna och därför har jag satt ihop en lista med förslag på vad ni kan ställa på bordet i (mid)sommar, några efterrätter och tillbehör till grillen. En del rätter passar både till buffén och grillen, så kolla in allt 🙂

Buffébordet:

Tre olika potatissallader

Potatisknyten

Smörgåstårta

Somrig sallad

Avokado och mangosalsa

Fyllda champinjoner

Potatiskaka

Vitkålsgratäng

Aubergingratäng

Zucchinigratäng

Jordgubbssalsa

Superenkel potatissallad

Kycklingröra

Krämig Tzaziki

Räkröra

Smal Västerbottenspaj

Sommartallrik

Gazpacho

Sommarfräsch mangosalsa

Ananassallad med fetaost

Falsk potatssallad

Efterrätter:

Rabarberfromage

Hallonsorbet 

Krämig bananglass 

Njallastrutar

Persika under marängtäcke

Lätt rabarberkaka

Hallontårta

Kokosgratinerade hallon

Jordgubb och rabarberkompott

Somrig dessert med jordgubbar och kakasmulor

Jordgubbsrulltårta

Grillat:

Såser till grillen 

Fyllda champinjoner

Potatiskaka 

Grillspett med stora räkor

Marinader

Rabarberchutney

Fyllda champinjoner med fetaostkräm

Grillad tofuburgare

Grillade räkor med jordnötssås

Grillad majssallad

Champinjoner med ostfyllning

Picklad rödlök

Kycklingburgare

Rabarberchutney

Potatissallad med smak av asien

Coleslaw

Kyckling- och ananasspett

Klicka på länkarna så får ni både antalet SP och recept. HÄR finns fler tips till grillkvällen, HÄR finns såser och röror. Hoppas ni fått några idéer som går att använda även i framtiden. Ha en fin midsommar och även sommar förstås.

Häng med mej på instagram @marlenerinda där ser ni våra experiment i köket först av alla 🙂

Matsedel v 25 – Midsommar

Matsedel v 25 – Midsommar

Midsommar står för dörren och nu när vi återigen får resa lite längre gissar jag att många av er kommer att åka iväg över helgen.

När man börjar sin viktresa i januari har man ofta ett mål till midsommar. Har ni nått det? Det där målet har en tendens att sättas lite högt och de flesta når inte hela vägen fram. Men istället för att tänka att ni misslyckats, se istället hur långt ni kommit. Det är lixom roligare att vara glad 🙂

Resten kan ni ta efter midsommar, för ni ger väl inte upp? Gläds åt era framgångar, det kanske var svårare än ni tänkt er och gått långsammare än planerat – men det är helt ok! Se hur långt ni kommit, fira er midsommar och kör upp på banan igen på måndag. Man får göra så 🙂

Här finns lite idéer på vad man kan ställa på midsommarbordet.

Detta är vår midsommarvecka:

Måndag: Gazpacho Grön, Blå, Lila 0

Tisdag: Smakrik räkgryta Grön 4, Blå och Lila 3 plus riset

Onsdag: Parmesangratinerad kyckling Grön 5, Blå och Lila 4 plus ris

Torsdag: Snabb kasslergratäng Grön, Blå, Lila 6

Fredag: Grillat och Hallontårta till efterrätt Grön 6, Blå och Lila 0 SP!

Lördag: Grillat och Falsk potatissallad Grön 7, Blå och Lila 5 för hela satsen

Söndag: Mango- och fläskfilégryta Grön, Blå, Lila 8 plus ris

Här blir det inte så mycket till midsommarfirande. Vi grillar nog, eller så gör vi sushi – man vet aldrig med oss. Hur det än blir så kommer vi att vara hemma. Vi fortsätter med våra promenader, just nu är de rätt långa eftersom vi utforskar vårt närområde medan vi går. Rätt mysigt och kul faktiskt.

Ha en fin midsommar! Kör försiktigt dit ni ska, ta långa promenader – det är ju helt ok att umgås ut – och njut av livet så mycket ni kan. Ni kan hänga med oss på instagram @marlenerinda men det vet ni redan 🙂

Man får – men vågar man?

Man får – men vågar man?

Härliga Trogir i Kroatien

Begränsningen på två timmar har nu utökats till att man får resa i hela Sverige. Länder öppnar upp lite smått, men UD avråder fortfarande svenskar från att resa. Hur sjutton ska man tänka egentligen? Även om man får resa, hur klokt är det egentligen?

Vi hade ställt in oss på att bara göra kortare utflykter i vårt närområde och räknat ut ganska exakt hur lång vi skulle hinna på två timmar. Det blev faktiskt en utmaning och kul grej att utforska vår kommun först och främst och sedan utöka. Det var det vi hade ställt in oss på och planerat för. Och det kändes mer än ok faktiskt!

Så började länder att öppna lite smått, men i många är svenskar inte välkomna. Jag förstår att man öppnar, ekonomin skriker såklart. Jag har fått mängder med mail från olika turistråd och ambassader med förhållningsregler som gäller from nu och vart efter länderna öppnar igen. För många är det friskintyg, provtagning och även karantän som gäller. Vore konstigt annars!

Så kom beskedet att även vi svenskar får lite friare tyglar och nu kan resa runt i Sverige lite som vi vill. Självklart jättebra för landets ekonomi och turistnäringen. Ändå känner jag mej lite snopen. Jag hade ju ställt in mej på att följa de första rekommendationerna och gjort upp en plan. Nu skulle vi ju kunna utöka den… fast då måste man ju bo över någonstans och det vet jag faktiskt inte om jag vågar.

Naturstigen runt Aspen

Jag har varit i frivillig corontän sedan början på mars, det är 3 månader nu – en ganska lång tid faktiskt. Jag har träffat mina föräldrar och mina barn, ute, och vi har handlat sent på kvällen en gång i veckan. Jag vill absolut inte bli smittad, har sett sjukdomsförloppet hos alldeles för många vänner. Det är en läskig sjukdom!!! Så jag sitter helst i min egen bil, använder fötterna för att upptäcka världen och återvänder sedan till min egna trygga säng för att sova. Visst kan jag umgås med bekanta, men då ska det vara ute och med lite avstånd.

Ändå har vi faktiskt sagt ok till att bo på två olika hotell inom de här två timmarna. De har coronasäkrat sina boenden på olika sätt, så tanken är att vi ska åka dit någon gång under sommaren. Men det känns faktiskt lite läskigt. Så det där med att man får resa är en sak, att faktiskt göra det är en helt annan.

Att resa utomlands just nu är för min del helt otänkbart! Att trängas på ett flyg med någon okänd person som man inte har en aning om, kan jag absolut inte tänka mej att göra. Även om personen är frisk när h*n lämnar provet, så kan h*n ju blivit smittad nyss… Jag som inte ens åker kommunalt just nu, varför skulle jag då riskera allt genom att sätta mej på ett flyg bara för att restarmen börjar dra i mej? Så viktigt är det inte!

Sveriges vackra natur

Visst vill jag resa, men jag väntar ett tag till. Åtminstone tills kurvan stadigt går neråt både i Sverige och världen och tills UD säger ok. Det kan innebära att det inte blir någon resa i år, men då får det vara så. Jag är faktiskt helt ok med att utforska min lilla 2-timmarsbubbla, hittills har det varit jätteroligt!

För mej är det viktigare att hålla mej frisk än att resa. Visst förstår jag dem som har familjen på andra orter och i andra länder, men är det värt att riskera hälsan och kanske livet för att träffa dem och kanske i sin tur även smitta ner dem och riskera deras liv. Man har ju ingen aning om vem man träffar under resan och vilka de i sin tur träffat. Det man däremot vet är att det råder en pandemi i världen och att folk över lag (enligt många undersökningar) är väldigt dåliga på att tvätta händerna (även om de förmodligen blivit bättre just nu), hålla för när de hostar och stanna hemma när de är sjuka – däremot är många väldigt bra på att nonchalera sina symptom…

Så även om man i nuläget får resa lite längre och även utomlands, så kommer jag att stanna hemma. Jag vågar helt enkelt inte riskera någonting pga andras dumhet, egoism och nonchalans. Hur tänker du?


Missa inga inlägg:

Följ bloggen på Facebook och mej på instagram våra äventyr finns på Youtube

Fyndprodukter från hundratals butiker

Fyndprodukter från hundratals butiker

*** Reklam för Fyndiq.se***

Jag gillar att fynda! Jag tänker också att billigt inte behöver vara dåligt, tvärtom! Jag vill inte ha en dyr plastbunke som kostar multum och har livsgaranti – då får man ju aldrig köpa nytt. Jag vill ha bra pris, så jag kan byta när jag tröttnar 🙂

Fyndiq.se har hundratusentals fyndprodukter från hundratals butiker under ett och samma tak, bara söka efter det du behöver, klicka hem och få levererat på några dagar.

Nu när vi snart ska börja möblera vårt nyrenoverade förråd är det toppen att leta inredning på Fyndiq.se Där finns ju precis allt! Jag har kollat runt bland lådor, hyllor, hängare, knoppar och beslag. Det kommer att bli kanon!

Dessutom behöver jag nya sladdar för att ladda mobilen och det finns också här. Plus en massa annat skoj till mobilerna och även till surfplattor förstås. Så ett par långa laddsladdar blir det också, rosa förstås 🙂

Jag försöker verkligen att shoppa mindre och lyckas rätt bra, men en del saker behöver man ju och då är det smidigt att köpa dem på ett och samma ställe och dessutom till ett bra pris. Att slippa trängas i butiker är ett stort plus just nu!